Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

60΄ ΛΕΠΤΑ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ. 2/3/2017 - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ


Ολόκληρη η εκπομπή 60' λεπτά Ελλάδα, με αφιέρωμα στα χωριά του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ !!.....



Το τέταρτο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στον Παρνασσό.
«Παρνασσός… παρ’ το αλλιώς!». Σε αυτόν τον «τίτλο» καταλήξαμε, καθισμένοι στο στρογγυλό τραπέζι των συσκέψεων πάνω από χάρτες με σημειωμένες διαδρομές , αποστάσεις και κυκλωμένους τους προορισμούς μας. Αποστολή μας ένα οδοιπορικό στον Παρνασσό. Όχι στην «Μύκονο του Χειμώνα», αλλά στον… Παρνασσό. Εκεί στην άλλη πλευρά του βουνού, με τους ντόπιους και τις άλλες, τις πολλές άγνωστες ομορφιές. Εκεί, που η δράση δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο χιονοδρομικό κέντρο. Εκεί, που ο πολιτισμός δεν σταματά στη νυχτερινή ζωή της Αράχωβας.
Όπλα, παλάσκες, κάμερες, μικρόφωνα, drones, 4x4 απαραιτήτως και το ταξίδι στην περιπέτεια ξεκινά… Αγόριανη, Λιλαία, Πολύδροσος, Αμφίκλεια, Τιθορέα, Λιβάδι και Αράχωβα.
Δείτε:
Το χωριό με τα νερά, τους συγγενείς και τις «γουρούνες»
Στην Αγόριανη ή Επτάλοφος - όπως αναφέρεται σε χάρτες και επίσημα έγγραφα - όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, δηλαδή πας από μπάρμπα σε ξάδελφο και από γαμπρό σε κουνιάδο! Το αντίπαλο δέος της Αράχωβας έχει λιθόκτιστα καλντερίμια, πλατάνια και καταρράκτες, ελατοδάση και μονοπάτια, αλλά και «γουρούνες», πολλές «γουρούνες». Με τετράτροχες μοτοσικλέτες και οδηγό μια ευγενική μαγείρισσα κάναμε τον γύρο του χωριού, φτάσαμε και στον καταρράκτη, καθημερινότητα για το χωριό. Εδώ όμως ξεκίνησε η περιπέτεια. Ερπύστριες αντικατέστησαν τις ρόδες, προορισμός έγινε το αξιοθέατο του χωριού στα 1.300 μέτρα υψόμετρο με ενάμισι μέτρο χιόνι, και ανάμεσα σε πεσμένους κορμούς δέντρων. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στον Παρνασσό; Τι και αν κολλήσαμε στο χιόνι; Τι και αν γίναμε υλοτόμοι για να περάσουμε τα πεσμένα δέντρα; Τελικά, φτάσαμε στο Επτάστομο, όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ. Στο βάραθρο με τις επτά εισόδους και το μονίμως παγωμένο εσωτερικό του σε βάθος 40 μέτρων.
Η Αράχωβα και το χιονοδρομικό
Την ίδια ώρα η ζωή στη γνωστή πλευρά του βουνού συνεχιζόταν σε οικείους τουριστικούς ρυθμούς. Σχολεία από την Γαλλία, εκδρομείς–σκιέρ για Κελάρια και Φτερόλακκα, και μποτιλιάρισμα στον μοναδικό δρόμο που ενώνει την περιοχή με τους Δελφούς και περνάει μέσα από το εμπορικό κέντρο του χωριού, με τους εκατοντάδες επισκέπτες. Σας έχουμε νέα από τον Δήμαρχο «ο δρόμος θα γίνει πεζόδρομος, αν βρεθούν τα λεφτά» και «η Αράχωβα είναι φτηνή»!
Είναι ωραία η Τιθορέα
«Κρυμμένη» από τους προβολείς της δημοσιότητας, πλάι στο φαράγγι του Καχάλα με τους καταρράκτες και θέα στο δάσος με τα χιλιάδες πλατάνια και τις βελανιδιές που την πλαισιώνουν. Ξεχωρίζουν τα πέτρινα καλντερίμια, η κεντρική χωμάτινη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και η θέα στο Φαράγγι, από τον περίβολο της εκκλησίας. «Ιδανική βάση για τις εξορμήσεις στον Παρνασσό», λένε οι ντόπιοι που διεκδικούν με την κάτω Τιθορέα τον Φιλοποίμενα Φίνο. Βλέπετε, στο κάτω χωριό γεννήθηκε, στο πάνω μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Το βέβαιο είναι ότι εδώ η Φίνος Φιλμ γύρισε, το 1955, την ταινία «Γκόλφω».

9 σχόλια:

  1. ΕΠΤΑΛΟΦΟς ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΡΑΧΩΒΑ ΦΟΒΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ....ΑΣΕ ΠΟΥ ΞΕΝΥΚΤΗΣΑΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραιο το οδοιπορικο στην αγνωστη πλευρα του παρνασσου με την μονη διαφορα οτι δεν ειδαμε πουθενα την σουβαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΗΜΑΝΤΗ,ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ..Ενα ΜΙΣΟ λεπτό προβολή στο Πολύδροσο( ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΧΕΊΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ) και στην Αμφίκλεια ΜΌΛΙΣ 1 ΛΕΠΤΌ ΜΕ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ 2 ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ 1,5 ΛΕΠΤΌ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΘΟΡΕΑ.
    ΩΡΑΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ(?).ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ??? ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΝΟ ΑΞΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΣΕ ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΑΡΑΧΩΒΑ-ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου άρεσε που ο παρουσιαστής κ. Μάνεσης στον πρόλογό του έκανε το ρητορικό ερώτημα : " Παρνασσός λοιπόν είναι η Αράχωβα ? " για να απαντήσει ο ίδιος : " ΟΧΙ , Παρνασσός είναι και η Επτάλοφος , η Λιλαία , η Πολύδροσος ,η Αμφίκλεια, η Τιθορέα και όχι μόνο .."
    Και τί τελικά ανεδείχθη περίτρανα μέσα από την εκπομπή αυτού του τηλεοπτικού αστέρα - ταξιδευτή - τουρίστα ;;;
    ότι ΝΑΙ . " ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΑΧΩΒΑ ".
    Ντροπή κ. Μάνεση .

    "Α"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ,
      ΑΜ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΕΛΙΜΙΑ ΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΕ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ..... ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ...ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΑ(?)....
      ΤΕΛΙΚΑ ΣΩΣΤΑ ΙΣΧΥΕΙ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ..ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ..
      {ΠΑΝΤΩΣΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ??}
      ΖΒΑΛΙΩΤΕΣ,
      ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ - ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ,ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΟΤΑΝ Η ΑΡΑΧΩΒΑ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ/ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ.....

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο Αλέξανδρε.Η εκπομπή έπρεπε να έχει τίτλο "Η οικογένεια Βελέντζα σε νέες περιπέτειες"και να προβάλεται απογεύματα ΣΚ, κόντρα στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια, ως εναλλακτική soft trash TV,παίρνοντας ένα μεγάλο μερίδιο τηλεθέασης απ'τη "βασίλισσα" του είδους.Δόξα τω θεώ Κατέληδες και Βας-Βας αφθονούν στην περιοχή.
      Υ.Γ. Κύριε Μάνεση και εις ανώτερα. Το καλοκαίρι να πας στο Μάνεση να δείξεις τα κιρλιντίτσια.
      Δ.Κατοίκος

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς η συγκεκριμένη εκπομπή επέλεξε μόνη της το υλικό που θεώρησε ενδιαφέρον να δείξει παρόλο που είχε από όλες τις περιοχές πάμπολο. Ο κύριος Μάνεσης κάνει την επιλογή τι θα δείξει και προφανώς θεώρησε πιο σημαντικο στην άγνωστη πλευρά του ΠΑρνασσού να δείξει πως παίζει ο ίδιος χιονοπόλεμο. Απλά δεν κατάλαβα αν αυτή η εκπομπή ήταν για διαφήμιση ή δυσφήμιση των περιοχών μας πραγματικά. Τίποτα ιστορικό δεν τον ένοιαξε για τις περιοχές που επισκέφθηκε το μόνο που τον ένοιαξε να μας δείξει πως φόραγε η θεια τα γάντια και το σκούφο. Αυτή είναι η σαβούρα της τηλεόρασης που δυστυχώς βέβαια κατευθύνει...Ακόμη και στην Επτάλοφο είχε πολύ πιο ωραία πράγματα να δείξει και να πει από το να μας δείξει τη τύπισσα που χόρευε ζεμπεκιά. Όσο για την Αμφίκλεια παρόλες τις πληροφορίες που του είχαν δοθεί δεν μπήκε στο κόπο να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους για να του δείξουν έστω που είναι ο Παραδοσιακός Οικισμός. Τώρα για το Πολύδροσο πολύς καημός για το αεροπλάνο αν ήθελε να δειξει αεροπλάνα ας πήγαινε στην Τανάγρα τι ήρθε μέχρι εδώ; Ακόμη και την Αράχωβα την χαντάκωσε με τις τύπισσες που ήρθαν να ξεκουραστούν από τη μία αλλά από την άλλη δεν είχε και καθόλου κόσμο και γιατί κυρίες μου δεν πηγαίνατε μια βόλτα μέχρι το Σύνταγμα αφού ψάχνατε κόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΠΛΑΝΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΝΑ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ.ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαζελοκάναλο, τι να περιμένεις, ότι θέλει δίχνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή