Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. για το Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας

Χθες το βράδυ συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας- Κίρρας.....
Μετά από μια πάρα πολύ συντονισμένη προσπάθεια πολλών μηνών και σε καλή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, καθώς και τις σχετικές Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και  του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πετύχαμε την έγκριση από το Κ.Α.Σ. του σχεδίου, με την αποδοχή των περισσότερων και σημαντικότερων από τους στόχους που είχαμε θέσει.

Με βάση τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.:
1)        Για πρώτη φορά μετά από τριάντα περίπου χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Ιτέας σε αρκετές ζώνες μπορεί να οικοδομήσει με αρτιότητες δέκα στρεμμάτων ή τεσσάρων στρεμμάτων, δίνοντας την δυνατότητα και για την λειτουργία παραγωγικών δραστηριοτήτων πολύ σημαντικών για την τοπική μας οικονομία (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, μελισσοκομεία κλπ).
2)        Διασφαλίστηκαν ζώνες ανάπτυξης τουρισμού με τους πιο ευνοϊκούς όρους που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.
3)        Έγιναν δεκτές βασικές επιλογές αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Ιτέα, όπως ο μελλοντικός περιμετρικός της δρόμος.

Οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τόσο η αναλυτική και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης που επιλέξαμε, όσο και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, επέφεραν πολύ σημαντικές βελτιώσεις στους γενικούς αλλά και στους ειδικούς όρους του Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας, το οποίο χάρη στην επίμονη αυτή προσπάθεια έχει καταστεί πολύ πιο λειτουργικό και υλοποιήσιμο απ΄ ότι θα ήταν αν δεν είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Στο θέμα της ΒΙ.ΠΕ. Ιτέας, το Κ.Α.Σ. υιοθέτησε τη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας καθώς και του παριστάμενου στη χθεσινή συνεδρίαση Καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Πάνου Βαλαβάνη, περί ανάγκης προστασίας του χώρου όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ο αρχαίος Ιππόδρομος, χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα των υφισταμένων επιχειρήσεων.

Επίσης, έγινε εν τέλει δεκτή και η άποψή μας για το μη υποχρεωτικό της συνεξέτασης του θέματος του Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας με το θέμα των χρήσεων γης στη Β’ Ζώνη του Δελφικού Τοπίου. Έτσι, μολονότι ο Δήμος μας παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, το Κ.Α.Σ. έκρινε ότι το θέμα των χρήσεων γης στη Β’  Ζώνη του Δελφικού Τοπίου δεν είναι ακόμη ώριμο και ανέβαλε τη συζήτησή του.

Εν κατακλείδι, κρίνουμε ότι η επίπονη διαδικασία που ακολουθήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατέληξε κατά μείζονα λόγο στη διασφάλιση των συμφερόντων της περιοχής μας και στην έγκριση από το Κ.Α.Σ. ενός Γ.Π.Σ. που συνδυάζει ουσιαστικά την προστασία του πολιτιστικού αγαθού  «δελφικό τοπίο» με την παροχή αναπτυξιακών δυνατοτήτων που για πρώτη φορά απελευθερώνονται έπειτα από δεκαετίες.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου