Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Σαρακατσάνικο τηγάνι από το Δραχμάνι ( Ελάτεια ).


Παναγιώτης Δημάκης
 Τα τσελιγκατα τών Σαρακατσάνων, πού διέτρεχαν, τούς αρχαίους δρόμους τού Καλλιδρόμου Όρ.ους, με τα πολυπληθή τους κοπάδια, τα μεταφορικά ζώα, τούς φύλακες μολοσσούς, τα κυπροκούδουνα, έκαναν να βροντολογούν, οι ρεματιές και τα λαγκάδια, ζωντανεύοντας το τοπίο. ....

Μία από τις στάσεις, τής διαδρομής των., ήταν και η χώρα τής Ελάτειας, όπου δεν εύρισκαν μόνο βοσκοτόπια, αλλά και το αρχαίο πηγάδι, του κάμπου, στο Παλούμπεη, όπου ξεδιψούσαν τα ζώα και ανεπαύοντο οι οδοιπόροι. 
Οι φερέοικοι αυτοί ποιμένες, πού πολλές φορές συνοίκησαν τήν χώρα τής Ελατείας, έφερναν εκτός τών ηθών, παραδόσεων, ποιμενικών τεχνικών, και, σειρά από χρηστικά τους αντικείμενα και σκεύη,
προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες τού βίου των.

 Ένα από αυτά είναι το 'ν'τ'γαν'ι ( τήγανον-τηγάνι) * ιδιαίτερης κατασκευής, απλής αλλά χρηστικής. Δηλαδή αρκετά βαθύ, όχι πολύ μεγάλο, από σφυρήλατο φύλλο ορειχάλκου, με ανακλινόμενη λαβή, ενισχυμένη στή βάση και δακτύλιο στερέωσης. Σε αυτό το σκεύος, μαγείρευαν τις λιτές συνταγές των, αλλά και πίτες και ότι η περιβάλλουσα Φύση και η ζωική παραγωγή παρείχε. 

Η ισχυρή κατασκευή, η ανακλινόμενη λαβή, για οικονομία μεταφοράς και στοιβασίας, είναι χαρακτηριστικά τού ποιμενικού βίου τής εποχής. Τα σκεύη αυτά κατασκεύαζαν τα χαλκουργεία Ιωαννίνων, Άρτας κ.λ.π. πού τα προωθούσαν και στις Πανηγύρεις τού Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και περιτρέχοντας, τα τσελιγκάτα τής Πίνδου, τών Αγράφων, και, όπου υπήρχαν ποιμενικές εγκαταστάσεις.
* Λεξ. Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου