Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ «ΧΩΡΑΦΑ» ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ... ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ


Ποιος δεν θυμάται στα παλιά αναγνωστικά το πρότυπο της ελληνικής οικογένειας, την οικογένεια Χωραφά, που με την καθημερινή ζωή της έδινε μηνύματα και κανόνες συμπεριφοράς σ’ εμάς τα μικρά τότε παιδιά.......

Ας δούμε σήμερα μια χαρακτηριστική τέτοια οικογένεια της Παλιάς Αθήνας, μπαμπάς, μαμά, μπόλικα κουτσούβελα και την απαραίτητη υπηρέτρια, που επέβαλαν οι αστικοί τρόποι ζωής, σε μια από τις όχι τόσο συχνές εξόδους της  
«Η οικογένεια  πηγαίνει να διασκεδάσει. Έλαβε την πρόνοιαν να πάρει και "κάτι τι" μαζί της. Αυτό το "κάτι τι" είναι όλα τα τρόφιμα. Εις το εξοχικόν εστιατόριον που θα κατασταλάξει, μόλις θα ζητήσει κρασί και αυτό πολύ ολίγον, διότι κανείς από την οικογένειαν δεν πίνει. Ο ξενοδόχος θα προσφέρει καθίσματα, τραπέζι, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, αλάτι, πιπέρι, ποτήρια, πετσέτες και θα πληρωθεί την μισή οκάν το κρασί που θα φέρει.
Η εκστρατεία γίνεται καθ' όλους τους κανόνας της τακτικής. Προηγείται μικρά υπηρέτρια με το κοτσιδάκι της και με πελώριον πανέρι, περιέχον ένα μέρος των προμηθειών. Διατί παρά τους κανόνας της εκστρατείας προηγείται η υπηρέτρια εκπροσωπούσα την επιμελητείαν, δεν είναι μυστήριον άλυτον. Πρέπει να είναι υπό τα βλέμματα πάντων, δια να μη χαθεί μέσα εις το πλήθος.
Ακολουθεί ο πατέρας, σύρων από το χέρι του τα παιδιά και κρατών υπό μάλης διάφορα συμπληρωματικά δέματα. Αεικίνητος και προσεκτικός, πρέπει εις κάθε στιγμήν να μεταβάλει τάξιν πορείας και να επιβλέπει τα πάντα.

-Γιαννάκη πήγαινε μπροστά! Ευθαλία πρόσεξε το αμάξι! Πολυξένη μην προχωρείς πολύ, θα σε χάσουμε!... Όχι μ' αυτό το τραμ, θα περιμένουμε το άλλο. Αυτό είναι πολύ γεμάτο. Γιώργο, που είναι το δικό σου δέμα; Δεν σου είπα να το κρατείς μπροστά σου να το βλέπω; Τι κατάστασης είναι αυτή Περσεφόνη; Θα σου το λυόσουν το ψητό.
Η μαμά αποτελεί το κύριο σώμα της εκστρατείας. Έχει την επίβλεψη των θυγατέρων και το πράγμα είναι δύσκολο. Γύρω είναι τόσοι πολλοί οι ρομαντικοί νέοι, οι κομψοί λοχία του ιππικού, οι φοιτηταί, οι εξερχόμενοι εις άγραν ερώτων.
Πολυξένη κοίταζε μπροστά σου! Είναι περιττόν να γυρίζεις διαρκώς δεξιά. Ευθαλία, έλα κοντά μας, μην απομακρύνεσαι! Τι αναιδείς τέλος πάντων είναι αυτοί οι άνθρωποι! Ξέρω εγώ τι ήθελαν: να τους σπάσει κανείς το κεφάλι. Περσεφόνη, θα βάλεις τον μπαμπά σου σε μπελάδες. Αν σε ίδει πως είσαι έτσι αφηρημένη, θα κάμει κανένα κακό…
Αυτό εις την Ελληνικήν λέγεται διασκέδασης!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου