Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΑΓΩΓΗΣ - Του Παναγιώτη Δημάκη

Μία επιστολή (Σημ.) τού Μητροπολίτου Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου, πρώην Άρτης και Ναυπάκτου, εκ Πεισών την 19-7-1824, προς τον Δημήτριο Μάρκου Μπότσαρη, στόν οποίον παρέχει σημαντικές, παιδαγωγικές και άλλες συμβουλές, μέσα από τις οποίες βλέπουμε την φροντίδα, τών πνευματικών ηγετών τότε, για την Ελληνική παιδεία, αξία τού μέλλοντος της πατρίδος, ....να τρώγης λιτά, όπως οι πρόγονοί σου, μπομπότα μέ ελιές και κρεμμύδι, να κοιμάσαι έξω καταγής, από το ένα μέρος το καλαμάρι και το άλλο,τα όπλα σου,να γράφεις καλά και να σημαδεύεις καλύτερα....

Ιερές παρακαταθήκες,από έναν Φιλικό, εμπνευσμένο Ιεράρχη, προς τον ορφανό Δημήτρη Μπότσαρη, γιό τού Μάρκου, από την δρακογενιά αυτή, πού ελευθέρωσε το Γένος, από τα δεσμά της δουλείας, να μην αποστεί των πατρικών προταγμάτων .
Τα ορφανά τού Αγώνα, ανέλαβαν τότε οι Φιλελληνικες οργανώσεις και Κομιτάτα, όπως και ο Βασιλεύς. Όθων, τον Λεωνίδα Οδ. Ανδρούτσου, τον Δημήτριο Μάρκου Μπότσαρη, τον γιό τού Κανάρη, του Παλάσκα κ.α. ενώ στο Παρίσι, από το Φιλελληνικό Κομιτάτο, ο γιός τών Αινιτών θαλασομάχων, Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη, Θεμιστοκλής, πού θεωρήθηκε ο κλασσικός τύπος Ελληνικής ομορφιάς και ετέθη υπό την προστασία της περίφημου Μαντάμ Ρεκαμιέ.

Η λιθογραφημένη εικόνα του, σε χιλιάδες αντίτυπα, πουλήθηκε σ όλη την Ευρώπη και από τα έσοδα, εστάλησαν στην Ελλάδα τρόφιμα και φάρμακα. Διαβάστε την συμβουλή τής μητέρας του, Δόμνας Βισβίζη, πριν την αναχώρηση του για το Παρίσι ... παιδί μου θα υιοθετηθείς και θα οφείλεις την ανάπτυξη σου, είς την Γαλλικήν γενναιοδωρίαν. Ίσως δεν θα ζώ, όταν επιστρέψεις.
Σκέψου όμως παιδί μου, ότι πρέπει να μιμηθείς και να εκδικήσεις τον πατέρα σου...

Ευχή και λόγος μιας μεγάλης Ελληνίδας, χαρακτηρισμένη ώς καταδρομέας τού Αιγαίου, πού διέθεσε τα πάντα, προμαχούσα η ίδια στον Αγώνα, και, κατέληξε λιμοκτονούσα με τα πέντε παιδιά της, στην Ερμούπολη Σύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου