Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Σύλλογος Νέων Γραβιάς - "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ" ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ.


Εξαιρετική η θεατρική παράσταση που παίζεται "sold out" εδώ και τέσσερες ημέρες στη Γραβιά από τη θεατρική ομάδα  του Συλλόγου Νέων. Ήμασταν εκεί .

Ο Σύλλογος Νέων Γραβιάς και η Θεατρική του Ομάδα  έκαναν  την έκπληξη !!! Μιά εξαιρετική πραγματικά  παράσταση  με  το  έργο" Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα"  του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα  παρακολουθήσαμε πολλοί Σουβαλιώτες  και Σουβαλιώτισσες  χθές  στο....

Πνευματικό Κέντρο Γραβιάς από  την  Θεατρική Ομάδα  του  πολύ  δραστήριου Συλλόγου Νέων  του χωριού στους οποίους αξίζουν πολλά-πολλά  συγχαρητήρια.



Θαυμάσιες  οι δέκα γυναίκες  ερασιτέχνες  ηθοποιοί που ενσάρκωσαν  τους  ρόλους  του  έργου που σκηνοθέτησε  ο ηθοποιός και σκηνοθέτης  Κωνσταντίνος Μέρας , Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  Δήμου Μακρακώμης.

Το έργο παίζεται για τέταρτη βραδιά και η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν  γεμάτη .

Ο Σύλλογος Γυναικών Πολυδρόσου  συζήτησε  με  τον  σκηνοθέτη και τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Νέων Γραβιάς  για   την  μεταφορά  του έργου  την Άνοιξη  και στην Πολύδροσο.




Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Δουλικό: Ευσταθία Αβράμπου
Πόνθια: Ιωάννα Αρσένου
Μπερνάρντα: Βιολέτα Ντουρου
Ανγκούστιας: Κωνσταντίνα Αγγελή
Μαγκνταλένα: Μαρια Λέσσι
Μαρτύριο: Ηλιάνα Κεφαλή
Αμέλια: Εφη Κάκκαβου
Αδέλα: Αθανασία Παπαπροκοπίου
Προτέντια: Αμαλία Μπέλι
Μαρία Χοσέφα: Σοφία Βασιλείου
Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαίρη Βιδάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Μέρρας
Σκηνικά – κοστούμια: Κώστας Μέρρας, Πολιτιστικός σύλλογος νέων Γραβιάς, Σοφία Βασιλείου
Μουσική επένδυση: Κώστας Μερρας
Υπεύθυνος τεχνικών : Αθανάσιος Λεπενιώτης
                      




                              Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα .....

....είναι θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο Λόρκα, το 1936, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1945. Μαζί με τη "Γέρμα" και το "Ματωμένο Γάμο" αποτελούν την τριλογία της "ισπανικής υπαίθρου" του συγγραφέα.

Το εργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

Υπόθεση του έργου
Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να "ανακατεύονται" με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου