Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΤΟ 1931 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!


Παρουσιάζει:  ο Βίκτωρ Σαμπώ

Ένα ολόκληρο χωριό, ο Νεζερός ή Νεζερού όπως λεγόταν τότε, σήμερα Καλλιπεύκη,αποκλείσθηκε από χωροφύλακες και συνελήφθησαν οι κάτοικοί του για χρέη προς το Δημόσιο! Τέσσερις το πρωί, κάποια Παρασκευή του Φεβρουαρίου 1931,.....
αποσπάσματα χωροφυλάκων περικύκλωσαν το χωριό και έβαζαν τους κατοίκους τους σε κρατητήρια χωρίς να τους επιτρέπουν να έλθουν σε επαφή με κανέναν. Αφού τους μάζεψαν όλους, ακόμη και εκείνους που δεν χρωστούσαν τότε, τους ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν για χρέη στο Δημόσιο και χρεολύσια. Η επιχείρηση της Χωροφυλακής είχε τον κωδικό «Λίμνη», όπως μεταφραζόταν στα βουλγαρικά το (Ν)εζερός.
Επρόκειτο για επαγγελματικά και γεωργικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί μετά την ανακατάληψη της Μακεδονίας, το 1919. Όπως συνήθως, στη Βουλή είχαν δεσμευθεί οι αρμόδιοι ότι τα χρέη αυτά θα χαρισθούν, λέγοντας μάλιστα ότι τα ποσά θα παρακρατούνταν από τις αποζημιώσεις που χορηγούνταν στους πολεμοπαθείς. Άλλαξε όμως η κυβέρνηση, άλλαξαν και οι απόψεις. Οι επόμενοι έκριναν άδικες τις χαριστικές υποσχέσεις, οπότε αποφάσισαν να συλλάβουν όλο το χωριό.
Ωστόσο, κάτι η αποτυχημένη σοδειά, κάτι η απροθυμία των κατοίκων και των κληρούχων να καταβάλουν τα ποσά,οδήγησε σε τέλμα, από το οποίο ανέλαβαν να βγάλουν τους κατοίκους ο βουλευτής Τύρναβου Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (1896- 1971) και οι πρόεδροι της κοινότητας και του οικοδομικού συνεταιρισμού. Ο Κ. Ροδόπουλος, αδελφός του συγγραφέα Μιλτιάδη Καραγάτση που είχε παντρευτεί την κόρη του σπουδαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, προσπαθούσε να αποτρέψει τα χειρότερα. Αφού δεν μπορούσε να πείσει τον επικεφαλή της Χωροφυλακής να τους ελευθερώσει, τηλεγράφησε στην Αθήνα και παρεκάλεσε δύο συναδέλφους του να καταθέσουν επερώτηση. Από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, οι χωροφύλακες πήραν εντολή και ελευθέρωσαντους κατοίκους, ο δε Ροδόπουλος, αρκετούς μήνες αργότερα, απόσπασε απόφαση της Γερουσίας που τους απάλλαξε από τις οφειλές.
Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου