Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

«Εργαστήριο Διλημμάτων» του Πολυδροσιώτη καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

Γιώργος Δρίβας

Με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» του καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα, σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη, θα πάρει μέρος η χώρα μας στην 57η Μπιενάλε Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από 13 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου 2017.....
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έρχεται να επιβεβαιώσει την πληροφορία που έγραψε η «Εφ.Συν.» πριν από αρκετές ημέρες.
Το «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί -με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου- να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.
Η πρόταση επελέγη κατά πλειοψηφία ανάμεσα σε συνολικά 30 υποψηφιότητες, ενώ φέτος υπήρξαν τρεις «καινοτομίες».
Πρώτον, η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθυνόταν από κοινού σε επιμελητές και καλλιτέχνες. Ετσι, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν και απευθείας τις προτάσεις τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επιμελητών.
Δεύτερον, συγκροτήθηκε επταμελής γνωμοδοτική επιτροπή με κριτήριο τα μέλη της να εκπροσωπούν θεσμούς των εικαστικών τεχνών.
Τρίτον, αποφασίστηκε οι εργασίες προετοιμασίας και παρουσίασης της εκάστοτε ελληνικής συμμετοχής να ανατίθενται εκ περιτροπής σε εποπτευόμενους μουσειακούς φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α., που έχουν αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Ετσι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της συμμετοχής μας στην 57η Μπιενάλε Βενετίας, με την ιδιότητα του Εθνικού Επιτρόπου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου λύνει την απορία για την επιλογή του Ορέστη Ανδρεαδάκη (διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), ο οποίος δεν είναι ιστορικός Τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Μια νέα απορία όμως δημιουργείται για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς η διευθύντριά του, Κατερίνα Κοσκινά, ήταν μέλος της επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου