Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ξόρκια Ερωτικά…Μήνα Μητροπούλου της Κουτσομπού Βιολέττας-Ειρήνης, MBPsS

Υπάρχει μια άλλη ζωή που περιβάλλει,
υπερβαίνει τη συνειδητή ζωή.
 Είναι η ζωή του ασυνειδήτου
Carl Gustav Jung

Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου,
βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί
Sigmund Freud


Η λογοτεχνία, ως γραπτό αποτύπωμα της ανθρώπινης διανόησης και του ανθρώπινου ψυχισμού,.....
πάντοτε κατάφερνε να μας φέρνει πιο κοντά στην εσωτερική μας πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Freud είχε αναγνωρίσει αυτήν της την αξία και αντλούσε τις ιδέες του από κείμενα της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, προκειμένου να στηρίξει τα κλινικά πορίσματά του. Υπό το πρίσμα αυτό η σχέση της λογοτεχνίας και της ψυχανάλυσης θεωρείται άρρηκτη.
Η ποίηση έχει το προνόμιο να μιλά όχι μόνο στους λάτρεις της λογοτεχνίας αλλά και στους ψυχολόγους…ίσως γιατί βγάζει στο φως κομμάτια της ψυχής που δεν περιμέναμε ή φροντίσαμε να απωθήσουμε μέσω της επιστήμης…..Η ποίηση έχει τον τρόπο να θολώνει τα νερά μεταξύ του μυθιστορήματος και του θεατρικού λόγου αφήνοντας το χώρο τόσο στον συγγραφέα όσο και στο κοινό να αντλήσει την εμπειρία των λέξεων με τέτοιο τρόπο που τους κάνει ένα όλον…...

Η ποίηση της Μήνας είναι έντονη, γεμάτη χρώμα, κυλά ελεύθερα σαν τρεχούμενο νερό και υμνεί την αγάπη…! Τα ποιήματά της διακρίνονται για το λυρισμό τους. Η γλωσσική μορφή αλλάζει γοργά το τοπίο της ποίησής της. Ρέει και μαζί με τις λέξεις, που δημιουργούν εικόνες, ταξιδεύουμε κι μεις στην παλέτα των συναισθημάτων της Αγάπης. Κάθε ερωτική ιστορία εμπεριέχεται από ανατροπές και παραδίδει σημαντικά μαθήματα. Έτσι κι δω στην δημιουργία της Μήνας υπάρχει αυτός ο κύκλος του έρωτα, η αρχή, η αποκορύφωση και το τέλος! Μια καρμική σχέση είναι αυτή που με τόση δύναμη μας δίνει η ψυχή της Μήνας, μια σχέση που εμπεριέχει όλα τα όμορφα και γλυκά συναισθήματα του έρωτα αλλά μας δίνει και την σκοτεινή πλευρά με τη χάση της σελήνης  όπου βιώνεται η μοναξιά και η απώλεια….Σύμφωνα και με το ’’Συμπόσιο’’ του Πλάτωνα, αρχικά ο άνθρωπος γεννήθηκε με τέσσερα πόδια και χέρια. Ο Δίας, φοβούμενος από την δύναμή τους τούς χώρισε σε δύο ξεχωριστά όντα, έτσι ώστε να ψάχνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους το άλλο τους μισό. Ένα ζευγάρι, εάν είναι γραφτό να είναι μαζί, θα φανεί μέσω των πράξεων τους. Εάν πάλι δεν είναι, η ερωτική ιστορία τους θα περάσει από πολλά εμπόδια και στο τέλος θα διαλυθεί. Αυτό όμως θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δώσει θετικές επιπτώσεις στο μέλλον, έχοντας περάσει από τις δυσκολίες, θα είναι έτοιμο να διορθώσει τα λάθη του ανοίγοντας νέους δρόμους και εμπειρίες. Όταν κάποιος κατανοήσει το δικό του κάρμα, μπορεί και να χειριστεί την προσωπική του ευτυχία.
Στην ποιήματα της Μήνας Μητροπούλου αισθανόμαστε αυτή την ένωση σωμάτων και ψυχής….αυτό το μοναδικό σμίξιμο που μπορεί να φέρει στην καρδιά των ανθρώπων ο φτερωτός θεός….ο Έρως! Μέσα σε αυτά τα υπέροχα ποιήματα υμνεί την μαγεία του, την διαφορετικότητα του και συνάμα την γοητεία του που καταφέρνει να διαταράσσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους φανερώνει πλευρές του εαυτού τους που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν.  Με όμορφες λέξεις και πολλές παρομοιώσεις αέναα μας μεταφέρει την ψυχοσύνθεση του ερωτευμένου στο χαρτί. Και τα καταφέρνει περίφημα αφού μερικά από τα ποιήματά της θεωρώ ότι θα πετυχαίνουν να εκφράσουν τους ερωτευμένους κάθε γενιάς.   Η ποίηση φαίνεται να επαληθεύει τον ορισμό που λέει ότι ένα ποίημα είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί με άλλο τρόπο. Η συνολική του επίδραση είναι μεγαλύτερη από την ακριβή σημασία οποιουδήποτε μέρους του. Το ασυνείδητο αφήνεται ελεύθερο να εξωτερικευτεί χωρίς τους περιορισμούς της λογικής σκέψης, μέσα από μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση. Ο ποιητής προσωρινά μετατρέπεται σε εκστασιασμένο μάντη, σε διαλογιζόμενο που πέφτει σε έκσταση και ο εσωτερικός του κόσμος (εικόνες, ιδέες, σχήματα) ξεχύνονται ελεύθερα από τη φυλακή του λογικού και αυτούσια περνάνε στους στίχους.
Καλή συνέχεια Μήνα!

Αναμένουμε εναγωνίως την επόμενη ποιητική σου συλλογή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου