Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΕΛΑΤΕΙΑΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΗΣ.

Παναγιώτης Δημάκης
Από τα τελευταία παραδοσιακά επαγγέλματα, πού λόγω τέλους εποχής, αποσύρονται από το προσκήνιο, μετά καταγεγραμμένη διαδρομή, χιλιετιών, είναι τού καλαθο πλέκτη.....

Οι αλλαγές χρήσεως, τα βιομηχανικά προϊόντα, συγκυρίες και αστάθμητοι παράγοντες, οδήγησαν τήν συμπαθή τάξη, τών τεχνιτών καλαθάδων, στο περιθώριο τής οικονομικής ζωής, με τήν συνεχώς μειούμενη ζήτηση, πού καθόριζε απολύτως, τήν φυσική και οικονομική τους παρουσία, στις αγροτικές κοινότητες, με τα προϊόντα τους, από φυσικά υλικά, όπως το καλάμι, οι ευλύγιστες βέργες Λυγαριάς, Βούρλων, το Ψαθί, κ.λ.π. 
Στήν Ελατεια, ώς αγροτική περιφέρεια, πάντα υπήρχε, μία ομάδα καλαθοπλεκτών, για να προμηθεύονται τα νοικοκυριά, και, οι αγρότες καλάθια, κάθε σχήματος και χρήσεως, από τα βαριά γαλίκια και κοφίνια, μέχρι τα μικρότερα οικιακής χρήσεως. Τήν τέχνη και τεχνική αυτή, υπηρετούσαν στις παρυφές τής Ελατειας, κυρίως οι συμπαθείς συμπολίτες μας, 
Γύφτοι, με επιτυχία. ( Τότε η λέξη Ρομά ήταν άγνωστη και το Γύφτος , δεν ήταν απαξιωτικό ή υβριστικό, αλλά απόλυτα προσδιοριστικό, τής φυλετικής τών ιδιαιτερότητος, πιθανά προερχόμενο από συνήχηση τού Αιγύπτιος ). 
Αισθάνεται κανείς λύπη, συγκίνηση και απογοήτευσή,όταν καταγράφει τα τελευταία οχυρά, πού πέφτουν, από τήν παλιά κοινωνική οργάνωση και τάξη, αλλά οι καιροί δεν συγχωρούν, και άλλα κελεύουν σήμερα, σχηματοποιώντας ένα αβέβαιο και ακαθόριστο μέλλον. 


Στήν Φωτο, ο Δημήτρης Μούστος, ο γελαστός, αγαπητός μας συμπατριώτης, είναι ο τελευταίος πού θα κλείσει τήν πόρτα, στο επάγγελμα αυτό, με το οποίο μεγαλώνει, τα έντεκα ( 11) παιδιά του, πάντα εύθυμος, αισιόδοξος και παρών, περιδιαβάζονταςς, διαπραγματευόμενος και πρόθυμος. Εγκώμιο στήν ταπεινή του παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου