Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: Σημαντική διπλή εκδήλωση στις 2 Αυγούστου

 ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017: «Γεγονότα και πρόσωπα του τόπου μας, στο διήγημα ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ του Εμ. Λυκούδη-
Προσπάθειες και δυσκολίες ανασύνθεσης της πραγματικής ιστορίας»
αλλά και
«Καταλωνία: εικόνες, ήχοι και χρώματα απ’ τη χώρα καλών φίλων», Τετάρτη 2 Αυγούστου.....


Με διπλή εκδήλωση συνεχίζονται την Τετάρτη 2 Αυγούστου τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017, στην Αγία Ευθυμία. Στις 8.30, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Γεγονότα και πρόσωπα του τόπου μας, στο διήγημα ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ του Εμ. Λυκούδη-Προσπάθειες και δυσκολίες ανασύνθεσης της πραγματικής ιστορίας από τον Δημήτρη Παλούκη (Φιλόλογος-Συγγραφέας) και τον Γιάννη Κολιαβά (Φιλόλογος-Διευθυντής Γυμνασίου Άμφισσας)»

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση
«Καταλωνία: εικόνες, ήχοι και χρώματα απ’ τη χώρα καλών φίλων»,
(εικόνες από το διαδίκτυο, τραγούδια και υλικό από επίσκεψη του Γυμνασίου Άμφισσας).
Συντονίζει ο Γιάννης Κολιαβάς

Παρακαλείσθε όπως τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
Οι διοργανωτές
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας - Δήμος Δελφών
Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας - Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος (Άμφισσας), ο δικαστής και συγγραφέας Εμ. Λυκούδης (1849-1925), ενεπλάκη στις ανακριτικές διαδικασίες ενός εγκλήματος-ανθρωποκτονίας που συνέβη στο Γαλαξίδι (προτελευταία δεκαετία του 19ου αι.) και συντάραξε την περιφέρειά μας, με θύμα έναν επιφανή επιχειρηματία-καπετάνιο που ετοιμαζόταν να νυμφευτεί. Ένας ποιμένας απ’ την Αγία Ευθυμία ενοχοποιήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε στο κακουργιοδικείο Λαμίας. Κλείστηκε στις φυλακές του Ναυπλιού και πέθανε, μη αντέχοντας την αδικία. Η χήρα και οι κόρες του, ξενοδουλεύοντας για την επιβίωση σε ελαιοκτηματίες της Άμφισσας, άθελά τους αναθέρμαναν τις βασανιστικές τύψεις του διαφεύγοντα δράστη, ο οποίος ήταν ένας πλούσιος αμφισσέας. Με διαθήκη τις κατέστησε κληρονόμους της μεγάλης περιουσίας του, προσπαθώντας να εξιλεωθεί και μετά αυτοχειριάστηκε.
Ο Εμ. Λυκούδης δημοσίευσε σε εκτεταμένο διήγημα, υπό τον τίτλο «Τυφλή Δικαιοσύνη», τα γεγονότα στο βιβλίο του «Νέα Διηγήματα» (1925). Παρά τις ως τώρα προσπάθειες τεκμηρίωσής τους: στον Τύπο της εποχής, τα αρχεία των Δικαστηρίων, τα βιβλία Δήμων και Κοινοτήτων, Υποθηκοφυλακείων, αλλά και από τυχόν προφορικές παραδόσεις παλαιοτέρων, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα…

Επιχειρείται έτσι μια προσέγγιση των συμβάντων από τον Δημήτρη Παλούκη και τον Γιάννη Κολιαβά μέσα απ’ το λογοτεχνικό κείμενο του Εμ. Λυκούδη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου