Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η Λίμνη Καλλιδρόμου για μια φορά ακόμα στις ρόδες των ανεγκέφαλων τζιπάδων


Στέφανος Σταμέλλος 

Μου έστειλε ένας φίλος πριν από λίγο δύο βίντεο που αναρτήθηκαν σήμερα στο facebook του californiaclub4x4. Δείτε εδώ και εδώ Δεν μπορούσα να φανταστώ χειρότερες εικόνες, ειλικρινά. .....
Τεράστια τζιπ να οργώνουν την Λίμνη Καλλιδρόμου από άκρη σε άκρη! Τη λίμνη που πριν λίγες μέρες είχα απολαύσει και φωτογραφίσει.
Αυτή λοιπόν είναι η τύχη της Λίμνης Καλλιδρόμου. Τα ίδια λέγαμε πριν λίγα χρόνια αλλά η κατάσταση δυστυχώς συνεχίζεται. Δεν μπορεί το πιο όμορφο μέρος του βουνού να βιάζεται μ’ αυτό τον τρόπο, επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι δεν ξέρουν τί σημαίνει σεβασμός. Πρέπει με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους να διατυπωθεί ότι το βουνό ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ. Το βουνό δεν ανήκει σε πέντε - δέκα τζιπάδες, που εκτονώνουν τη μαγκιά τους μ' αυτό τον τρόπο.
Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις. Είναι πολιτισμός, είναι σεβασμός στη φύση, στα όντα της φύσης και στο περιβάλλον, είναι αισθητική, είναι σεβασμός στους νόμους του κράτους και καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων να απολαμβάνουν στοιχειωδώς τη φύση.
Γενικά στο Καλλίδρομο υπάρχει ασυδοσία. Ασυδοσία από τους κυνηγούς - θα μπορούσατε να δείτε τους σωρούς με τους κάλυκες και τα σκουπίδια τους σε καρτέρια και το πώς «περιποιούνται» τις πινακίδες και τα κιόσκια του LIFE. Αλλά και ασυδοσία από τους τζιπάδες, που εκτός από την μανία να καταστρέφουν τις λίμνες με τον τρόπο που βλέπετε, έχουν "σκίσει" το βουνό με δρόμους μέσα στα λιβάδια και στο πουθενά, χωρίς καμιά απολύτως φροντίδα και αντίδραση από δασικούς και επιστήμονες.
Αυτή η αντίληψη ότι στο Καλλίδρομο συναντιούνται οι διάφορες "λέσχες" των τζιπ, είναι πια βασανιστική. Δεν ξέρω αν και πόσο κάποιοι αυτό το θεωρούν «τουριστικό προϊόν» ή «δραστηριότητα αναψυχής». Αν ναι, πρέπει να το σκεφθούν πολύ. Πρέπει να σκεφθούν τι αφήνουν για τις επόμενες γενιές και ακόμα πολύ συγκεκριμένα: ότι χάνουν και θα χάσουν πολλούς άλλους που έρχονται με άλλες προϋποθέσεις στο βουνό. Το Καταφύγιο παραμένει κλειστό όχι μόνο γιατί κάποια "Ομοσπονδία" δεν ενδιαφέρεται να το ανοίξει, αλλά γιατί δεν υπάρχει και η αντίστοιχη πίεση για τούτο. Κυρίως στην περιοχή πια κινούνται μόνο κυνηγοί και ελάχιστοι φυσιολάτρες και ορειβάτες. Μπείτε να δείτε στα προγράμματα των Ορειβατικών Συλλόγων ποιοί έχουν "ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ" από Παλαιοχώρι, από Ελευθεροχώρι ή Σκαμνό. Αν βάζουν Καλλίδρομο, βάζουν "από Δαμάστα" και "Μονοπάτι του Εφιάλτη".
Είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE Οίτης - Καλλιδρόμου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ειδών, ενδιαιτημάτων και τοπίου∙ και κυρίως των λιμνίων.
Το ζήτημα για όλους εμάς που θέλουμε την προστασία της φύσης και του Καλλιδρόμου, είναι το τί μπορεί να γίνει και πώς, προκειμένου να υπάρξει σωστή ανθρώπινη παρουσία σε ένα πραγματικό πλούσιο οικοσύστημα με βάση τις διεθνείς και τις ελληνικές εμπειρίες. Αυτά τα βίντεο της ασυδοσίας και τίποτα άλλο, δεν βοηθάνε. Και αναρωτιέται κανείς: έτσι θα πάμε μπροστά; Αυτές είναι εικόνες που αναβαθμίζουν την ανθρώπινη συνείδηση και την ποιότητα του πολιτισμού στις σημερινές συνθήκες;
Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και θα γίνεται όλο και σοβαρότερο, δεδομένου ότι πολύς κόσμος έχει αγοράσει τα «θηριώδη τζιπ επίδειξης λάσπης» και κάπου πρέπει να ξεσπάσουν. Βλέποντας αυτά τα βίντεο με τα 4Χ4 να βιάζουν με την παρουσία τους την φύση, εννοείται ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μια οικολογική οπτική για τον κόσμο. Απλά μπορούμε να μιλάμε για την απλή λογική.
Αυτοί οι άνθρωποι απολαμβάνοντας την οδήγηση ενός τετρακίνητου μεγάλου κυβισμού μέσα σε ορεινά οικοσυστήματα προδίδουν την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας τους και της υποταγής του φυσικού χώρου∙ ό,τι δηλαδή συμβαίνει με τον κυνηγό όταν κρατάει και επιδεικνύει το νεκρό θήραμα. Ταυτόχρονα καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, την ίδια στιγμή που ρυπαίνουν και διαταράσσουν υγροβιότοπους και άλλα οικοσυστήματα.
Όλοι αυτοί οι τετρακίνητοι, σε μεγάλο ποσοστό είναι και κυνηγοί. Κυκλοφορούν μέρα νύχτα στους χιλιάδες αχαρτογράφητους δασικούς δρόμους, στις Προστατευόμενες (απροστάτευτες) Περιοχές όλης της ορεινής και ημι-ορεινής Ελλάδας και πραγματικά για αυτούς η χώρα είναι ένα απέραντο Φαρ Ουέστ. Δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό: ειδική φορολογία για τα 4Χ4 και μπάρες αποκλεισμού στο δασικό δίκτυο.
Ειλικρινά περιμένω τον αντίλογο. Ίσως να είναι και άγριος. Το θέμα είναι, θα υπάρξει εισαγγελέας; Πολλές φορές μας υποσχέθηκαν οι διοικούντες τους εισαγγελείς περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά περιμένω την αυτεπάγγελτη επέμβαση με βάση τις εικόνες.
Λαμία, 13.2.2017
* Στέφανος Σταμέλλος
Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς
ΥΓ: Δείτε κι εδώ τα βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου