Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Τι μάς είπε ο... patatas

                                                            Φωτογραφία: ΆΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ
Ξέρατε ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πατάτες νέας εσοδείας από τη... μισοξεφλουδισμένη όψη τους; Ότι οι πατάτες Αμαλιάδας, που αυτή την εποχή αρχίζουν να συγκομίζονται, είναι ιδανικές για φούρνο;....
Είναι μερικές από τις πληροφορίες που συνέλεξα μια Παρασκευή πρωί συζητώντας με τον Ηλία Πανόπουλο, που διαθέτει έναν σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στις πατάτες πάγκο και το λογότυπο «patatas» στη λαϊκή των Πετραλώνων. Ιδού λοιπόν μερικές ακόμα πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο κοντά στην «τέλεια πατάτα», είτε τηγανητή, είτε ψητή, είτε βραστή.

→ Οι πρώτες ανοιξιάτικες κυκλοφόρησαν από τα μέσα Μαρτίου, έρχονται από την Αχαΐα, αλλά είναι θερμοκηπίου.
→ Από τις αρχές Απριλίου έκαναν την εμφάνισή τους οι καλαματιανές. Επειδή είναι πρώιμες, έχουν χαρακτηριστική λεπτή φλούδα. Κατάλληλες για όλα, θέλουν όμως προσοχή στη συντήρηση (εκτός σακούλας, σε σκιά).
→ Σταθερές αξίες και «βασίλισσες» – εξάλλου είναι οι μόνες ΠΓΕ (προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης)–  είναι οι Νάξου και οι Κάτω Νευροκοπίου. Εμφανίζονται στην αγορά τέλη Αυγούστου, αλλά τις βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο γιατί αντέχουν στη συντήρηση. Αμφότερες είναι κατάλληλες για κάθε χρήση (σε τηγάνι, πουρέ, αχνιστές, στη χόβολη, στον φούρνο κ.λπ.).
→ Προσοχή στις απομιμήσεις. Οι Νάξου ξεχωρίζουν από το γεγονός ότι δεν είναι ομοιόμορφες ούτε «όμορφες», αλλά φυσικά πεντανόστιμες.
→ Οι Κύπρου (κατάλληλες για όλα και ιδιαίτερα για τηγάνι) ξεχωρίζουν γιατί ο φλοιός τους «κοκκινίζει» από το χώμα –  τα εδάφη όπου καλλιεργούνται είναι πλούσια σε κοκκινόχωμα.
→ Συχνά θα δείτε και εισαγόμενες από την Αίγυπτο. Είναι φρέσκες αυτή την εποχή και καλές για τηγάνι.
→ Στην αθηναϊκή αγορά σπάνια βρίσκει κανείς πατάτες από την Κρήτη (κυρίως από Λασίθι και Ομαλό). Οι ποσότητες που παράγονται δεν είναι τόσο μεγάλες. Αν βρείτε, δοκιμάστε. Είναι γευστικότατες.
→ Οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορούν να καταναλωθούν από διαβητικούς. Οι άσπρες είναι προτιμότερες όταν τις καταναλώσουμε σκέτες (συχνότερες είναι οι Νάξου, Αστυπάλαιας και Ιταλίας). Για πιο γκουρμέ συνταγές είναι οι κόκκινες. Στην αγορά θα βρείτε Αμαλιάδας (σπάνια) ή αμερικανικές.

*Θα βρείτε τον Ηλία Πανόπουλο στην Α΄ Λαϊκή Αγορά, Τρίτη στην Κυψέλη, Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη, Πέμπτη στα Κάτω Πατήσια, Παρασκευή στα Άνω Πετράλωνα και Σάββατο στους Αμπελοκήπους.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου