Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα για διάπραξη ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Φθιώτιδας

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο συστηματικής και μεθοδικής έρευνας, κατάφεραν να πετύχουν την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας αλλοδαπών και να τερματίσουν τη δράση των μελών της, τα οποία ενέχονται στην διάπραξη ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων στις οικίες τους, σε περιοχές της Φθιώτιδας......

Η αποδόμηση της εγκληματικής σπείρας, είναι αποτέλεσμα συνδυαστικής αξιολόγησης – αξιοποίησης των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν κατά την διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, καθώς και οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (03-05-2017) το πρωί στη Λαμία.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 33 έως και 51 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και κατά περίπτωση για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων, περί αλλοδαπών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υπόθαλψη εγκληματία.
Σημειώνεται ότι ένας εκ των συλληφθέντων, είχε παραβιάσει την 26-09-2013, εξαήμερη τακτική άδεια από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας, όπου ήταν έγκλειστος εκτίοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω δράστης είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο (2) καταδικαστικές Αποφάσεις.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, σκοπός της οποίας ήταν η διάπραξη ληστειών.
Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους, επέλεγαν ως υποψήφιους «στόχους» τους απομονωμένα σπίτια, οι ένοικοι των οποίων ήταν υπερήλικες, με σκοπό να ελαχιστοποιούν τα περιθώρια αντίδρασης από τα θύματά τους και να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό και την σύλληψή τους από τις Διωκτικές Αρχές.
Όπως διακριβώθηκε, χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο - καταφύγιό τους οικία σε περιοχή της Λαμίας, καθώς και συγκεκριμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο προσέγγιζαν και διέφευγαν από τους τόπους εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Επιπλέον κατείχαν και χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν ενεργοποιημένες επ’ ονόματι τρίτων ατόμων, ασιατικής καταγωγής, ώστε να αποκρύπτουν την εγκληματική τους δράση και συνακόλουθα να αποπροσανατολίζουν το έργο των Διωκτικών Αρχών.
Τα μέλη της σπείρας, έχοντας διακριτούς μεταξύ τους ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, πληροφοριοδότες, εξασφάλιση καταλύματος – ορμητηρίου και οχήματος προσέγγισης - διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», οργάνωση προπαρασκευαστικών ενεργειών), ενέχονται στις ακόλουθες ληστείες:
  • πρώτες πρωινές ώρες της 07-04-2017, δύο τουλάχιστον από τους δράστες, διέρρηξαν οικία στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας και με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν και δέσμευσαν 70χρονη ημεδαπή. Ακολούθως ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους της οικίας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (1.150) ευρώ, μία ηλεκτρονική συσκευή ( tablet ), ένα κινητό τηλέφωνο, δύο χρυσά δαχτυλίδια, προσωπικά έγγραφα της παθούσας και ένα κυνηγετικό όπλο του αποβιώσαντα συζύγου της (σχετικό το από 07-04-2017 Δελτίο Τύπου).
  • πρώτες πρωινές ώρες της 11-04-2017, δύο τουλάχιστον από τους δράστες, εισήλθαν σε οικία 80χρονης ημεδαπής, στην περιοχή Καμπιά Σπερχειάδας Φθιώτιδας και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησαν και δέσμευσαν την ηλικιωμένη. Ακολούθως αφαίρεσαν από το εσωτερικό της οικίας το χρηματικό ποσό των (16.000) περίπου ευρώ και διάφορα κοσμήματα (σχετικό το από 11-04-2017 Δελτίο Τύπου) .
Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν συνολικά από τους αστυνομικούς ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ένα πλαστό ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς του συλληφθέντα δραπέτη Φυλακών, εννέα (9) κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ, το προαναφερόμενο tablet , καθώς και ηλεκτρονική συσκευή και άλλα αντικείμενα, η προέλευση και νομιμότητα κατοχής των οποίων διερευνάται.
Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή τους στην διάπραξη και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου