Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Κατασχέθηκαν παράνομα φυτοφάρμακα προέλευσης Τουρκίας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι κατασχέθηκε σήμερα από το Τελωνείο Κήπων ποσότητα πλέον των 700 κιλών παράνομων φυτοφαρμάκων προέλευσης Τουρκίας.....
και ήδη έχει επιληφθεί της υπόθεσης η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Αναλυτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·       330 συσκευασίες του 1 κιλού του σκευάσματος DALTON 5SG (δραστική ουσία emamectin benzoate)
·       160 συσκευασίες του 1 κιλού του σκευάσματος EFFORE 20SP (δραστική ουσία acetamiprid)
·       150 συσκευασίες του 1 λίτρου του σκευάσματος KORMIX (δραστική ουσία mepiquat chloride)
·       50 συσκευασίες του 1 λίτρου του σκευάσματος TUROP ULTRA (δραστικές ουσίες thidiazuron & diuron)
·       81 συσκευασίες των 100 γραμ. του σκευάσματος KORTOMIL 90SP (δραστική ουσία methomyl) και
·       15 συσκευασίες του 1 λίτρου του σκευάσματος BASAGRAN M (δραστικές ουσίες bentazone + MCPA)
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεργάζεται στενά με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση της μάστιγας των παράνομων φυτοφαρμάκων.

Μόνον μέσα στο 2017, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 59 υποθέσεις συνολικού ύψους 211.475 €. Όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για την επιπλέον επιβολή ποινικών κυρώσεων καθώς και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την προβλεπόμενη περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων.
Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ δημοσιεύονται αναλυτικά αποτελέσματα των ελέγχων.
Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή: Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους, εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.

Το ΥΠΑΑΤ εφιστά την προσοχή των παραγωγών στην αποφυγή χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων, καθώς είναι  επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και για τις καλλιέργειες, ενώ  η διακίνησή τους επιφέρει σημαντικές ζημίες στην εθνική οικονομία.

Οι έλεγχοι για παράνομα φυτοφάρμακα θα συνεχιστούν εντατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου