Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΧΛΗΣ: Α.Α.Δ.Ε. – Εισπραξιμότητα φόρων –Πρωτογενές πλεόνασμα


Πρόσφατη είναι η επίσημη ανακοίνωση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, πλεόνασμα που ξεπέρασε το στόχο και οδήγησε στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, με μέτρα συνολικά μηδενικού οικονομικού αποτελέσματος και εφαρμόσιμα από το 2019.....


Παρελθόν αποτελούν τα ελλείμματα που οδηγούσαν σε αναγκαστικούς δανεισμούς με αποτέλεσμα το υπέρμετρο χρέος της χώρας. Χρέος που υπονόμευσε την αυτοτέλεια των αποφάσεών της με την επιτήρηση που επιβλήθηκε από το 2010 .

Ίσως δεν είναι γνωστό ότι η Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) αποτελεί πλέον το νέο μηχανισμό είσπραξης των φόρων της χώρας. Αρχή διορισμένη από την τρόϊκα και ελεγχόμενη από αυτήν.

Αυτή η Αρχή, με επικεφαλής τον κ. Πιτσιλή, προσήλθε την Πέμπτη 4-5-2017 στη Βουλή να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ενεργειών της. Από την έκθεση των αποτελεσμάτων της προκύπτει ότι υπήρξε αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων απ΄ όλες τις κατηγορίες οφειλετών. Η αύξηση αυτή δεν ήταν ανάλογη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα και όσοι «κοσμούν» τις γνωστές λίστες ή τις υπεράκτιες (οφ-σορ) εταιρείες, μέσα από περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες είτε αποφεύγουν, είτε οι περισσότεροι δεν απέδωσαν τους οφειλόμενους φόρους. Άλλωστε γνωστά κορυφαία στελέχη της ΝΔ είναι επικεφαλής μεγάλων δικηγορικών και φοροτεχνικών γραφείων που τους υπερασπίζονται. Γνωστή και η θέση της ΝΔ για ελαχιστοποίηση των φόρων αυτών των «εισοδηματιών».

Τούτων των δεδομένων, που συνήθως αποκρύπτονται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, αποτελεί ειρωνεία προς το λαό η πρόσφατη ανακοίνωση του τομέα οικονομικών της ΝΔ περί ανικανότητας της κυβέρνησης να εισπράξει τους φόρους κυρίως από το μεγάλο πλούτο. Τους φόρους εισπράττει η Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΑΔΕ), που κάθε άλλο παρά από την κυβέρνηση ελέγχεται, τις δε γνωστές λίστες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ κόπο αποκάλυψε. 
Στην πρόσφατη (4-5-17) ενημέρωση της Α.Α.Δ.Ε. προς τα μέλη του κοινοβουλίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκήσαμε κριτική στην Α.Α.Δ.Ε. για την επιλεκτική εισπραξιμότητα των φόρων. Οι βουλευτές της ΝΔ γιατί δεν το έκαναν;

Οι καιροί απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης που βρισκόμαστε.

                                                                                                                               Θ.Μιχελής
                                                                                                            Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου