Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ερώτηση σχετικά με την χωροθέτηση των Πυροσβεστικών μονάδων στο νομό Φωκίδος

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 
ΘΕΜΑ: «Ερωτηματικά προκαλεί η χωροθέτηση των Πυροσβεστικών μονάδων στο νομό Φωκίδος»   
 
Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος στο νόμο Φωκίδος διαθέτει πέντε (5) Υπηρεσίες, Σταθμούς και Κλιμάκια. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιτέας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λιδωρικίου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πολυδρόσου και τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Δελφών.....


Ερωτηματικά προκαλεί η χωροθέτηση αυτών των Υπηρεσιών, Σταθμών και Κλιμακίων στην επικράτεια του νομού, σχετικά με τα κριτήρια βάση των οποίων επελέγησαν οι τόποι λειτουργίας των εν λόγω μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος . 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιτέας απέχει από την Ερατεινή απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, όπου επίσης υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δηλαδή, εντός αποστάσεως περίπου 14 χιλιομέτρων υπάρχουν δύο (2) Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Η δε Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας απέχει από την Ερατεινή περίπου 41 χιλιόμετρα.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λιδωρικίου απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, περίπου 48 χιλιόμετρα από την Ιτέα και περίπου 31 χιλιόμετρα από την Ερατεινή.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πολυδρόσου απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, περίπου 58 χιλιόμετρα από την Ιτέα, περίπου 91 χιλιόμετρα από το Λιδωρίκι και περίπου 95 χιλιόμετρα από την Ερατεινή.
Ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Δελφών απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, περίπου 17 χιλιόμετρα από την Ιτέα, περίπου 64 χιλιόμετρα από το Λιδωρίκι και περίπου 54 χιλιόμετρα από την Ερατεινή.
Μια ματιά στον χάρτη του νομού Φωκίδος, αρκεί για να διαπιστωθεί η ανισομέρεια στην τοπική κατανομή των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι τέσσερις (4) από τις πέντε (5) πυροσβεστικές μονάδες βρίσκονται στο ανατολικό  τμήμα, αφήνοντας το δυτικό μέρος του νομού Φωκίδος με μια (1) μόνο υπηρεσία, στο Λιδωρίκι. Ολόκληρη η υπόλοιπη δυτική Φωκίδα δεν καλύπτεται από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η δε πυρασφάλεια αυτής της περιοχής, καλύπτεται με μόνο ένα (1) πυροσβεστικό όχημα, συνήθως σε 16ωρη βάση, γεγονός που ασφαλώς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δεν επαρκεί, μιας και οι πυροσβεστικές ενισχύσεις από την κοντινότερη Πυροσβεστική Υπηρεσία,  αυτήν της Ιτέας, χρειάζονται τουλάχιστον μια (1) ώρα για να καταφθάσουν. Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες αυτής της χωρικής ανισομέρειας στις Πυροσβεστικές μονάδες έγιναν γνωστά με τις καταστροφές του 2003.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων τοποθεσιών στο νομό Φωκίδος για την λειτουργία των εν λόγω μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος;
Υπάρχει η πρόθεση στο αρμόδιο Υπουργείο να αξιοποιήσει τα στατιστικά δεδομένα και την εμπειρική γνώση του παρελθόντος και να επανασχεδιάσει, ορθολογικότερα, την χωρική κατανομή των μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος στο νόμο Φωκίδος, καλύπτοντας επαρκώς αυτή την φορά ολόκληρη την επικράτεια του; 
 
Αθήνα, 19/06/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Ευάγγελος  Καρακώστας
Βουλευτής Βοιωτίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου