Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Παρνασσού που τα τελευταία χρόνια προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες…
Από τους  Κατερίνα Φωτοπούλου, Γιώργο Λ. Παπαχατζή, Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου 

Φωλιασµένη ανάµεσα στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού και τους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόµετρο 380 µ., η Πολύδροσος (γνωστή στους ντόπιους και ως Σουβάλα) βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σηµεία του βουνού µε ατού την κοντινή απόσταση από το χιονοδροµικό κέντρο. Το κεφαλοχώρι αυτό της Φωκίδας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ αξιόλογες τουριστικές υποδοµές µε προσεγµένους ξενώνες –και µάλιστα σε πολύ προσιτές τιµές– και αποτελεί µια ωραία εναλλακτική για ξεκούραστες διακοπές.

Το κλασικό σηµείο συνάντησης στο χωριό για ντόπιους και επισκέπτες είναι η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία –το πιο ζωντανό σηµείο– απέναντι από την εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου µε τα πλατάνια, τις rustic ταβέρνες και τα cafés.

Περπατώντας στα δροµάκια του θα σας συνεπάρει η ηρεµία του τοπίου και θα αφεθείτε στη γαλήνη της εξοχής, ενώ όταν έρθει η ώρα για βόλτα ακολουθήστε –ακόµα και µε τα πόδια, περίπου 20’– την «αγροτική» διαδροµή για το βυζαντινό µνηµείο της Αγίας Ελεούσας και την ειδυλλιακή τοποθεσία απ’ όπου αναβλύζουν οι πηγές του βοιωτικού Κηφισού.

Στον δρόµο προς το χιονοδροµικό περάστε από την Άνω Σουβάλα (το παλιό χωριό της Σουβάλας), όπου θα ανακαλύψετε έναν µικρό οικισµό-έκπληξη, µε εντυπωσιακά αρχοντικά και θαυµάσιες επιλογές για παραδοσιακό φαγητό.
Tip: Oι λάτρεις της πεζοπορίας θα ευχαριστηθείτε εδώ εξαιρετικές διαδροµές!
• Σε µία από τις πολυτελείς, αυτόνοµες, πετρόκτιστες κατοικίες του Naiades Village κυριολεκτικά µέσα στη φύση (Μ. 6978 440807, www.naiadesvillage.gr).


• Στις σουίτες του Έρωχος Suites Hotel µε προσεγµένη διακόσµηση και όλες τις ανέσεις
(Τ. 22340 29610, www.eroxos.gr).
• Για τους λάτρεις των εκλεκτών απολαύσεων ο ξενώνας οινογευσίας –Wine Tasting Guest House– της οικογένειας Αργυρίου θα σας προσφέρει µια αξέχαστη εµπειρία διαµονής (T. 22340 51667, www.argyriouwinery.eu).

Φαγητό & Καφέ
• Για δηµιουργική ελληνική κουζίνα στο Κατώι σε έναν κοµψό χώρο µε λίγα τραπέζια και cozy ατµόσφαιρα (Τ. 22340 51294).

• Για καφέ και ποτό στο music café Πέτρινο σε ένα προσεγµένο και «ζεστό» περιβάλλον στην κεντρική πλατεία (Τ. 22340 51294, www.cafepetrino.gr).
• Στην πλατεία επίσης και το café-bar Κεντρικόν είναι µια καλή εναλλακτική για κάθε στιγµή της ηµέρας (Τ. 22340 52004).

Πηγή: Arachova Magazine 2017
Κατεβάστε το εντελώς δωρεάν μόνο με ένα κλικ.