Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΦΟΙ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.


ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Δυο μέρες τώρα παρακολουθώ εδώ στους Δελφούς ομιλίες και συζητώ με πάρα πολλούς από τους 250 κορυφαίους Έλληνες και ξένους ( κυρίως Ευρωπαίους ) πολιτικούς όλων σχεδόν των χώρων,.....
καθηγητές και άλλους διανοουμένους όπως και επιχειρηματίες και μάνατζερς που συμμετέχουν στο "Νταβός της Ελλάδας". 


Ωστόσο πίσω - κυριολεκτικά -από όλους εμάς και τα φώτα της δημοσιότητας που ρίχνει το 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, υπάρχει και μια άλλη ιστορία: Είναι αυτά που "διηγείται" η εξαιρετική έκθεση "Δελφοί 1890-1970 Κάτοικοι και Ιστορία", την οποία διοργανώνει σε αίθουσες δίπλα στα πάνελ των ομιλητών, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είναι όλη η καθημερινή ιστορία των Δελφών, του Καστριού όπως το λέμε στην περιοχή, από το τέλος 19ου αιώνα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες: Επιπτώσεις των ανασκαφών, επαγγέλματα, γάμοι βαφτίσεις, αγροτικές εργασίες, καθημερινότητα,πρώτες δελφικές γιορτές, Σικελιανός, πρόσωπα, έργα Τουρισμού: Καμηλιερηδες που ανέβαιναν από την Άμφισσα, ο πίπιζας ο Σκιζας, γυναίκες που σκάλιζαν τις σχεδόν κάθετες πλαγιές, τουρίστριες με τοπικές ενδυμασίες, κλπ κλπ Εκατοντάδες φωτό.. 



Ένα έργο που όπως μου είπε η υπεύθυνη της καλαίσθητης και πρωτότυπης έκθεσης κ. Μάρω Νικολοπούλου (φωτο), δεν θα γινόταν αν δεν εμπλέκονταν οι ίδιοι οι κάτοικοι, ανοίγοντας σιγά σιγά τα μπαούλα και βγάζοντας στη επιφάνεια -ώστε να προβληθεί εν τέλει-αυτόν τον αμύθητο πολιτιστικό θησαυρό!
Προτρέπω να την δείτε αυτή την Έκθεση: Θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 23 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών! (Έβαλα ελάχιστες φωτο- θα επανέλθω κάποια στιγμή)





Λουκάς Δημάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου