Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Λαϊκή Συσπείρωση Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου :Πρόταση ψηφίσματος για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.


Ανταποκρινόμενοι  στη δέσμευσή μας προς τους συμβασιούχους εργαζόμενους του δήμου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να λυθεί το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, ....
αλλά και να σταθούμε έμπρακτα στο πλάι τους στον αγώνα που δίνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ζητήσαμε με ανοικτή επιστολή τη σύγκλιση Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Σε αυτό καταθέσαμε πρόταση ψηφίσματος που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρει:
·       Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων στην καθαριότητα.
·        Να μετατραπούν οι συμβάσεις  ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ώστε να μην απολυθεί κανείς, επειδή είναι απολύτως απαραίτητοι στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, μάλιστα σε καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο.  
·       Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού, διαπιστωμένα, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
·       Να παραμείνει η συλλογή, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων αρμοδιότητα και υποχρέωση των δήμων και του κράτους. Να μην παραδοθούν σε μεγαλοεργολάβους και ιδιώτες. 

Επισημάναμε στην τοποθέτησή μας πως η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαγορεύει την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πέραν των 24 μηνών, δεν οδηγεί σε μονιμοποίηση των εργαζόμενων, κάτι που άλλωστε έχει κριθεί αντισυνταγματικό, αλλά σε ανακύκλωση της ανεργίας μέσω της απόλυσής τους. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η πληρωμή τους, αλλά και η μονιμοποίησή τους. Αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους για ψηφοθηρικούς λόγους. Η τελευταία ρύθμιση, που ψήφισε η κυβέρνηση, αφορά προσλήψεις ελάχιστων - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες – εργαζομένων. Είναι μάλιστα αβέβαιο αν θα καλυφθούν από τους τωρινούς συμβασιούχους, αφού στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα  στη μοριοδότηση ο χρόνος ανεργίας από το χρόνο εργασίας. Έτσι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυση των περισσότερων συμβασιούχων.
Διαχωρίσαμε τη θέση μας από την κυβερνητική τροπολογία, αλλά και από τον εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνονται οι εργαζόμενοι του δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη, κάτι που θα απογειώσει το ήδη άγριο χαράτσωμα των δημοτών και θα σημάνει καθιέρωση νέων δημοτικών φόρων. Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλέσαμε τη διοίκηση του δήμου να πληρώσει τους εργαζόμενους, με οποιοδήποτε τρόπο.  Δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά η αστική νομιμότητα που βαφτίζει κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική και ζητά από τους συμβασιούχους ακόμη και να επιστρέψουν πίσω δεδουλευμένα, με το δίκιο των εργαζομένων που δουλεύουν ήδη 6 μήνες και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς τους. Πιστεύουμε πως αυτό αποτελεί το καλύτερο δείγμα έμπρακτης συμπαράστασης από τη διοίκηση του δήμου.
Η κυβέρνηση, η ΝΔ, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, μια μερίδα δημάρχων και γνωστά παπαγαλάκια, σε μοιρασμένους ρόλους, προωθούν την παράδοση του τομέα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες εργολάβους και μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Όσο κι αν το αρνούνται στα λόγια ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι γνωστές  οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης και η προτροπή τους σε Δήμους, να προχωρήσουν στη σύναψη ΣΔΙΤ, που κι αυτό είναι μορφή ιδιωτικοποίησης. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, θα καταργούσε το νομοθετικό πλαίσιο που την προωθεί.
 Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους φορείς και τα σωματεία του δήμου Μώλου Αγ. Κων/νου να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων, να γυρίσουν την πλάτη στον κοινωνικό αυτοματισμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα. Ο αγώνας που δίνουν δεν αφορά μόνο τους ίδιους. Αφορά όλους, εργαζόμενους και άνεργους,  μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, νέους και γυναίκες. Αφορά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!



Λαϊκή Συσπείρωση
Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου