Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ . "Θα δείξω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα λόγια των παιδιών μου παρά στα δικογραφικά στοιχεία και θα φωνάξω - μαζί με άλλους - απευθυνόμενος...


...σ’ αυτούς που οδηγούν το κάρο .. "Αφήστε την Ηριάννα ελεύθερη, να ανυψώσει ή να καταστρέψει η ίδια τη ζωή της".....
Mε επιστολή του στο tvxs.gr ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου παίρνει θέση πάνω στο θέμα που έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ( λίγα λόγια για την υπόθεση θα διαβάσετε παρακάτω).  Ο λόγος για την Πανεπιστημιακό Ηριάννα Λ. ,  που...

χρεώθηκε 13 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή, χωρίς στοιχεία εναντίον της πέραν ενός ελαχίστου αμφισβητούμενου δείγματος DNA.


Ολόκληρη η επιστολή του Θανάση Παπακωνσταντίνου

«Ηθελημένα, εδώ και καιρό, έχω αποτραβηχτεί από τα μουσικά δρώμενα, ώστε να έχω  το χρόνο  να επιθυμήσω ξανά τα τραγούδια. Βρήκα έτσι και την ευκαιρία να ξεκινήσω ηχογραφήσεις για μια νέα δισκογραφική δουλειά. Απορροφημένος απ’ αυτή τη διαδικασία, πολύ λίγο ασχολούμαι με όσα συμβαίνουν γύρω μου. Έτσι, και την περίπτωση της Ηριάννας την έμαθα από τα παιδιά μου.

Ποτέ δεν είχα αυταπάτες για το πόσο ταξική είναι η θεσμοθετημένη δικαιοσύνη αλλά και πόσο χώρο αφήνουν οι νόμοι στις προσωπικές πεποιθήσεις του κάθε δικαστή. Αυτό, άλλες φορές είναι για καλό και άλλες για κακό. Δεν θα ξεχάσω - από τη θετική πλευρά - εκείνη τη "φουρνιά" των δικαστών, που σπούδασε τη δεκαετία του ’60 στη Γαλλία - κυρίως - και αποτέλεσε ανάχωμα στην καταλήστευση του φυσικού περιβάλλοντος (Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας). Και σήμερα – είμαι σίγουρος - υπάρχουν δικαστές που διαχειρίζονται, με αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση, τα ψήγματα ελευθερίας κινήσεων που τους παρέχουν οι ερμηνείες των νόμων. Υπάρχει  όμως και η άλλη πλευρά. Δικαστές, που τηρώντας - και καλά - το γράμμα του νόμου, άτεγκτοι και μικροί θεοί, καταστρέφουν ζωές, αθέλητα ή και ηθελημένα κάποιες φορές. Τα τελευταία χρόνια τροχίζουν τη ρομφαία τους και σε ένα καινούργιο ακονιστήρι, που λέγεται "εξέταση DNA".

Η υφαρπαγή δεκατριών χρόνων από την ελεύθερη ζωή της Ηριάννας δεν μπορεί να στηριχθεί σε μιά αμφισβητούμενη εξέταση DNA. Ήμουν διστακτικός στο να κοινοποιήσω την άποψή μου γιατί, το να γράφει κανείς λίγα τραγούδια δεν του δίνει το δικαίωμα να γίνεται και δημογέροντας. Υπάρχει ακόμα και η σκιά της ιδιοτέλειας, ότι χρησιμοποιείται μια σχετική δημοφιλία,που προκύπτει από τη δυνατή σχέση  των ανθρώπων με τη μουσική, για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί. Όμως τα προσπερνώ αυτά γιατί δεν θέλω να μολύνω τη νέα μου δουλειά με την αδιαφορία, αυτή την "κτηνώδη ύλη που πνίγει την ευφυΐα", σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκράμσι.

Θα δείξω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα λόγια των παιδιών μου παρά στα δικογραφικά στοιχεία και θα φωνάξω - μαζί με άλλους - απευθυνόμενος σ’ αυτούς που οδηγούν το κάρο: "Αφήστε την Ηριάννα ελεύθερη, να ανυψώσει ή να καταστρέψει η ίδια τη ζωή της".

19/6/2017
Θανάσης Παπακωνσταντίνου»


 Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την πρωτοφανή καταδίκη της πανεπιστημιακού Ηριάννας Λ. ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πρόεδρο του Εφετείου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Υπενθυμίζεται πως η 29χρονη Ηριάννα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή ποινής για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γεννετικό υλικό, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν «άκυρο δείγμα» και την σχέση της με φοιτητή-νυν συζυγό της- ο οποίος κατηγορήθηκε για φιλικές σχέσεις με μέλη της οργάνωσης, αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του.
Το χρονικό μιας παράλογης κατηγορίας

Τον Μάρτιο του 2011 και ενώ η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του φίλου της Κωνσταντίνου -φοιτητή του ΕΜΠ- η Αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο στο σπίτι, προσάγει τον φοιτητή και η Ηριάννα οικειοθελώς δίνει δείγμα DNA.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, εκτός από την φιλική σχέση που διατηρούσε με δύο μέλη των Πυρήνων, τα οποία κατηγορήθηκαν αργότερα. Ο Κωνσταντίνος αθωώνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόταση του Εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2011 ένας βοηθός τεχνίτη ανελκυστήρων του οποίου τα στοιχεία δεν είναι γνωστά και είναι απορίας άξιον πως από τότε δεν έχει εμφανιστεί σε δικαστήριο για να καταθέσει σχετικά βλέπει από ταράτσα στην Πολυτεχνειούπολη, περίπου στις 4 το πρωί, άνδρα να βγαίνει από βανάκι και να κρύβει ένα κουτί. Εξαιρετικά περίεργος ο τεχνικό-που δεν εμφανίστηκε ποτέ, πουθενά) και νομίζοντας πως το κουτί είχε…λίρες (!!!) ανακαλύπτει πως το περιεχόμενο είναι όπλα.

Τον Ιανουάριο του 2013, δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται η Ηριάννα, φίλη και νυν σύζυγός του Κωνσταντίνου που είχε αθωωθεί, γιατί προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι της και στο αυτοκίνητο της δεν βρέθηκε το παραμικρό στοιχείο που να την καθιστά ένοχη με οποιονδήποτε τρόπο.

Η φοιτήτρια Ηριάννα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Εν τω μεταξύ προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της ξεκίνησε η διαδικασία της τροποποίησης των όρων αυτών, προκειμένου να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της και να συνεχίσει τις σπουδές της απρόσκοπτα. Ουδείς αρνήθηκε την αναίρεση των όρων αυτών από τις δικαστικές αρχές. Το Συμβούλιο Εφετών κι ενώ επρόκειτο για υπόθεση τρομοκρατίας, την άφησε δύο φορές να ταξιδέψει στο εξωτερικό κι εκείνη επιστρέφοντας τηρούσε απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου