Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δήμος Δελφών τίμησε τον καπετάν Νικηφόρο


Με συγκίνηση, ιδιαίτερη επιτυχία και με παραγωγικά συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας η εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τον καπετάν Νικηφόρο με αφορμή την επανέκδοση του μνημειώδους τρίτομου έργου του "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης"......


Στο χαιρετισμό του ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την προσφορά του τιμώμενου προσώπου στην Εθνική Αντίσταση, την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη των παρακαταθηκών του εθνικαπελευθερωτικού αγώνα στον τόπο μας, ενώ αναφερθηκε και στην πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών για την ανακίνηση του ζητήματος των κατοχικών επανορθώσεων. Και για τα δύο αυτά θέματα που συνδέονται άρρηκτα προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της υλοποίησής τους.

Ο Καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην επικαιρότητα της επανέκδοσης του έργου του Νικηφόρου, στη σπουδαιότητά του ως πρωτογενούς πηγής για την προσέγγιση και την μελέτη της επίμαχης περιόδου και ξεδίπλωσε όψεις του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, ξεχωριστή έμφαση επεφύλαξε και στην ανάγκη κατανόησής της ως σύνθετου ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου, ιδίως σε μια εποχή που διακινούνται αναθεωρητικές εκδοχές της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η Νομικός Χριστίνα Σταμούλη περιέγραψε το πολιτικό, νομικό και ιστορικό πλαίσιο του ζητήματος της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για την περίοδο 41-44 και εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών να αναμοχλεύσει το θέμα, καθώς και τη σύσταση του άτυπου δικτύου των εφτά μαρτυρικών χωριών της περιοχής, τα οποία άλλωστε είναι τα περισσότερα στη Στερεά Ελλάδα που εμπεριέχονται σε ένα δήμο της.

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παρουσίασε με υλικό από την γνωστή εκπομπή του "η μηχανή του χρόνου" μαρτυρίες από την επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου και τη συμβολή του Νικηφόρου σε αυτή, ενώ γνωστοποίησε πως η εκπομπή του αφιερώνοντας επεισόδια θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Δελφών για το θέμα των μαρτυρικών χωριών μας, ενώ τόνισε το προσωπικό ενδιαφέρον του Θανάση Παναγιωτόπουλου για το θέμα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που Δήμαρχος απευθύνεται προς την εκπομπή του επιδιώκοντας την αναλογούσα προβολή και τεκμηρίωση.

Σημαντική συνεισφορά στο να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού προσέδωσε η γλαφυρή και παραστατική ανάγνωση καίριων αποσπασμάτων του "Αντάρτη" από την ηθοποιό και συγγραφέα Φαίη Κοκκινοπούλου, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή στην επιτυχία της βραδιάς από την ιστορικό Κατερίνα Μπαλκούρα, που είχε αναλάβει το συντονισμό της εκδήλωσης.

Συγκινητική νότα, τέλος, αποτέλεσε και η κατάθεση προσωπικών μαρτυριών και βιωμάτων από την αδερφή του Νικηφόρου, Λούλα Τύμπα - Δημητρίου, σto τέλος της εκδήλωσης.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου