Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

1932: ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΝ - ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΚ ΨΥΞΕΩΣ

Μία νέα απέθανεν ενώ εκαθάριζε
από τας χιόνας την στέγην της οικίας της.
                                            -----------------------
ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, 4 Μαρτίου 1932 
( Του ανταποκριτού μας). –.......
Η χιών από ενός μηνός πίπτει συνεχώς επιφέρουσα καταστροφήν, ού μόνον εις την κτηνοτροφίαν η οποία τελείως εξέλιπε, αλλά και εις την νγεωργίαν και λοιπάς επαγγελματικάς τάξεις λόγω ελλείψεως συγκοινωνίας, τροφίμων και καυσοξύλων και λόγω του σφοδρού ψύχους το οποίον συντελεί εις την ανάπτυξην των αιτιών αιφνηδίων θανάτων....
Ούτως πρό οκτώ ημερών απεβίωσε ο ποιμήν γεώργιος Κοπανάκης παθών εκ ψύξεως αιφνηδίως, το δε αιγοποίμνιόν του περιήλθε εις χείρας των δανειστών του διότι είχε χρεωθή 25 χιλ. δραχ. Δια συντήρησην του ποιμνίου του.
Χθές εκ του βάρους της χιόνος κατέπεσαν πολλαί στέγαι.
Διά να αποφύγουν άλλας καταρεύσεις οι κάτοικοι ανήλθαν επί των στεγών των οικιών των και εκαθάριζον αυτάς εκ των χιώνων.
Αλλά τότε συνέβηάλλο θλιβερόν δυστύχημα.
Η νεαρά και ωραία κόρη Ασήμω Χρ. Νικολοπούλου ενώ ευρίσκετο εις τη στέγην της διωρόφου οικίας της ίνα την καθαρίση από την χιόνα, έπαθεν η δύσμοιρος συμφόρησην εγκεφαλικήν εκ του ψύχους και απέθανεν επί της στέγης.
Η σκηνή ήτο εξόχως δραματική όταν οι οικείοι της αντιληφθέντες το δυστύχημα κατεβίβασαν νεκράν την ατυχή κόρην και σήμερον εν μέσω βαθυτάτου πένθους και από βαρύτατον χειμώνα και χιώνας ύψους ενός μέτρου εγίνετο η κηδεία της προξενούσα τον φόβον και την απόγνωσιν εις τους κατοίκους.
Πλέον των πεντήκοντα οικογενειών στερούνται άρτου.
Οι ποιμένες εκλιπαρούσι δι’ εύρεση τροφής διά τά ζώα των.
Οι δύο συνεταιρισμοί μνας αδυνατούν να προσφέρωσι βοηθείας διότι χρεωστώσι εις την Αγροτικήν Τράπεζαν παλαιά δάνεια και δεν δύναται η Τράπεζανα χορηγήση νέα προς ενίσχυσιν των γεωργών.
Το Κοινοτικόν Συμβούλιον Πολυδρόσου συνήλθε εις την οικίαν του κ. Προέδρου προς λήψιν σωστικών μέτρων  των ψυχορραγούντων κατοίκων αλλ’ είναι άγνωστον τίνα μέτρα σωστικά εψήφισαν.
Πάντως όμως ελπίζουσιν οι επιζήσαντες ότι θα τύχωσι της δέουσας περιθάλψεως παρά της κοινοτικής αρχής. Π.Γ.Δ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Ο σκοπός μας με το να αναδημοσιεύουμε θέματα, από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής εκείνης, είναι για να γνωρίζουμε της συνθήκες που ζούσαν οι πρόγονοι μας, τον τρόπο σκέψης και παρουσίασης των γεγονότων.
Προσέχοντας με λεπτομέρεια την καταγραφή μπορούμε να αντιληφθούμε και άλλες συνθήκες είτε διαβίωσης , αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.
(Όπως το  1932 που χιόνιζε επί ένα μήνα )


13 σχόλια:

  1. Καλώς αναδημοσιεύετε τοιαύτας ειδήσεις οίαι ελάμβανον χώραν εις το μακρινόν παρελθόν του χωρίου μας αγαπητέ polydrosoparnasse . Αλλά επειδή πλέον ζώμεν εν έτει 2017 φροντίσατε παρακαλώ σας,εάν σεις δεν δύνασθε ο ίδιος, ίνα εύρητε συνεργάτην τινά οστις ει δυνατόν προβαίνει εις την μετάφρασιν των αξιολογοτάτων αυτών δημοσιευμάτων εις την νέαν ελληνικήν γλώσσαν (των 600ων λέξεων) ή εις μορφήν Greeklish (Γκρίκλις) ούτως ώστε ταύτα καθίστανται κατανοητά και υπό των σημερινών αυτοχθόνων & ετεροχθόνων εκλεκτών συμπατριωτών επισκεπτών της εγκρίτου & εγκύρου ταύτης ιστοσελίδος .

    "Α"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δικαίως επικροτεί ο αξιότιμος Κύριος "Α" το εν λόγω δημοσιευθέν άριστον γλωσσολογικώς κείμενον εις εφημερίδαν της εποχής περί "σπαρακτικής" πράγματι τραγωδίας εις την Πολύδροσον το 1932.
    Ορθώς επίσης σας καλεί κάνοντας ολίγον λεπτόν χιούμορ προφανώς, ίνα εύρητε κατάλληλον μεταφραστήν της γνησίας Ελληνικής γλώσσης των ενδόξων προγόνων μας , ο οποίος μάλιστα σας προτρέπει να προέρχεται από τας τάξεις των ....μαλιαρών δημοτικιστών νεοελληνιστών.
    Αι προσπάθειαι δυστυχώς του μεγάλου εθνικού ηγέτη μας εκείνων αλλά και των μετέπειτα χρόνων κατα τους οποίους εγράφη το επίμαχον δημοσίευμα επήγαν χαμέναι με αποτέλεσμα την επικράτησην καθ' όλην την Ελληνικήν οικουμένην μιας γλώσσης που αυτοαποκαλείται Ελληνική .
    Μία νέα προσπάθεια επιστροφής στις εθνικές και γραμματικές μας ρίζες αργότερα εις την δεκαετίαν 65 -75, αν ενθυμούμαι καλώς, δυστυχώς και αυτή ήτο καταδικασμένη να πέσει εις το απύθμενον κενόν. Κρίμα συνέλληνες ! Κρίμα !!

    Τέλος θα ανακράξω και εγώ λόγω των ιερών και λευκών ημερών μιαν ευχήν που έδωσε άλλος αναγνώστης σας εις άλλην ανάρτησήν σας προς όλους..
    " Ολίγον από την φώτιση της μεγάλης σημερινής εορτής στα μυαλά και πολύ από το πάνλευκο χρώμα της χιόνος που σκέπει το χωριό μας απόψε στας ψυχάς όλων μας ."

    Α.Α.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟ 2017 ΕΙΜΑΣΤΕ ΨΕΥΤΟΕΘΝΙΚΙΣΤΑΡΑΔΕΣ . ΤΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΡΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΞΕΘΑΨΑΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΖΟΜΠΙ . ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΑΣ. ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑΜΕ. ΡΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.
    ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ! ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! 6η ΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΝ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΒΕΝΖΙΝΗ,ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ,ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΦΕΔΕΣ,ΤΣΙΓΑΡΑ,ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΛΠ...,ΚΟΨΙΜΟ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΑΝΕΡΓΙΑ,ΦΗΦΙΣΜΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΩΣ ΟΧΙ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΝΑΙ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ,ΜΕΤΡΑ,ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΛΠ... ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ 8000 ΕΥΡΩ Κ ΠΑΝΩ ΜΙΣΘΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΣΩ ΟΡΟ 250 ΚΑΙ 450 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2017 ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ" ΜΕ Α..@..@! ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΟΙΠΟΝ! ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΑ ΠΟΙΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ? ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΝ ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΝΑΚΟΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ. ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΡΘΗΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗΝ. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ - ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΔΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ...
    ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΜΩΡΕ , ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ , ΝΟΜΙΖΩ " ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ " ???
    ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ "ΕΜΦΙΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ" ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ "ΨΕΥΤΟΕΘΝΙΚΙΣΤΑΡΑΔΕΣ" & "ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ" ΣΥΝΝΕΛΛΗΝΕΣ ...
    ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣ - ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑ ΣΩΡΡΑ ΠΕΠΛΑΝΗΜΕΝΟΥΣ ...

    https://www.youtube.com/watch?v=4s9xxgTGaes

    ΈΡΡΩΣΘΕ & ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΊΤΕ

    " Α "

    υ.γ.
    Ρε σύ Bloger ο πρωτοχορευτής δε σου μοιάζει με έναν μακαρίτη μπάρμπα σου ...?
    με κάθε σεβασμό και τιμή στη μνήμη του γιατί τέτοιοι Σουβαλιώτες εξέλειπαν πιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΒΡΕ ΣΑΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΝΑΚΟ ΜΟΥ
    ΑΠ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ
    ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ
    ΝΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ.
    ΠΑΡΑΤΗΣΕΣ ΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΣΟΥ
    ΚΙ ΕΙΠΕΣ ΝΑ ΡΟΒΟΛΗΣΕΙΣ
    ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ
    ΝΑ ΣΠΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ?
    ΕΓΩ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
    ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ
    ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΙΣ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΜΑΣ
    ΤΟΝ ΑΡΗ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ
    ΜΕ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ
    ΠΟΥ ΣΠΡΩΞΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
    ΣΤΑ ΒΑΡΑΘΡΑ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ
    ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΟΥΣ ΧΕΡΙ.

    ΤΑΚΟΣ ΠΟΝΗΡΓΙΑΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑΚΟ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ
    ΚΑΙ ΤΣΙΝΑΣ ΣΑΝ ΤΟ ΜΟΥΛΑΡΙ
    ΔΕΝ ΣΟΥΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
    ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
    ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ
    ΣΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ.
    ΚΑΤΕΒΑ ΑΠ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
    ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ
    ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ
    ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΣΕ ΛΙΓΑΚΙ.
    ΗΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ
    ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    ΑΛΛΑ Ο ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΠΑΓΩΣΕ
    ΑΠ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΨΥΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπουμε πάντα το δέντρο και δε βλέπουμε το δάσος...Το τραγικό της είδησης στην εφημερίδα της εποχής, πέρα από τον θάνατο της Ασήμως Νικολοπούλου, είναι το ότι, οι δανειστές τοκογλύφοι, τραπεζίτες του χωριού, που είναι γνωστοί βέβαια, πήραν το κοπάδι του Γιώργου Κοπανάκη που πέθανε απ΄το κρύο, αφήνοντας την οικογένειά του στο έλεος του Θεού....

    Γιάννης Αθ. Λαγός

    Υ.Γ. Η μακαρίτισσα η Ασήμω ήταν πρώτη ξαδέλφη του πατέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑΚΟ ΕΣΥ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ
    ΣΤΑ ΓΡΕΚΙΛΙΚΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ
    ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ
    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
    ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ?
    ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΑΜΕ
    ΠΩΣ ΗΣΟΥΝΑ ΙΠΠΟΤΗΣ
    ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
    ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και ζησαν αυτοι καλα και εμεις καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή