Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΧΟΥ


Παναγιώτης Δημάκης


 Ο Έρωτας τού Αντιόχου, απασχόλησε ζωγράφους και ιστοριογράφους και συγγραφείς διαχρονικά, όπως και η ζωή, κοινωνική, πολιτική και στρατιωτική τών Σελευκιδών, πού βασίλευαν και κατείχαν τον χώρο τής Μέσης Ανατολής, στα Ελληνιστικά χρόνια, με τα μεγαλεία και την παρακμή τους. ....
Ακόμη και ο μέγιστος Καβάφης, αναφέρεται, σε πολλά του ποιήματα, σ αυτούς.
Μοιάζει σάν ένα γοητευτικό παραμύθι τής Ανατολής, με άγγιγμα και αύρα ελληνικού πάθους, η πραγματική ιστορία, τού έρωτα τού Αντιόχου, στα υπέρλαμπρα παλάτια τών Σελευκιδών, την εποχή πού η Ελληνική λαλιά, ακουγόταν μέχρι τα άκρα τού γνωστού τότε Κόσμου, από τα Βάκτρα μέχρι και την Ινδία. Νομίζω ότι έχει έξοχο ενδιαφέρον, να πλοηγηθούμε στα χρόνια αυτά, πού ένας πρίγκιπας αποφασίζει και πεθαίνει, από έρωτα ανεκπλήρωτο, και , πού ο ίδιος θεωρούσε ανίερο, αφού επρόκειτο για την σύζυγο τού Βασιλιά πατέρα του και αυτό τον οδηγούσε, σε φυσική κατατονία και μελαγχολία. Αναστάτωση, κατήφεια και κινητικότητα, στα πολυτελή ανάκτορα του Βασιλέως Σελεύκου τού Νικάτορος*, όπου οι δούλοι, πηγαινοέρχονται στα δώματα περίτρομοι, οι Ελληνοσύροι γητευτές και μάγοι, μάταια πασχίζουν με τα μυστικά φίλτρα, τα αποστάγματα και τις επωδές, ο γυιος τού Βασιλιά και διάδοχος του θρόνου, ο Αντίοχος **, πελιδνός και κατάκοιτος, στο βασιλικό κρεβάτι, περιστοιχίζεται από τους αμήχανους αυλικούς, πίσω από τα βαριά βήλα, αρνούμενος την τροφή και το νερό. Μυστική και βαριά νόσος τον κατέχει και τον καταβάλλει, ιατροί, παρακοιμώμενοι και μάγοι, δεν βρίσκουν την αιτία. Απελπισμένος ο Βασιλεύς Σέλευκος, καλεί τον διακεκριμένο Έλληνα ιατρό Ερασίστρατο*** και τού αναθέτει την θεραπεία τού Αντιόχου, πού βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου.
Ο Ερασίστρατος, απομακρύνει το πλήθος τών θορυβούντων αυλικών, εγκαθίσταται πλάι του και παρακολουθεί τις αντιδράσεις του. Αντιλαμβάνεται να ζωντανεύουν οι σφυγμοί, και, μία ανατριχίλα να διατρέχει το σώμα τού Αντιόχου, όταν (σημ.), τον πλησίαζε η μητριά του. Από τα συμπτώματα αυτά, αντελήφθη αμέσως την αιτία, και, κατέστρωσε περίτεχνο διπλωματικό σχέδιο, για να λύσει, ένα τόσο περίπλοκο οικογενειακό πρόβλημα. Παρουσιάστηκε στον Σέλευκο και τού ανακοίνωσε, ότι ο Αντίοχος είναι ερωτευμένος, με γυναίκα πού δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει. Περιχαρής ο Σέλευκος, το άκουσε και δήλωσε, ότι αυτό δεν είναι άλυτο πρόβλημα, και , ότι θα κάμει ότι πρέπει. Ο Ερασίστρατος απάντησε, ότι πρόκειται για την γυναίκα μου και δεν θα το δεχόμουν, όπως θα έκαμες και σύ Βασιλιά μου. Θα παραχωρούσες την γυναίκα σου, πού αγαπάς; Ο Σέλευκος απάντησε, ότι ναι ο ίδιος θα το έκανε, για την σωτηρία τού Αντίοχου, ότε και απεκαλύφθη το μυστικό, και, ο διάδοχος έλαβε το πρόσωπο τού σφοδρού έρωτά του, την Στρατονίκη, ώς σύζυγο, απέκτησαν πέντε τέκνα, και, έζησαν ειρηνικά μαζί τα υπόλοιπα χρόνια.

* Σέλευκος Νικάτωρ (305-281π.χ.), στρατηγός και συνομήλικος και συμπολεμιστής τού Μ. Αλεξάνδρου, εκ τών επιγόνων, διεκρίθη για το θάρρος, την φυσική ρώμη την φιλανθρωπία, αλλά και για τις πολιτιστικές του δραστηριότητες (βλ. J. G. Droysen Ιστ. Διαδόχων Μ. Αλεξάνδρου)
** Αντίοχος Β' Σωτήρ (324-261 πχ) , γυιός τού Σέλευκου και τής Απάμας, ώς νικητής τών Γαλατών, έλαβε τον τίτλο Σωτήρ, σύζυγο τήν Στρατονίκη και την σατραπεία Βαβυλώνας και τών πέραν αυτής χωρών.
*** Ιατρός Ερασίστρατος ο Κείος ( 330- 250 π.χ. ). Ιδρυτής τής Ερασιστρατείου σχολής στην Αλεξάνδρεια, θεωρείται ιδρυτής τού κλάδου της Φυσιολογίας, καθώς και ο πρώτος, πού περιέγραψε τήν καρδιακή λειτουργία, με γνώσεις τής ανατομίας και νευροανατομίας, πού τον βοηθούσε στις ψυχοσωματικές θεραπείες.
**** Η Στρατονίκη, μια καλλονή τών Ελληνιστικών χρόνων, από τα παλαιά αρχοντικά γένη της Μακεδονίας, κόρη τού Δημητρίου Πολιορκητή, πού έλαβε το 299 π.χ., δεκαεπταετής, ώς σύζυγο, τον υπερήλικα Σέλευκο και τελικά, τον γυιό του Αντίοχο, αφού τού ενέπνευσε έρωτα, με αύρα θανάτου, μία ιστορία πού διέσωσαν οι αρχαίοι συγγραφείς (Πλουτ.Δημ. Πολ. 31,32, 38 Just. xvii 1,9).


Σημ. Από τούς θεμελιωτές της Φυσιολογίας τού ανθρώπου, ο Ιατρός Ερασίστρατος αντιλαμβάνεται, ότι πρόκειται για πνευματική νόσο, ένα είδος ψυχικής εσωτερικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου