Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ: ΠΩΣ ΕΖΗΣΑ ΣΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ


Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ


«Στις 5 του Μάη, λίγο πριν από το μεσημέρι, ένα θεόρατο αμερικάνικο τανκ, καπνισμένο και σημαδεμένο από τον πόλεμο, γκρέμισε την πύλη του Μάουτχαουζεν και μπήκε στον περίβολο. Κι αυτό το θεόσταλτο άρμα της ελευθερίας ήταν, λέει, ένα από τα αμέτρητα κι ακατανίκητα της ενδεκάτης ταξιαρχίας αρμάτων της τρίτης αμερικάνικης Στρατιάς που διοικούσε κάποιος σπουδαίος στρατηγός ονόματι Τζωρτζ Πάττον!...
Τι ωραία λόγια, τι ουράνιες ειδήσεις...  Οι πολεμιστές μας κοίταζαν σαστισμένοι, περήφανοι, περίλυποι... Καλά που κάνανε και μείνανε εκεί ψηλά, στη ράχη του τανκ. Γλιτώσανε από τόσες μάχες. Απ' τη χαρά μας δε θα γλιτώναμε. Ουρλιάζαμε, ξεσκίζαμε τα ρούχα μας, ταρακουνιόμαστε σαν δαιμονισμένοι. Στριμωχνόμαστε, ποδοπατιόμαστε, για να φτάσουμε κοντά στο τανκ. Πολλοί πέφτανε πάνω και φιλούσανε τα καπνισμένα σιδερικά κι άλλοι χτυπούσανε τα κεφάλια τους και κλαίγανε...»



Μια διήγηση συνταρακτικά απλή κι ανθρώπινη...
Κάπως έτσι ξεκινούν οι σελίδες του περίφημου «Μάουτχαουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του χρονικού που ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος κι Ακαδημαϊκός έγραψε αναφερόμενος στις τραγικές εμπειρίες του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν της Αυστρίας όπου οδηγήθηκε το 1943 και παρέμεινε μέχρι το 1945 που απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Μια διήγηση που έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η διήγηση γίνεται σε δύο χρόνους, καθώς ο αφηγητής αναφέρεται εναλλάξ στη ζωή στο απελευθερωμένο πλέον στρατόπεδο και στη ζωή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Η αφήγηση, συνταρακτικά απλή και ανθρώπινη, παρέχει πληροφορίες για τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ρίχνει φως και σε μία πιο άγνωστη πτυχή του δράματος: της επανάκτησης της ζωής από τους επιζήσαντες μέσα από την περιγραφή των αντικειμενικών συνθηκών αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης των θυμάτων τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσής τους.
«Μετά από 20 χρόνια ξεκαθαρίζουν στη σκέψη μου γεγονότα που δεν είχα καταλάβει...»
 «Στο Ες – Ες Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως του Μάουτχαουζεν έμεινα κρατούμενος απ’ το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το τέλος του πολέμου. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε και μόνο τώρα νιώθω σε θέση να θίξω και να καταγράψω το μέρος αυτό της ζωής μου και της ζωής τόσων άλλων. Σήμερα που βλέπω τη "συνάντηση" του "παρελθόντος" με το παρόν, ξεκαθαρίζουν στη σκέψη μου γεγονότα που δεν είχα καταλάβει. Ίσως να τα κατάλαβα τώρα», αναφέρει σε κείμενό του για το χρονικό Μάουτχαουζεν (γραμμένο το 1963). «Με γυρίσματα προς τα πίσω ξαναζωντανεύει η εποχή όπου το Μάουτχαουζεν ήταν Ες-Ες Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως και Εξοντώσεως. SS Konzentrazion und Vernichtungs Lager. Η αφήγηση παρακολουθεί τους απελευθερωμένους ως την ημέρα που πήραν το δρόμο για νέα τους ζωή, στη μεταπολεμική Ευρώπη. Το Μάουτχαουζεν είναι μια "αληθινή" ιστορία, όπως την ξανάζησα τις ώρες που ξανάβλεπα παλιές σημειώσεις και προσπαθούσα να τη "θυμηθώ".


Η πύλη του κολαστηρίου του Μάουτχαουζεν

Οι άντρες κι οι γυναίκες που κοιτάζοντας για ώρες πίσω από δυο φράχτες από συρματόπλεγμα... (Απόσπασμα)
« Τον καιρό εκείνο, κάθε Κυριακή που δε δουλεύαμε στέκαμε ώρες ολόκληρες και κοιτάζαμε τις γυναίκες που και κείνες έβγαιναν απ' τ' αντίσκηνα και μας κοιτάζανε. Η απόσταση που μας χώριζε ήταν μεγάλη. Είναι ζήτημα αν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε κι αν ακόμη φωνάζαμε. Κάτι τέτοιο φυσικά κανείς δεν ξεθάρρευε να το δοκιμάσει. Ούτε χρειαζόταν. Αυτό το σιωπηλό αλληλοκοίταγμα που περνούσε δυο φράχτες από συρματόπλεγμα δεν είχε ανάγκη από μιλιά. Ήταν οι ώρες του έρωτα στο Μάουτχαουζεν. Όμως σκέψου... Αυτές οι γυναίκες κι αυτοί οι άντρες που αλληλοκοιτάζονταν σιωπηλά επί ώρες ατελείωτες ήταν ντυμένοι με τα ίδια ριγωτά, ξεθωριασμένα, χιλιοφορεμένα ρούχα του κάτεργου. Τα σώματά τους ήταν πετσί και κόκαλο, τα μαγουλά τους ρουφηγμένα και μαλλιαρά απ' την αβιταμίνωση. Τα μαλλιά κουρεμένα με μια λουρίδα ξυρισμένη στη μέση, απ' το κούτελο ως το σβέρκο. Μόνο τα μάτια ήταν πιο μεγάλα και πιο βαθιά από άλλοτε για να χωράει ο φόβος. Το ηλεκτροφόρο με το ρεύμα υψηλής τάσης και το συρματόπλεγμα με τις σκοπιές δεν ήταν μια απλή τεχνική εγκατάσταση, ένας αδιάβατος φράχτης. Εδώ μια διαταγή όριζε να χωριστεί τελεσίδικα τ' αρσενικό απ' το θηλυκό. Μια διαταγή σε μέγεθος μοίρας. Μια διάσπαση του αιωνίου ζεύγους. Ένα παραφύση κόψιμο των από ουρανό και γη ταγμένων να "έσονται εις σάρκαν μίαν"..




ΟΙ «διαχειριστές» του Μάουτχαουζεν
Τι ήταν το Μάουτχαουζεν - Γκούζεν
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν - Γκούζεν (γερμ. Konzentrationlager (KZ) Mauthausen - Gusen) ήταν Ναζιστικό στρατόπεδο που κατασκευάστηκε στην Αυστρία κυρίως για την κράτηση και την καταναγκαστική εργασία κοινωνικών ομάδων που αντιτίθεντο στο Ναζιστικό καθεστώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε αυτό δεν γίνονταν ατομικές και ομαδικές εκτελέσεις κρατουμένων. Από την ίδρυση μέχρι την απελευθέρωσή του υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν τον θάνατο περίπου 100.000 άτομα.
 Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.    

Ιάκωβος Καμπανέλλης

12 σχόλια:

  1. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Αουσβιτς

    http://www.imerodromos.gr/o-kokkinos-stratos-apeleftheronei-to-aousvits/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τον Ηλία Κασιδιάρη, που δήλωσε «αρνητής του ολοκαυτώματος», ένα ακόμα στέλεχος της Χρυσής Αυγής προκαλεί. Ο βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Αρβανίτης, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε ανύπαρκτο το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.«Δεν ξέρω τι έγινε τότε, αλλά δεν ήταν Ολοκαύτωμα. Οι Γερμανοί χρειάζονταν εργάτες και τους έβαζαν σε στρατόπεδα. Αλλά εκεί υπήρχαν αρρώστιες και όταν πέθαιναν οι κρατούμενοι έκαιγαν τα πτώματά τους. Ούτε αυτό ήταν σωστό, αλλά κανένας ψευτοκουλτουριάρης δεν θα με κάνει να αποδεχτώ τον όρο

    http://www.dailymotion.com/video/x10qog7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι γερμανοι εφτιαξαν στρατοπεδα για να μεταφερουν κοσμο σε αυτα και να τους σκοτωσουν! ρωταω εγω τωρα,για ποιο λογο να μπουν σε τοσο κοπο να φτιαξουν στρατοπεδα και να μεταφερουν απο πολυ μακρια κοσμο κανοντας ενα σωρο εξοδα; αφου θα μπορουσαν να τους σκοτωσουν εκει που ηταν και χωρις εξοδα! αληθεια,ποιοι δουλευαν στις βιομηχανιες οπλων και πυρομαχικων των γερμανων; (Ένα έγγραφο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επιβεβαιώνει ότι 271.000 άνθρωποι πέθαναν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου απο αρρώστιες! 2. Δεν είναι 6.000.000 Εβραίοι. Και δεν ήταν όλοι Εβραίοι.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.Το ολοκαύτωμα του Εβραϊκού λαού αποτελεί το μεγαλύτερο αίσχος του σύγχρονου πολιτισμού μας και μέσω της θυσίας του ισχυροποιήθηκε η δημοκρατία, ο αντιρατσισμός, και η πίστη στην ισότητα και την ελευθερία των λαών.2 Φεβρουαρίου 2017 στις 4:24 μ.μ.

    Απολογητικό μήνυμα από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
    Άδωνις Γεωργιάδης: Ζητώ συγγνώμη από τους Εβραίους

    «Λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλέυρη», αναφέρει στο μήνυμά του για την Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
    Την θέση του σχετικά με τους Εβραίους, ξεκαθαρίζει, ζητώντας συγγνώμη για παλαιότερες απόψεις του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

    «Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους εβραίους συμπατριώτες μου και γι αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα», αναφέρει.

    Ο κ. Γεωργιάδης στο μήνυμά του τονίζει «πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας».


    Ολόκληρο το μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη

    Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό που αποτελεί καίρια απειλή κατά του Εβραϊκού λαού και πλήγμα στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Δυτικού πολιτισμού.

    Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους εβραίους συμπατριώτες μου και γι αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα.

    Ακόμα περισσότερο λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλέυρη.

    Τα τελευταία όμως χρόνια έχω μάθει πολλά για τον Εβραϊκό λαό, την ιστορία του και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων στην χώρα μας και έχω προσπαθήσει πολύ και προσπαθώ να ενημερώσω όλους τους συμπολίτες μας για την συνεισφορά τους αυτή.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας.

    Το ολοκαύτωμα του Εβραϊκού λαού αποτελεί το μεγαλύτερο αίσχος του σύγχρονου πολιτισμού μας και μέσω της θυσίας του ισχυροποιήθηκε η δημοκρατία, ο αντιρατσισμός, και η πίστη στην ισότητα και την ελευθερία των λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. ΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΦΚΙΑΞΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΔΗΘΕΝ ΑΣΧΕΤΕ

    Στο Αουσβιτς, ο «Αγγελος του Θανάτου», ο γιατρός Γιόζεφ Μέγκελε, προχωρεί σε έρευνες για την αντοχή του ανθρώπινου σώματος στον πόνο και τη θερμοκρασία. Τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι δίδυμοι, οι μικρόσωμοι και οι αθίγγανοι για τη διατριβή του με θέμα τη διαφορά των φυλών. Θα πεθάνει από φυσικό θάνατο το 1979, κρυμμένος κάπου στη Βραζιλία.

    Στα θύματα των ναζί, με στόχο τη δημιουργία της άριας φυλής, θα προστεθούν Σέρβοι, Σλάβοι, Ρώσοι, γενικά «κατώτερες» φυλές. Οι «σίντι», ένας νομαδικός θρακικός λαός που ζούσε στην Ευρώπη από τον 15ο αιώνα και σήμερα έχει δύο μνημεία πεσόντων στο Αουσβιτς και το Ντίσελντορφ.

    Παρά το ότι επιφανή στελέχη του κόμματος είναι ομοφυλόφιλοι, ένα εκατομμύριο «ύποπτοι» θα διωχθούν, πενήντα χιλιάδες θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα και κλινικές, για πειράματα. Χιλιάδες από αυτούς θα ευνουχισθούν με δικαστικές αποφάσεις.

    ΚΑΙ Η Α.Ε ? ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ?

    https://www.youtube.com/watch?v=vEc-mNyZWW4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ιστορικά αρχεία που δείχνουν τα κανάλια Ελληνικά και Ευρωπαικά ??????? Τα δικαστήρια που έγιναν για τους σφαγιασμούς των λαών και αυτά ψεύτικα είναι. Μερικοί που θέλουν να δικαιολογήσουν τα εκτρώματα του Χίτλερ παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο.
    Μια βόλτα στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα δεν θα έκανε κακό σε μερικούς. Μόνο να είναι νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μην το πιανεις το Διστομο και τα Καλαβρυτα στο στομα σου, εκει σφαγιαστηκαν ως επι το πλειστον χριστιανοι και οχι εβραιοι. ο Διεθνης Ερυθρος Σταυρος λεει ψεματα εε; η τηλεοραση και τα καναλια ειναι μεσα για να κατευθυνουν τον κοσμο οπου θελουν αυτοι. τα καναλια τωρα ειναι καλα εεεε;; ο χιτλερ και καθε γερμανος ειναι εχθρος του λαου μου. τραβα τωρα να αγορασεις κανα γερμανικο αυτοκινητο,προσκυνημενε στο συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΒΡΕ ΚΑΛΩΣΤΟΝΑΑΑΑ .... ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ ΡΕ ΚΑΛΟΠΑΙΔΟ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ? ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕΣ.. ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΑΝ ΟΙ ΣΟΦΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ ΣΟΥ. ΠΗΞΑΜΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΟΡΙΤΕΣ. ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΦΑΛΑΓΓΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΗΗΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε 6.05 ..δεν θα του απαντήσεις ? Σου τα χώνει με εύσχημο τρόπο νομίζω ο 10.58. Εμείς τι περιμένουμε εδώ ? Εσας περιμένουμε καλέ να μας ψυχαγωγείτε και να μας ενημερώνετε. Το γοργόν και χάρην έχει. Άντε .. άντε.
    Εσυ πάλι 10.58 αγράμματος εντελώς είσαι ? Αναρχο-κο-μμουνιστοσυμορίτες λέγονται και όχι αναρχο-κου-μμουνιστοσυμορίτες. Δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη...δεν επιτρέπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΒΡΕ 3:11 ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΛΕΕΙ Ο 10:58. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ. ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ. ΑΛΗΘΕΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΝΑΚΟΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ
    ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ
    ΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
    ΧΑΜΠΕΡΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥ ΕΣΕΙΣ
    ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Τ ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ
    Μ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΑ - ΜΕΑ
    ΚΙ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ
    ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΤΑ .... ΤΕΑ

    ΤΑΚΟΣ ΠΟΝΗΡΓΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή