Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ...Του Παναγιώτη Δημάκη


Μία παλαιά φωτογραφία τής δεκαετίας τού 1930, μάς επαναφέρει στην μνήμη, πρόσωπα αγαπητά και οικεία τότε, σχεδόν λησμονημένα σήμερα, πού με τα μέσα και τούς τρόπους τής εποχής, διασκέδαζαν στο Άλσος ΑΛ ΣΕΡΕΛΗ, τού Συλλόγου Φιλοδένδρων, πού ήταν και η ατμομηχανή όλων τών εκδηλώσεων.....


 Η μικρή ορχήστρα από αριστερά, αποτελείται από τον Ν. Καψούρα κανονάκι-σαντούρι, τον Μπουλώτα- Καραφαγά κλαρίνο και Γ. Καψούρα λαούτο. Με λίγη ακόμη προσοχή διακρίνει κανείς, τούς εύθυμους διασκεδαστές, με καπέλα και λεπτομέρειες αποκριάτικες.
Και τώρα που υπάρχει γενική κατήφεια,
χρειάζεται αισιοδοξία και πίστη σε καλύτερες μέρες,
ΦΙΛΟΙ !!! ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!
* Οι Καψουραίοι ήσαν μεν αυτοδίδακτοι μουσικοί, αλλά φαίνεται να είχαν, πιο προχωρημένες μουσικές βάσεις, από τις υπόλοιπες " κομπανίες " τής Ελατείας αυτή την εποχή. Ήσαν δε και οι μόνοι, πού γνώριζαν μερικά ευρωπαϊκά τού " συρμού" μαζούρκες, βάλς, πόλκες κ.λ.π. Η συμμετοχή τους δε ώς ιεροψαλτών, τούς έδιδε πλεονέκτημα, έναντι τών άλλων. Αξιοσημείωτο παρέμεινε το γεγονός ότι, την εκφορά τού Ν. Καψούρα, ακολούθησε ολόκληρη, η συντροφία τών μουσικών τής Ελατείας, σε ένδειξη πένθους, τιμής και αλληλεγγύης. 

Η ταυτοποίηση τών προσώπων στην φωτογραφία, είναι αβέβαιη και δυσχερής, βασίζεται σε ασθενείς ενδείξεις λόγω τού χρόνου, αλλά ας σημειωθεί για το μέλλον, ότι πίπιζα-καραμούζα έπαιζαν ο Αποστόλης και ο Μπουλώτας, ήσαν δε και οι τελευταίοι, αφού αντικαταστάθηκαν απο το κλαρίνο. Σταθερά στα γλέντια, στα πανηγύρια, παρέμεναν ώς όργανα, το μεγάλο βαρύ τούμπανο, το ούτι- λαούτο, το νταούλι, το σαντούρι και αργότερα το βιολί και η κιθάρα, όλα κατά περίπτωσιν, με το δεδομένο τής ασταθούς, περιοδικής συνεργασίας.
Παναγιώτης Γεωρ. Δημάκης,. Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου