Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ- ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΛΙΛΑΙΑΣ (Αρχαίας και σύγχρονης)


ΔΗΜΟΣ  ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΛΑΙΑΣ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ- ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΛΙΛΑΙΑΣ (Αρχαίας και σύγχρονης)  ......


ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Κεντρική Πλατεία Λιλαίας.

Συντ/νες : 3863534 Β – 2249644 Α. Υψόμ.326μ.
Κατεύθυνση ΝΑ από τσιμεντόδρομο όπισθεν εκκλησίας. Μετά 300μ αλσύλιο ελάτων. Συνέχεια πάνω και αριστερά παλιό εργοστάσιο ρίγανης. Συνέχεια κατεύθυνση ίδια, αριστερά μας ο λόφος «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» με ίχνη προϊστορικής κατοίκησης και λατρείας. Μετά από 200μ, μικρή πηγή του Κηφισού «Γατσίνος». Μετά 300μ ασφαλτόδρομος Επ.Ο. Λιλαίας –Επταλόφου.

Μπροστά μας ο  αρχαίος οχυρωματικός πύργος της προστατευτικής περιτείχισης της αρχαίας Λιλαίας, που αποτελούσε και την κυρία είσοδο στον περίβολο της κάτω πόλης. Θέση «Σιδερόπορτο». (4ος π.Χ.αι.)


Συντ/νες: 3862937 Β, 2250694 Α. Υψόμ. 314μ.
Αριστερά του πύργου και στην ίδια κατεύθυνση, ακολουθούμε τον χωμάτινο δρόμο που αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης και την διέσχιζε διαγώνια. Στα 300μ. δεξιά μας ο χώρος της αρχαίας αγοράς, και λίγο αριστερότερα το εκκλησάκι του γενεθλίου της Θεοτόκου έργο του 19αι χτισμένο πάνω σε θεμέλια παλαιοχριστιανικά.


Συνέχεια ευθεία, στα 200μ.έξοδος από την Ανατολική πλευρά των τειχών  σε χωμάτινο αμαξιτό δρόμο, εφαπτόμενο του χειμάρρου «Αγοριανίτη». Κατεύθυνση δεξιά Νότια, μεταξύ τειχών και χειμάρρου.


Στα 700μ. το σύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που συνεχίζει την παραγωγή ενέργειας από υδατόπτωση αφού στο σημείο λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αι. Νερόμυλος. (στα 200μ.)


 Και δεξιά ψηλά στο γκρεμό η διάσημη βραχοαναρριχητική πίστα «Κόκκινη Στέγη Λιλαίας».


Συντ/νες: 3862360 Β, 225070 Α. Υψόμ.356μ.
Στο σημείο αυτό το μονοπάτι διακλαδίζεται. Η συνέχεια στην ευθεία και Νότια πάνω στον κατασκευασμένο χωματόδρομο, όπου διέρχεται ο αγωγός νερού του υδρ/κού σταθμού, μετά από 3 ανηφορικά χιλ/τρα μας οδηγεί στην Επτάλοφο, όπου συναντάμε το τέλος του Εθνικού Μονοπατιού 022 (Πολύδροσος-Επτάλοφος) και στη συνέχεια το Διεθνές Μονοπάτι Ε4 (Επτάλοφος-Δελφοί-Χρυσό-Κίρρα).Βλ.Χάρτη 1,2
Η άλλη κατεύθυνση είναι προς τα Δυτικά. Διασχίζουμε τα χέρσα χωράφια και ανηφορίζοντας  σε μια σχετικά δύσβατη διαδρομή, ανάμεσα από πουρνάρια και δρύες, μέσα σ’ ένα μικρό αυχένα 300 μ. στρίβουμε Βόρεια και μετά από 400μ.συναντάμε το πλάτωμα της Ακρόπολης της αρχαίας Λιλαίας.


Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα οχυρωματικών τειχών, όπου στο κέντρο δεσπόζει ο επιβλητικός Πύργος. Κατά το ήμισυ κατασκευασμένος τον 4ο π.Χ. αι. και συμπληρωμένος κατά το άλλο ήμισυ με χτίσιμο της περιόδου της Φραγκοκρατίας.
Συντ/νες:386261 Β, 225063 Α. Υψόμ. 417μ.
Αριστερά της εισόδου του Πύργου και σε Δυτική κατεύθυνση ξεκινά κατηφορικό μονοπάτι, όπου στα 200μ. συναντάμε το χωμάτινο  δρόμο προσπέλασης του μνημείου και τον ακολουθούμε. Στα 300μ. βγαίνουμε από το χωματόδρομο και συνεχίζουμε αριστερά Δυτικά. Μετά 200 μ. συναντάμε τον παλιό καρόδρομο Λιλαίας-Επταλόφου ο οποίος ταυτίζεται με τον αρχαίο δρόμο Λιλαίας-Δελφών με εμφανή σε πολλά σημεία την αρχαία αντιστήριξη του. Συνεχίζουμε πάνω σ’ αυτόν πάντα Δυτικά. Μετά από 500μ.φτάνουμε στην κορυφή του λόφου της Δεξαμενής της Λιλαίας. Εδώ το μονοπάτι πάλι ταυτίζεται με τον αρχαίο καρόδρομο που οδηγούσε στην κορυφή του λόφου και για περίπου 60-70μ. φέρει ακόμη  την αρχαία αντιστήριξή του από ξερολιθιά.


Στην κορυφή του λόφου κείτονται τα ερείπια περίτεχνου στρογγυλού πέτρινου κτιρίου με εμφανείς από του εδάφους δύο σειρές λίθινων δόμων και σχήμα κατόψεως, αρχαίου Ωμέγα.    (Ελληνιστικών-Ρωμαϊκών χρόνων).
Συντ/νες: 386306 Β, 224963 Α. Υψόμ. 434μ.
Δυτικά κατηφορικά του λόφου και στα 300μ., περνάμε κάθετα την Επ.Ο. Λιλαίας -Επταλόφου και λίγο πιο κάτω, σε Βόρεια πια κατεύθυνση ακολουθούμε την παλιά ασφάλτινη Επ.Ο. Λιλαίας –Επταλόφου, δίπλα και παράλληλα με το ξηρόρεμα .


Μετά από περίπου 1χλμ. Διασχίζοντας τη Δυτική άκρη του χωριού, φτάνουμε στην κεντρική πλατεία , όπου και η αφετηρία.
 ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: περ.7 Χιλιόμετρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Μέχρι Υ/Η Σταθμό: ΧΑΜΗΛΟΣ
                                      Μέχρι Λόφο Δεξαμενής: ΜΕΤΡΙΟΣ
ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: περ. 3 ώρες.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Κων/νος Τσαούσης. Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιλαίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ: Δημήτριος Κατοίκος. Μέλος του ΔΣ του Λαογραφικού Ιστορικού Συλ. Πολυδρόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου