Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - «Ματωμένος Γάμος» της Πάολα Ορτίθ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 3/2 στις 9μμ
και Σάββατο 4/2 στις 7μμ
«Ματωμένος Γάμος» της Πάολα Ορτίθ 
Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Φ. Γκ. Λόρκα
Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, δεδομένης της διεθνούς απήχησης του πρωτότυπου έργου στο οποίο στηρίζεται....

Πήρε δύο βραβεία Γκόγια (Φωτογραφίας και β’ γυναικείου ρόλου) και ήταν υποψήφιο για 12 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ αντρικού και γυναικείου ρόλου κλπ)
Ένα διαχρονικό κείμενο της σύγχρονης λογοτεχνίας από τα πιο πολυμεταφρασμένα ισπανικά έργα. Μια τραγική ιστορία αγάπης, όπου το άνυδρο ισπανικό τοπίο συνυπάρχει με συναρπαστικούς χαρακτήρες, ισάξιους με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του αγγλοσαξονικού πολιτισμού.
To trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=htkJKbgzkuM
ΥΠΟΘΕΣΗ
            Ο Λεονάρντο, η Νύφη και ο Γαμπρός είναι αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά Ανάμεσα στον Λεονάρντο και τη Νύφη υπάρχει ένας παθιασμένος έρωτας, ο οποίος όμως ποτέ δεν εκπληρώνεται. Ο Λεονάρντο θα παντρευτεί κάποια άλλη γυναίκα και η Νύφη ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Γαμπρό στη μέση της Λευκής Ερήμου που ζει με τον πατέρα της. Στην πόρτα της θα εμφανιστεί μια γριά ζητιάνα. Της δίνει δύο γυάλινα στιλέτα και την προειδοποιεί να μην παντρευτεί αυτόν που δεν αγαπά. Οι δύο εραστές παρασύρονται από το πάθος τους και αψηφώντας όλους τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, πηγαίνοντας κόντρα στη λογική, κλέβονται τη μέρα του γάμου.
Ο «Ματωμένος Γάμος» γράφτηκε το 1932 από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 1933.
Όπως λέει η 37χρονη σκηνοθέτρια Πάολα Ορτίθ «τα κείμενα του Λόρκα είναι για μας ιερά. Νομίζω ότι η νέα γενιά Ισπανών δημιουργών οφείλει να ξανασχοληθεί με αυτά,  να τα ζωντανέψει και πάλι, αξιοποιώντας τα νέα μέσα που έχει αποκτήσει πια το σινεμά».
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ   
«Ο καινούριος «Ματωμένος γάμος» είναι μια ταινία υποδειγματικής ομορφιάς. Η Ορτίθ αντιμετωπίζει με λυρισμό το εμβληματικό έργο του Λόρκα και τo διανθίζει με πανέμορφες εικόνες, οι οποίες μαγνητίζουν το βλέμμα και δικαιολογούν το βραβείο Γκόγια Καλύτερης Φωτογραφίας. Εξαιρετικοί είναι και οι ηθοποιοί. Ξεχωρίζει η Ίνμα Κουέστα στο ρόλο της Νύφης, αφού εκτός από την εντυπωσιακή μεσογειακή ομορφιά της, καταφέρνει να αποδώσει τα οριακά διλήμματα του χαρακτήρα της, τα οποία εξελίσσονται σε ζωής ή θανάτου. Η κορυφαία ερμηνεία της ταινίας έρχεται ωστόσο από την  Λουίσα Γκαβάσα στο ρόλο της μητέρας του Γαμπρού που  δίνει όλο το συναισθηματικό βάθος στην πλοκή». (clickatlife.gr)
«Μια από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς. Δεν υπάρχει διάλογος στην ταινία που δεν είναι γραμμένος από τον Λόρκα. Όλες οι εικόνες της ταινίας έχουν στόχο να μεταφέρουν την ιστορία σε έναν μαγικό τόπο με σαφώς μεσογειακό χαρακτήρα. Γυρίστηκε στην Καππαδοκία της Τουρκίας όπου σπίτια είναι λαξευμένα στους βράχους και στις άνυδρες εκτάσεις της Αραγόνα για να δημιουργήσει το απομονωμένο σύμπαν του έργου.» (tvxs.gr)

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της εκπληκτικής αυτής ταινίας  είναι ο υποτιτλισμός της από την Αγαθή Δημητρούκα που καταφέρνει να μην προδώσει τον ποιητικό λόγο του Lorca όχι μεταφράζοντας απλώς τις λέξεις, αλλά διατηρώντας την ευαισθησία, τον λυρισμό και το πνεύμα της γραφής του. Κι όλα αυτά με την ταχύτητα της εναλλαγής των κινηματογραφικών εικόνων και τη συμπύκνωση του κειμένου και των νοημάτων του οπτικά μέσα σε δύο γραμμές. Η Αγαθή Δημητρούκα έχει ασχοληθεί με τον Lorca και την ισπανική λογοτεχνία γενικότερα.» (mysicpaper.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου