Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΩΤΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τη λαϊκή ρήση «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» υιοθέτησαν πολλοί Πετρωτιώτες και  πολλές Πετρωτιώτισσες, καθώς επισκέφτηκαν το χωριό τους για να περάσουν το Άγιο Πάσχα (16-4-2016), που είναι «εορτή εορτών και πανήγυρης πανηγύρεων», σύμφωνα με το εκκλησιαστικό υμνολόγιο......

   Το Πετρωτό ανήκει στο Δήμο Δομοκού, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ. και απλώνεται αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κασιδιάρη (1.000 μ.), εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη με μαγευτική θέα που του προσφέρει , καθώς το αντικρίζει κατά την είσοδό του.

Ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης, που η φύση έχει κάνει τη δική της ανάσταση με τη βλάστηση, την ανθοφορία και τις μυρωδιές της.
   Τα πρώτα σημάδια της αθρόας προσέλευσης φάνηκαν, τη Μεγάλη Παρασκευή, από τη συμμετοχή στον στολισμό και στην περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, ξυπνώντας παιδικές μνήμες και βιώματα των κατοίκων.
Η προσέλευση κορυφώθηκε το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ με Θεία Λειτουργία της Ανάστασης. Στις δώδεκα ακριβώς τα μεσάνυχτα, τα φώτα της εκκλησίας έσβησαν. Ο π. Αναστάσιος Μπλέτσας  ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός» και αφού «παίδεψε» για λίγο τους πιστούς που το διεκδικούσαν με τις λαμπάδες τους, το Άγιο Φως απέσπασε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού Αργύρης Ζούκας και σε λίγα δευτερόλεπτα λαμποκοπούσε ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, ο οποίος πρωτοχτίστηκε το 1887 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή μορφή το 1958. Στη συνέχεια ιερέας, ψάλτες και πιστοί βγήκαν στον περίβολο της εκκλησίας, όπου έγινε η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως. Το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος» ακούγονταν με δέος και συγκίνηση απ’ όλα τα χείλη των πιστών..

Την Κυριακή του Πάσχα οι κάτοικοι γιόρτασαν με τα καθιερωμένα έθιμά τους. Γείτονες και συγγενείς έγιναν μικρές παρέες ψήνοντας στη σούβλα τον καθιερωμένο οβελία και τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά τους. Διασκέδασαν όλη την ημέρα με χορούς και τραγούδια, όπως ταιριάζει στην ξεχωριστή γιορτή της χριστιανοσύνης τη ΛΑΜΠΡΗ.

Το αναστάσιμο φως ζεσταίνει με αγάπη τις καρδιές των ανθρώπων και φωτίζει με δικαιοσύνη το νου και τη σκέψη τους. Η ανάσταση του Χριστού που έρχεται, μέσα στην άνοιξη, φέρνει μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας για όλους. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ας δώσουμε τον αγώνα μας, για φέρουμε την ανάσταση στην ψυχή μας και στην πατρίδα μας
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!






                                             Κώστας  Τσιαλαφούτας

                                                       Δάσκαλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου