Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ»


Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων οργάνωσε και φέτος με επιτυχία την 3η γιορτή φθιωτικού βιβλίου. Με το τέλος αυτής της γιορτής θέλω να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις......


1.Στη γιορτή αυτή, τρείς άνθρωποι από την Σουβάλα είχαν τιμητική παρουσία.
Η Μήνα Μητροπούλου, με την παρουσίαση της πολύ αξιόλογης ποιητικής της συλλογής «ξόρκια ερωτικά». Επί πλέον μέσα σε λίγες μέρες αναμένεται το δεύτερο ποιητικό βιβλίο της.
Η Δήμητρα Μουλαρά με την παρουσίαση του πρωτότυπου παιδικού της βιβλίου «Το τσαντάκι της Αλφαβήτας». Η μελλοντική αφοσίωση της στην παιδική λογοτεχνία μπορεί να δώσει ευχάριστες δημιουργίες.
Ο αξέχαστος Γιάννης Μαρρές με την τρίτη κατά σειρά παρουσίαση του βιβλίου
«Ο Γιάννης Μαρρές και η φιλία του με τον Νικηφόρο Βρεττάκο».
Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν με επιτυχία ο Θανάσης Σβίγγος, η Δήμητρα Μουλαρά και η Μήνα Μητροπούλου τους οποίους για μια ακόμα φορά συνοδεύουν οι θερμές μου ευχαριστίες.
Η λογοτεχνική ιστορία του τόπου, που έχει γραφτεί με τους πολύ σημαντικούς συγγραφείς της Σουβάλας ( Λουκάς Κούσουλας, Γιάννης Μαρρές, Γιώργος Σκουρογιάννης, κ.α.) και με πολύ αξιόλογους ποιητές της ευρύτερης περιοχής (Μαρία Σκουρολιάκου), πρέπει να αποκτήσει συνέχεια.
Από δημοσιεύσεις και πληροφορίες, προκύπτει πως μια ευάριθμη ομάδα νέων ανθρώπων του χώρου, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια «λογοτεχνική άνοιξη» της περιοχής. Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι εύκρατες συνθήκες  που αυτά τα άτομα θα αποβάλουν τους ενδοιασμούς και θα αρθρώσουν δημόσια το λόγο τους. Όσοι μπορούν να αποβούν «αλιείς ποιητών» ας προστρέξουν. Πάντα επίκαιρη οι στίχοι του ποιητή «…γιατί εμείς αδερφέ μου δεν τραγουδάμε   για να ξεχωρίσουμε απ’ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…»

2.Θέλω να ευχαριστήσω την ιστοσελίδα «Πολύδροσος Παρνασσού» για την πολύπλευρη και επανειλημμένη αναφορά στο βιβλίο «Ο Γιάννης Μαρρές και η φιλία του με τον Νικηφόρο Βρεττάκο». Πέρα όμως από την συγκεκριμένη προσωπική αναφορά και παρακολουθώντας ανελλιπώς τις δημοσιεύσεις της ιστοσελίδας, διαπιστώνεται η ποιότητα που τις διακρίνει, η ευρύτητα και διαφορετικότητα των θεμάτων και η συστηματική και πλήρης ενημέρωση, κυρίως επί θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα, η συχνή αναφορά στην παράδοση και σε ό,τι  την υπενθυμίζουν, την συντηρούν στη μνήμη και παρακινούν στη συνέχεια της, αποτελεί μικρή σχολή μαθητείας για τους νεότερους. Θεωρώ ότι με όλα αυτά η συμβολή του Χρήστου Μουτσιανά είναι πολύ σημαντική στα τοπικά αλλά και ευρύτερα δεδομένα.
Ειδική επισήμανση όμως, πρέπει να γίνει στην παρουσίαση πολιτιστικών θεμάτων, κυρίως λογοτεχνικών. Η πλήρης αναφορά σε ονόματα, βιβλιογραφία, βιογραφίες και η παράθεση αποσπασμάτων από το συνολικό λογοτεχνικό έργο, αποτελούν πηγή συνολικής πληροφόρησης και μάθησης. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την προσφορά του συνεργάτη «Γ» της ιστοσελίδας.

3.Τέλος θέλω να αναφερθώ στην πολύτιμη συμμετοχή του συλλόγου γυναικών Πολυδρόσου «ΕΣΤΙΑ» σε όλες τις εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου «Ο Γιάννης Μαρρές και η φιλία του με τον Νικηφόρο Βρεττάκο». Η πολύπλευρη βοήθεια τους ήταν συγκινητική και μεγέθυνε την επιτυχία, την διάδοση και την διακίνηση του βιβλίου. Αυτές οι γυναίκες, όλες μαζί και η καθεμία ξεχωριστά, αποτελούν ανεκτίμητη πηγή πολιτισμού και μια ξεχωριστή προσωπική εστία φιλίας.

Δημήτρης Φαφούτης

7/4/2017

1 σχόλιο:

  1. Ότι κάνουμε σε αυτήν τη ζωή πρέπει να το κάνουμε γιατί μας γεμίζει και μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.Παρόλα αυτά η αναγνώριση από τους άλλους ανθρώπους είναι κάτι που σίγουρα δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν μας.Πόσο μάλλον όταν ο άνθρωπος αυτός είναι ένας άνθρωπος που εκτιμάμε και υπολογίζουμε την άποψή του. Κύριε Δημήτρη σας ευχαριστώ για την πολυπλευρη στήριξη την αναγνώριση και την εκτίμηση που δείχνετε στο πρόσωπο μου. Η δική μου στήριξη όποτε με χρειαστείτε θα πρέπει να θεωρείται αυτονοητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή