Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Τα άγνωστα μέρη της Φωκίδας –Πηγή της Αγίας Ελεούσας με εκβολές Βοιωτικού Κηφισού και η Παναγία Μαυρομαντήλα.

Πασίγνωστο στην αρχαιότητα το έθνος των Φωκέων, ενός Δωρικού φύλου ζούσε στη κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού στην μυκηνιακή περίοδο και μία από τις γνωστές πόλεις των Φωκέων ήταν η Λίλαια......
Η πόλη έχει συμμετέχει στον Τροικό πόλεμο, η τοποθεσία της έχει αλλάξει αρκετές φορές  και στα χρόνια του Ομήρου την τοποθετούν στη σημερινή Πολύδροσο Φωκίδας. 
Πολύ κοντά στο σημερινό χωριό υπάρχει και σήμερα ένα απόκρυφο μέρος των εκβολών  του Βοιωτικού Κηφισού η πηγή της Αγίας Ελεούσας. 
   Ο μύθος λέει ότι ο Θεοποιημένος Κηφισός τροφοδοτούσε από κοινό με  νερό τις 2 κόρες του, την Κασταλία στους Δελφούς και την Λιλαία , Ναϊάδα Νύμφη. Ακόμα και ο Όμηρος στην Ιλιάδα  αναφέρει «οι τε Λίλαιαν έχουν πηγές επί του Κηφισού» και στον Ύμνο προς τον Πύθιο Απόλλωνα αναφέρει «Λίλαιηθεν προχέει καλλίροον ύδωρ». Μέχρι  σήμερα διατηρούνται τα εντυπωσιακά Αρχαία τοίχοι της Λίλαίας σε διαφορετική θέση από την αρχική τοποθεσία. Αν πάτε σήμερα στην Αγία Ελεούσα θα δείτε εκτός από πανέμορφα και πεντακάθαρα νερά με ποταμίσια βλάστηση τα απομενάρια του Αρχαίου Ναού του Κηφισού ακριβώς στη πηγή και τα απομενάρια της εκκλησίας του Αγίου Χριστόφορου πάνω από το αρχαίο Ναό. Παρόλο οι πηγές είναι γνωστές από την αρχαιότητα μόνο το 1989 ξεκίνησαν καταδύσεις των σπηλαιολόγων με αποτέλεσμα το 2002 να έχει διερευνηθεί τα περίπου 300 μέτραμε βάθος 37 μέτρων κάτω από τη γη με εξαιρετικές υπόγειες σπηλιές και περάσματα. 
   Όταν φτάνει ο επισκέπτης στη Αγία Ελεούσα εκτός από την πηγή τον ξαφνιάζει ευχάριστα τα χαλάσματα της πρωιμοχριστιανικής εκκλησίας της Θεοτόκου Ελεούσας η αλλιώς της Παναγίας Μαυρομαντήλας , που χρονολογείται του 5 αιώνα μ.Χ.  Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον θρύλος που εξηγεί την προσέλευση των ονομάτων της πηγής και της εκκλησίας. Την μια όμορφη κοπέλα ,ονόματι Ελεούσα, την διεκδικούσαν δυο νέα παλικάρια. Επειδή στη περιοχή δεν υπήρχε νερό και δεν υπήρχε ναός αφιερωμένος στη Παναγία, ζήτησε η κοπέλα από τον μεν να τρυπήσει το βράχο μέχρι να βρει άφθονο νερό και από τον δε να κτίσει τον Ναό αφιερωμένο στη Παναγία. Όποιος τελειώσει πρώτος θα την παντρευτεί. Την ώρα που ο ένας βρήκε νερό ο άλλος τελείωσε την εκκλησία, και μετά δώσανε μια μάχη όπου σκοτωθήκαν και οι δυο. Από τότε η πηγή ονομάζεται Αγία Ελεούσα και η εκκλησία Παναγία Μαυριμαντήλα λόγω του πένθούς της κοπέλας. 
  Η εκκλησία αυτή έχει ενδιαφέροντα σύμβολα στους απομένοντα τείχη και αξίζει να την επισκεφτεί κανείς. Η καλύτερη εποχή για να έρθετε στη πηγή της Αγίας Ελεούσας είναι το τέλος της άνοιξης –αρχές καλοκαιριού με τα φυτά και έντομα (πεταλούδες, λιβελούλες) να δημιουργούν ευχάριστη αίσθηση γαλήνης. 


                                                                           


































18 σχόλια:

  1. Λυπάμαι διότι στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ότι οι ναοί ήταν της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα ,ξέρουμε πολλές εκκλησίες κτισμένες με αυτή την πέτρα αφιερωμένες στην Παναγία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπησου οσο θες . Εδω ψαχνουμε να βρουμε κανα θεμα τραβηχτικο να μπαινουμε να διαβαζουμε για να σκοτωνουμε την ωρα μας και θα ασχοληθουμε με τη φυσικη ιστορια και τη γεωγραφια ?
    Τοσοι ιστορικοι ερευνητες στην Πολυδροσο και δεν νοιαστηκε κανενας για το δημοσιευμα και ερχεσαι εσυ και μας λες οτι λυπασαι? Να κι αν λυπασαι να κι αν δεν λυπασαι. Σκασιλα μας μεγαλη και δεκα παπαγαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκαιο έχεις ρε φίλε, η ποίηση των ντόπιων ποιητών εξαντήθηκε στα σκουπίδια ,τον Δήμαρχο τον Αντιδήμαρχο,τον Πρόεδρο και τις κόντρες τους σιγά που θα ασχοληθούν και αυτοί και οι ιστορικοί ερευνητές με την Ιστορία του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ,ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙΣ ΤΑ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ" ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΟΙ.
    ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΛΩΠΙΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ...
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΦΥΡΑΚΙΑ.
    ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΕΣ ΔΩΣΕΙ ΑΛΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ..ΚΡΙΜΑ..
    ΟΣΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΑΝ Η "ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΟΥ" ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΓΡΑΨΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ..ΑΥΤΟΣ ΠΟΥΤΟΓΡΑΨΕ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΌ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε..τι ωραία που τα γράφετε . Μπράβο σας . Μαθαίνουμε πολλά από εσάς. Καλέ έτσι είστε όλοι εκεί στον Παρνασσό , μορφωμένοι ? Έχω διαβάσει κατα καιρούς ότι εκεί έχετε και πολλούς ιστορικούς ερευνητές.
    Τελικά είναι αρχαίοι οι ναοί που λέει το δημοσίευμα ή Χριστιανικοί ? Άς απαντήσει κάποιος ειδήμων . Όταν έρθω μάλιστα στο Πολύδροσο θα επισκεφθώ τις πολυ όμορφες πηγές σας για τις οποίες τόσα μας έχετε πεί. Άχ αυτό το πανέμορφο γεφυράκι..στον ύπνο μου το βλέπω !
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ...12 Δεκεμβρίου 2016 στις 10:29 μ.μ.

    ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ.

    https://www.youtube.com/watch?v=QNMdP9xcBGs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΕΙΧΕΣ ΠΕΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΙ! Ο 1:38 ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΟΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΒΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΙΟ ΥΠΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ; ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΟ! ...ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ!!! ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΑΝΑ ΜΠΑΙΝΕΤΕ! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το φωτογραφικό υλικό είναι καλό αλλά το κείμενο είναι γεμάτο ιστορικές ανακρίβιες, ορθογραφικά αλλά και συντακτικά λάθη. Αδικείται έτσι όλη η καλή πρόθεση....
    Γιάννης Αθ. Λαγός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΡΟΣ "ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΚΟΘΩΝΙΑ"

    ΚΑΛΑ ΡΕ ΝΑΖΑΚΙ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ Δ ΡΑΙΧ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ . ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ. ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟΙ Η ΟΤΙ ΚΑΤΣΑΝΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ?
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ "Ο ΘΕΟΣ ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ" ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ ΝΑΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ. ΠΑΡΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΑ ΧΑΠΑΚΙΑ ΣΟΥ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ...... ΕΓΩ ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑΝ ΟΥΚ ΕΧΩ...

    https://www.youtube.com/watch?v=BXAnn2uO8F8&feature=youtu.be






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε...βρε...τα χοντρίνατε . Ήρεμα , ήρεμα , χρονιάρες μέρες . Είπαμε να κάνετε διάλογο αλλά εσείς ξεφύγατε καλέ εντελώς.
    Τέλος πάντων. Είναι τελικά οι ναοί χριστιανικοί η αρχαίοι?
    Αναμένουμε τις απαντήσεις σας.
    Καλό βράδυ , πρός το παρόν. Χαθήκανε βλέπετε και οι ποιητές για να φκιάξουν το κλίμα....
    Ποιητές που είσατε βρε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΑ ΒΡΕ ΚΑΙ ΒΡΕ ΠΟΥ ΠΕΤΙΕΣΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΔΗ. ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΟΥ.
    ΕΔΩ ΤΑ ΚΟΛΟΒΑ ΦΙΔΙΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΟΝΑΖΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΙ ΕΣΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΑΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΙ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ . ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΩΣΕ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΣΕ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ. ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!
    ΚΑΛΑ ΡΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΙΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ ΣΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ,ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ; ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΦΤΙΖΕΙΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΣΕΝΑ. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ,ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ (Η ΚΑΠΟΙΟΣ) ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΜΑΛΑΚΑ,ΔΩΣΙΛΟΓΟ,ΝΑΖΙ,ΦΑΣΙΣΤΑ,ΦΙΔΙ,ΨΕΥΤΟΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΝ; ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ; ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΕΣΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ "ΓΑΛΛΙΚΟ" ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΙΣΙΑ; Ε; ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΗΠΩΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ;

      Διαγραφή
  13. Βρε τι ωραια που τα γραφετε... Συνεχειστε συνεχειστε. Αληθεια ποιοι ειναι οι πραγματικοι φασιστες και οι δοσιλογοι; Ποιοι βριζουν ποιους τελικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρε..γιατί με αντιγράφεις? Έπαιξες και έχασες όμως. Αφού εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου η πολιτική.
    Το μόνο που με ενδιαφέρει καλέ είναι να γράφετε όλοι εσείς εδώ τις παπαρολογίες σας για να περνάμε εμείς οι περισσότεροι καλά και να κοιλούν ευχάριστα τα μερόνυχτά μας.
    Τι άλλα νέα λοιπόν?
    Καλό βράδυ και καλή συνέχεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν είχες κάτι .....άλλο να ασχοληθείς δεν θα περίμενες να δεις τι γράφουν εδώ μέσα για να περάσει η ώρα σου. Να το προσέξεις ομως αυτό!!!!!!.......Δεν είναι καλό!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή