Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη του Θ. Μιχελή στο κόκκινο.- Επενδύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όχι σε... πλατείες, βρύσες και καμπαναριά

«Ο βασικός στόχος του δεύτερου περιφερειακού συνεδρίου είναι να ασχοληθεί με καίρια προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας, που έχει μία ιδιομορφία: .....
επειδή σε αυτήν εντάσσεται το νοτιοανατολικό κομμάτι του νομού Βοιωτίας (η περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου) όπου και ο κύριος όγκος της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, η περιοχή συνολικά εμφανίζεται με υψηλό μέσο όρο εισοδημάτων και ακαθάριστου προϊόντος ... έτσι στην ΕΕ εμφανίζεται ως πλούσια περιφέρεια και έχει μικρή χρηματοδότηση», σημείωσε ο κ. Μιχελής.

Όπως τόνισε, ωστόσο, «αν αφαιρέσουμε όμως το συγκεκριμένο κομμάτι, όλη η υπόλοιπη περιφέρεια είναι κατά κύριο λόγο αγροτική. όλα τα προηγούμενα χρόνια της "ευμάρειας" των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει αποβιομηχανοποιηθεί πλήρως και έχει αποσυντονιστεί πλήρως η αγροτική παραγωγή. Αναζητούνται λοιπόν τρόποι χρηματοδότησης της περιφέρειας μέσω της ΕΕ και ανασυγκρότησης της παραγωγής».

«Η περιφέρειά μας έχει έναν από τους μεγαλύτερους κάμπους, αυτόν της Κοπαΐδας, αλλά και δύο προϊόντα που η παραγωγή τους φτάνει περίπου το μισό όλης της χώρας: την ελιά στη Φθιώτιδα και το φιστίκι Αιγίνης, περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής. Αυτά τα δύο πρέπει να ενισχυθούν ως προς το κόστος παραγωγής. Βοηθάει η ανάπτυξη του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, θα βοηθήσει το φυσικό αέριο που θα συνδεθεί με την βιομηχανική περιοχή. Υπάρχουν επίσης οι ιαματικές πηγές στην περιοχή μας και φυσικά μία από τις κύριες βιομηχανίες της περιοχής, η ΛΑΡΚΟ, με τα προβλήματα που έχει και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», όπως είπε ο ίδιος.

Εργαλεία χρηματοδότησης και μείωσης κόστους

«Ένα εργαλείο θα μπορούσε να είναι η χρηματοδότηση με 37% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, από την κυβέρνηση προς τις περιφέρειες, που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση του αγροτικού κόστους και όχι για πλατείες, βρύσες και καμπαναριά στα χωριά, που ήταν η πάγια τακτική των προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή σε αντιπαραγωγικές ψηφοθηρικές επενδύσεις βιτρίνας. Έχουμε τέτοια πράγματα να καμαρώνουμε αλλά δεν έχουμε π.χ. λιμνοδεξαμενές για φτηνό νερό ... αναγκάζονται οι αγρότες να χρησιμοποιούν γεωτρήσεις, πληρώνουν ακριβό ρεύμα και πετρέλαια και δικαίως διαμαρτύρονται. Τα εργαλεία είναι η αναπροσαρμογή των χρηματοδοτήσεων που δίνονται, σε κατευθύνσεις μείωσης του κόστους παραγωγής», συνέχισε ο κ. Μιχελής.


«Δεύτερο εργαλείο», συνέχισε ο ίδιος, «είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την ενεργειακή τροφοδοσία των μικρών βιοτεχνιών και βιομηχανιών της περιοχής. Επιπρόσθετα, σε οργανωτικό επίπεδο, εργαλείο είναι οι μικρές οργανώσεις παραγωγών που με ISO θα μπορούν να εξάγουν οι ίδιοι το προϊόν τους, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου