Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

TABULA IMPERΙI ROMANΙ


Παναγιώτης Δημάκης

Η γένεση ενός βιβλίου, στούς χαλεπούς σημερινούς καιρούς, είναι από μόνο του, ένα πολύ σημαντικό γεγονός, πού ξεπερνά, την τριβή, μίας σύγχρονης φθηνής καθημερινότητας. .....

Πόσο μάλλον, όταν αυτό προέρχεται από την Ακαδημία Αθηνών, αφορά την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και υπογράφεται απο τον συμπατριώτη μας, Ερευνητή τής Ακαδημίας Αθηνών, Λαμιώτη Γεώργιο Ζάχο, αρχαιολόγο.



 Ο τόμος Tabula Imperii Romani J134-Athens, οριοθετεί τα ασαφή όρια τής Ρωμαϊκής επικυριαρχίας, κατακυρώνει με τα τελευταία ευρήματα τις περιοχές, σύμφωνα με τις νεώτερες έρευνες πεδίου ( Field surveys ), πού πραγματοποιήθηκαν κατα τόπους, πάντα με την επικουρία, τών ενδείξεων και συμπερασμάτων ανασκαφικών ερευνών και τις δημοσιεύσεις στα Αρχαιολογικά Δελτία και στα συναφή Συνέδρια. 
Επίσης το ευρηματικό, Ευρετήριο τού τόμου, πού περιλαμβάνει τοποθεσίες, πού ήσαν σημαντικές, από τον 2ο αι.π.χ. μέχρι την ίδρυση τής Κωνσταντινούπολης το 330 μ. χ. Οι κατατοπιστικοί χάρτες, οι διαδρομές πού ακολουθούσαν οι αρχαίες οδοί, γνωστές από την Tabula Peutinger και Itinerarium Antonini, αποτελούν ένα επιστημονικό πολυεργαλείο, αλλά και πηγή γνώσεως και τών ερευνητών, πού θέλγονται να ενημερώνονται έγκυρα, στούς τόπους πού ζουν, για τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα, πού έχουν διαδραματιστεί και ξεχαστεί η αλλοιωθεί. 
Ευχαριστίες, στον φίλτατο και άξιο κ.Γεώργιο Ζάχο, για τις πολύμοχθες ερευνητικές του εργασίες, πού διευρύνουν το γνωστικό μας πεδίο, στον τομέα αυτόν, πού αναδεικνύει και φωτίζει άγνωστες τοπικές ιστορικές σελίδες και γεγονότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου