Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Σκάνδαλο δωροδοκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Οι οικονομικές «πληγές» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας γίνονται συχνά αντικείμενο αναφοράς όσο περνούν τα χρόνια. Σύμφωνα πληροφορίες .....
που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Documento, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρίσκεται μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο κάδρο της έρευνας για τα εξοπλιστικά και το σύστημα ασφαλείας των Αγώνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο αίτημα της για να επεκταθεί η δίωξη εναντίον όσων διώκονται για το σκάνδαλο των φρεγατών, η ανακρίτρια διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα επικαλείται οκτώ λόγους που προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Ένα από αυτά αφορά καταθέσεις του Γάλλου εμπόρου όπλων Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρείας Thales, ο οποίος κατέθεσε στις γαλλικές αρχές ότι η εταιρεία του έχασε το έργο του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επειδή άλλη εταιρεία χρημάτισε τον τότε «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό εσωτερικών». Σημειώνεται ότι στη Γαλλία το υπουργείο εσωτερικών έχει την ευθύνη της δημόσιας τάξης.

Στο ρεπορτάζ του Documento αναφέρεται ότι οι καταγγελίες αυτές φαίνεται από το 2005 να βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ το 2016 υπήρξε και νέα κατάθεση του Μισέ Ζοσεράν που εμπλέκει τους Έλληνες πολιτικούς, χωρίς όμως να γίνει σχετική έρευνα. Ο Ζοσεράν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κατέθεσε επισήμως στις 20 Μαΐου του 2005 στους εισαγγελείς της Νίκαιας της Γαλλίας Gilles Accomando και Muriel Fusina ότι «το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κύριο Ρωμανό.

Εκείνος mου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Και κατά τον κύριο Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Την εποχή εκείνη πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης και υπουργός Δημοσίας τάξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου