Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πολυτεχνείο 2016

Υπάρχουν σταθμοί – κόμβοι στην ιστορία των λαών που αναδείχνουν τους όρους και ταυτόχρονα σηματοδοτούν τις διεργασίες για ποιοτικά άλματα-τομές στην συγκρότηση της ιστορικής τους συνείδησης.....

Η νεολαιίστικη και λαϊκή εξεγερτική πυρκαγιά τον Νοέμβρη του ’73 αναμφίβολα ανήκει σ’ αυτούς τους ιστορικούς σταθμούς.
Με συγκρουσιακό πνεύμα αναψηλάφησε στη πράξη μέσα σε ένα τριήμερο ολόκληρο το πλέγμα των αντιθέσεων και των αντιφάσεων που κατέστησαν και άφησαν ανολοκλήρωτο ως έθνος – κράτος τον νεοελληνικό κοινωνικό σχηματισμό και αντιτάχθηκε στην ενσωμάτωση του με αυτούς τους όρους στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Αποτέλεσε την συνέχεια και τη δικαίωση της εθνικής αντίστασης και των κατοπινών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων.
Έγινε ο πυρήνας συγκρότησης μιας κοινωνικής αριστεράς ικανής να επαναθεμελιώσει την πολιτική αριστερά ως φορέα μιας νέας λαϊκής δημοκρατικής εξουσίας.
Έβαλε το ζήτημα της εξουσίας μέσα από την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικοπολιτικής ηγεμονίας που θα απαντούσε και στα ζητήματα της εθνικής ολοκλήρωσης σε συνδυασμό με το πλέγμα των διεθνικών σχέσεων της αναδυόμενης νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που θεμελίωνε μια νέα τάξη πραγμάτων για ολόκληρο τον κόσμο.
Η εσπευσμένη «Βοναπαρτική» παλινόρθωση του ’74 με την αριστερή πολιτική νομιμοποίηση «Καραμανλής ή Τανκς», ήταν η απάντηση της άρχουσας τάξης στην εξεγερτική πυρκαγιά του Πολυτεχνείου και στο βασικό ζήτημα εξουσίας που αυτή έβαζε.
Αντίπαλος στην καθολική ουσία του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο και κύρια η στρατοκρατική χούντα και οι ματωμένες ερπύστριες των τανκς. Ήταν ολόκληρο το εξουσιαστικό μεταπολιτευτικό κοινωνικοπολιτικό  σύστημα που οικοδομήθηκε με αρχή την «Βοναπαρτική» παλινόρθωση.
Η συγκυρία από κάθε άποψη δεν ήταν με το μέρος της εξέγερσης και την βαθύτερη πολιτική της ουσία.
Η αριστερά ήδη σε παρακμιακή φάση δεν ήταν εξ’ ορισμού σε θέση να διατυπώσει μια πρόταση εξουσίας ριζοσπαστικών δημοκρατικών αλλαγών που η εξέγερση έβαζε σαν ζήτημα άμεσης πάλης φτάνοντας νομοτελειακά στο «Καραμανλής ή Τανκς».
Υπερφαλαγγίστηκε από την ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία που με την πρόταση εξουσίας του ΠΑΣΟΚ πρόβαλε σαν πολιτικός κληρονόμος του Πολυτεχνείου και της εξέγερσης. Αφού θήτευσε (θητεύσαμε) ως αριστερά για χρόνια στην ουρά του ΠΑΣΟΚ και του «Καραμανλής ή Τανκς» η Αριστερά αυτοαπομονώθηκε σε ένα διαχρονικό καταγγελτικό λόγο, εξυπηρετικό του συστήματος με τον οποίο διεκδικεί σήμερα το ρόλο του προφήτη αποσπώντας την ευαρέσκεια της αγοραίας συστημικής δημοσιολογίας και τα συγχαρητήρια του Ιερώνυμου, του οποίου η ψυχή σκιρτάει από τον ήχο των νομισμάτων στα εκκλησιαστικά παγκάρια!
Το «Βυθίσατε το Χόρα» ως άρνηση της άρνησης, αποτέλεσε το δίαυλο αποφόρτισης της αντίθεσης Δεξιά – αντιδεξιά και αντί να μπει στο χρονοντούλαπο  της ιστορίας η δεξιά, μπήκε σε αυτό η πρόταση εξουσίας της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας.
Το σύστημα του δικομματισμού έτσι παρά τις ποσοτικές διαφορές σε ποιοτική ενότητα έγινε η  πραγματικότητα που διαφέντεψε το λαό και τη χώρα για 35 και πάνω χρόνια με κατάληξη την διεθνή ιμπεριαλιστική επιτροπεία.
Ο λαός εγκλωβίστηκε στη μεγάλη ιδέα του ιμπεριαλιστικού μετασχηματισμού της χώρας με την ένταξη της όπως-όπως και ανεξάρτητα από όρους, στον κεντρικό ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό πυρήνα. Με αυτόν τον μετασχηματισμό θα έπαιρνε μέρος στη ληστεία της παγκόσμιας  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ως ενιαίος ευρωπαϊκός κοινωνικός χώρος. (Μισθοί Βρυξελλών και όχι Αθηνών!!!).
Σε αυτή την κατεύθυνση ο δικομματισμός συγκέντρωνε την εκλογική αποδοχή του 90% και πάνω του εκλογικού σώματος, όχι τυχαία.
Ο μετασχηματισμός της χώρας σε καταναλωτική αγορά με την υποθήκευση του γεωπολιτικού της χώρου και της εργασίας αρκετών μεταγενέστερων γενεών, δεν συγκρότησε κοινωνικό κράτος, αλλά ένα κράτος διαφθοράς, κλεπταποδόχων, τσαμπάσηδων και κάθε είδους παρασιτικών στρωμάτων. Μέσα σε μια δεκαετία ‘90-2000 που η χώρα γέμισε εργοστασιακά κουφάρια, βιομηχανικά νεκροταφεία και αραχνιασμένους γεωργικούς συνεταιρισμούς αναδείχθηκε ως πραγματικό θαύμα μέσα στις 20 πλουσιότερες και πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου! Το ΑΕΠ της, η ποιοτική του σύνθεση ήταν ανώτερη της ποιοτικής σύνθεσης των Η.Π.Α, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας…
Η ανάπτυξη της σκαρφάλωνε στο 4-5% ετησίως σε πενταπλάσιο ποσοστό του μέσου ευρωπαϊκού όρου που μόνο με τον κινεζικό ρυθμό ανάπτυξης μπορούσε να συγκριθεί. Θαύματα όμως δεν υπάρχουν και για αυτό από το Καστελόριζο το 2010 με διάγγελμα, ζητήσαμε την ιμπεριαλιστική προστασία των Η.Π.Α απέναντι στους Γερμανικούς χαυλιόδοντες ( το πιστόλι στο τραπέζι!!!).    
Η χώρα με αίτημα του δικομματικού εξουσιαστικού πολιτικού συστήματος έγινε επίσημα και τυπικά όργανο και υπομόχλιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για παγκόσμια ηγεμονία 
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ». Η διαχρονική του εμβέλεια, ενεργοποιεί  τα μη εξαρτημένα αντανακλαστικά της εργατικής τάξης και του λαού, που ως κοινωνική αριστερά με το κίνημα των πλατειών απευθύνεται στην πολιτική αριστερά απαιτώντας την χάραξη μιας γραμμής διεξόδου.


«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» τον Γενάρη του 2015 διασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μετώπου της αριστεράς και την διαχείριση της εξουσίας απ’αυτήν.
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» τον Ιούλη του 2015 με το 63% στο δημοψήφισμα να ματαιώνει κάθε προσπάθεια εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης, που επιχειρεί το μέτωπο της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού για την παλινόρθωση της εξουσίας του δικομματισμού.
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» με τον κορυφαίο κρατικό παράγοντα-Πρωθυπουργό του μετεμφυλιακού κράτους, να υποκλίνεται στην θυσία των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής!
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» ο αναρχικός χώρος αλλά και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δυνάμεων καταστολής καταλαμβάνουν τα γραφεία του κόμματος εξουσίας χωρίς να ανοίξει μύτη!
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» 1.5 εκατομμύριο άνεργοι έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης και υγείας.
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και ο μαθητής σπουδαστής δεν είναι πελάτης!
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» ο εκπρόσωπος της πλανητικής ηγεμονίας με όλα τα σύμβολα της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας της, έρχεται στην Αθήνα  για να διαπραγματευτεί την θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα των ανταγωνισμών, πιστοποιώντας τον κομβικό πολιτικό ρόλο της χώρας σε αυτούς.
«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» η εξέγερση ούτε εξουσιοδοτεί ούτε κρίνει αφ’ υψηλού και ουδέτερα είναι πράξη ζωντανή, άμεση, σκόπιμη, καθημερινή.
Δεν δικαιώνεται, διεκδικεί την δικαίωση στην άπειρη πολλαπλότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι.
ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!    

΄Μιχάλης Βασιλάκης Γραμματέας ΕΑΜ (εργατικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο)

9 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1944 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 197317 Νοεμβρίου 2016 στις 1:42 μ.μ.

    Ο ανταρτοεπονίτικος λόχος "Λόρδος Μπάυρον" σχηματίστηκε στην κατοχή από φοιτητές μέλη της ΕΠΟΝ. Έδωσαν και την ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την γερμανοναζιστικη μπότα και τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους. Στα Δεκεμβριανά, ο λόχος των σπουδαστών «Λόρδος Μπάυρον» θα δώσει ηρωικές μάχες με μεγάλες απώλειες στα Εξάρχεια, στη Νεάπολη και στο Γκύζη.
    Στις μάχες θα πέσει η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ για πρώτη φορά απο ΑΓΓΛΙΚΟ τάνκς:

    "...Κύκλωσαν το Πολυτεχνείο κι ένα τανκ έπεσε πάνω στην Κεντρική σιδερένια πύλη, την έσπρωξε και την έριξε. Μπήκαν στο κτήριο της Γραμματείας. Έριξαν πισώπλατα στους σπουδαστές που πολεμούσαν από τα παράθυρα και άλλοι στους διαδρόμους. Κάποιοι σκοτώθηκαν επιτόπου, άλλοι τραυματίσθηκαν βαριά...." (απόσπασμα μαρτυρίας)

    .... Mετά κυκλώσανε την Αρχιτεκτονική ...

    Ταιριαστό τραγούδι για τους Ήρωες του Πολυτεχνείου του 1944 και του 1973.

    Info: Η μουσική από το τραγούδι "Λόρδος Μπάυρον" είναι από παραδοσιακό ιρλανδικά αντικατοχικό κομμάτι. Έχει διασκευαστεί πάρα πολλές φορές, γνωστότερη το "Ghost Riders" από Johny Cash και το "Sam Song" του IRA.


    https://www.youtube.com/watch?v=Tfedz4WpxTo&feature=youtu.be


    Έχε γεια χαρά Σπουδάζουσα Γενιά
    που βγήκες στον αγώνα για τη Λευτεριά
    βουνά και κάμποι και της Αθήνας όλοι οι δρόμοι αντιλαλούν
    "Λόρδος Μπάιρον" Λόχος ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ
    Ιερός Λόχος των Σπουδαστών

    Εμπρός Νεολαία Σπουδάζουσα εμπρός εμπρός
    Εμπρός στον αγώνα τα νιάτα μας εμπρός εμπρός
    Δημοκρατία Ελευθερία καινούργια Γνώση και Προκοπή
    "Λόρδος Μπάιρον" Λόχος ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ
    Ιερός Λόχος των Σπουδαστών

    Έχε γεια χαρά Σπουδάζουσα Γενιά
    που βγήκες στον αγώνα για τη λευτεριά
    κουράγιο και σπάζουν οι αλυσίδες
    και θα `ρθουν τα φλάμπουρα της αυγής
    "Λόρδος Μπάιρον" Λόχος ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ
    Ιερός Λόχος των Σπουδαστών

    Έχε γεια χαρά Σπουδάζουσα Γενιά
    που βγήκες στον αγώνα για τη λευτεριά
    Ηρώων θυσίες χαράζουν το δρόμο
    του Χρέους της Δόξας και της Τιμής
    "Λόρδος Μπάιρον" Λόχος ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ
    Ιερός Λόχος των Σπουδαστών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. https://www.youtube.com/watch?v=vanworvLLzM&feature=youtu.be


    Πού πάτε λοιπόν
    παιδιά της νύχτας
    και της λησμονιάς;
    Με τα κλαδιά της δάφνης
    στα χέρια σας

    Τίποτα, κανείς δεν υπάρχει
    το φρούριο έπεσε

    Πού πάτε λοιπόν
    παιδιά της πίκρας
    και της Παναγιάς;
    Με την ελπίδα στα ξίφη
    και στ’ άρματα

    Τίποτα, κανείς δεν υπάρχει
    ο ήλιος σκοτείνιασε

    Πού πάτε λοιπόν
    παιδιά της πέτρας
    και της Λευτεριάς;
    Με την κραυγή της μάχης
    στα στήθια σας

    Τίποτα, κανείς δεν υπάρχει
    Πού πάτε, πού πάτε λοιπόν;
    Τίποτα, κανείς δεν υπάρχει
    και το Χριστό ακόμα προδώσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΠΛΟΥΖΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ17 Νοεμβρίου 2016 στις 1:54 μ.μ.

    http://www.mixanitouxronou.gr/i-matomeni-blouza-tou-fititi-pou-pirovolithike-apo-elefthero-skopefti-tis-chountas-sto-politechnio-istoriko-ntokoumento-ke-martiries-foto/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ..Ήρθαν ντυμένοι φίλοι...17 Νοεμβρίου 2016 στις 2:01 μ.μ.


    Ήρθαν
    ντυμένοι φίλοι
    αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
    το παμπάλαιο χώμα πατώντας
    και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.

    Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή, και το Γεωμέτρη,
    βίβλους γραμμάτων και αριθμών,
    την πάσα υποταγή και δύναμη,
    το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.
    Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.

    Ούτε μέλισσα καν δεν γελάστηκε
    το χρυσό ν’ αρχίσει παιχνίδι
    ούτε ζέφυρος καν, τις λεύκες να φουσκώσει ποδιές.

    Έστησαν και θεμελίωσαν
    στις κορφές, στις κοιλάδες, στα πόρτα
    πύργους κραταιούς και επαύλεις
    ξύλα και άλλα πλεούμενα,
    τους νόμους τους θεσπίζοντας
    τα καλά και συμφέροντα,
    στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας.
    Και το μέτρο δεν...
    έδεσε ποτέ με την σκέψη τους.
    Ούτε καν ένα χνάρι θεού
    στην ψυχή τους σημάδι δεν άφησε
    ούτε καν ένα βλέμμα ξωθιάς
    τη μιλιά τους δεν είπε να πάρει.

    Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι»
    αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
    τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.
    Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
    παρά μόνο σίδερο και φωτιά.
    Στ’ ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα
    μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά.
    Μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μάνος Χατζιδάκις για το Πολυτεχνείο17 Νοεμβρίου 2016 στις 2:07 μ.μ.



    Ο Μάνος Χατζιδάκις για το Πολυτεχνείο

    Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου: "Οι εθνικές γιορτές έχουν καταλήξει να είναι τελετουργίες χωρίς αντίκρισμα και με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είναι πρόσφατα – γιορτάζουμε μόλις τη 12η επέτειο – κι όμως μοιάζει η γιορτή σαν τον χρυσό σταυρό που κοσμεί τους λαιμούς νεαρών ερωτιδέων ή ηλιοκαμένων καμακιών.

    Καμιά επαφή με το ουσιαστικό περιεχόμενο του σταυρού. Στολίδι, ένταση του αισθησιασμού. Έτσι και οι γιορτές του Πολυτεχνείου κατέληξαν σε εκτόνωση, σε κομματικό σφετερισμό και σε συνθήματα άσχετα από το ιδεολογικό περιεχόμενο των γεγονότων που η μνήμη τους συνέθεσε τους επί «εθνικού» επιπέδου εορτασμούς της επετείου.

    12η σήμερα, 30η μεθαύριο, 50η και θα χαθεί μες στην ανυποληψία των μελλοντικών στολών και επετείων με μερικά λογύδρια στα σχολεία και παρελάσεις στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους των ενόπλων δυνάμεων, διαολοστέλνοντας οι στρατιώτες τη γιορτή και την ταλαιπωρία των παρελάσεων, κάτω απ' τις επίπονες προετοιμασίες και τις στερήσεις των αδειών τους.

    Όμως το τραγικό δεν είναι αυτό. Το τραγικό είναι που κάθε κυβέρνηση βρίσκει τον τρόπο να συνδεθεί κατευθείαν με τις επετείους αυτές, αγνοώντας τα αληθινά μηνύματα των γεγονότων που τις συνέθεσαν.

    Θα θυμάστε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την επί επταετίαν χούντα του και με πόση άνεση οικειοποιούντο τις εθνικές εορτές της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου. Τις ίδιες γιορτές στις οποίες οι εφημεριδογράφοι σήμερα ανακαλύπτουν σοσιαλιστικές τάσεις και προθέσεις των πολεμιστών προγόνων μας του '21 και του '40.

    Γι' αυτό νιώθω την ανάγκη να εκμυστηρευτώ. Σέβομαι βαθιά αυτές τις γιορτές γι' αυτούς που χάθηκαν κι όχι για τους εναπομείναντες που προσπαθούν να τις επωφεληθούν στο έπακρον.

    Τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου μας παρέχονται με περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτούς που επέζησαν παρά γι' αυτούς που χάθηκαν οριστικά. Οι εναπομείναντες παρελαύνουν επικεφαλής, βγάζουν λόγους, πραγματοποιούν τηλεοπτικές συνεντεύξεις και δεν τους άκουσα ούτε μια φορά να μνημονεύουν αυτούς που χάθηκαν οριστικά, που δεν είναι σε θέση να μιλήσουν σήμερα.

    Έτσι , έρχεται η σειρά να δούμε από κοντά το τραπέζι ενός Ινδιάνου που αμέριμνος με την παραδοσιακή τεχνική αμύνης, υπερασπιζόταν το σπιτικό του και τον τόπο του από τους εισβολείς, ήσυχος για το δίκαιό του και για τον Θεό του. Όμως οι πιονέροι με τον δικό τους Θεό κατασκευάσανε ένα δικό τους δίκαιο και κατέκτησαν τους Ινδιάνους. Κι αφού τους εξαφάνισαν, άρχισαν να γυρίζουν ταινίες με το δίκαιο αμφίρροπο ανάμεσα στους Ινδιάνους και τους Αμερικανούς στρατιώτες. Όμως η κατάληψη είχε επιτελεστεί. Η Αμερική στους Αμερικανούς. Και η 17η Νοεμβρίου στους επιζήσαντες.

    Αύριο – καθόλου απίθανο – μια μελλοντική δικτατορία να οικειοποιηθεί την επέτειο του Πολυτεχνείου ως σύμβολο αντιστάσεως εναντίον των αντιπάλων της. Μήπως δεν έγινε παρόμοια πλαστοπροσωπία στα ανατολικά «σοσιαλιστικά» κράτη; Αγώνες νέων παιδιών μήπως δεν έγιναν σύμβολο εορτασμού τυραννικών καθεστώτων;

    Τα 'χουμε δει αυτά και τα 'χουμε-αλίμονο-συνηθίσει. Δεν είχα τελειώσει καλά καλά το σχόλιο αυτό και ήλθε η είδηση. Ένας αστυνομικός, ο Αθανάσιος Μελίστας, σκότωσε πυροβολώντας τον δεκαπεντάχρονο Μιχάλη Καλτεζά. Κατασκευάζεται ήδη σενάριο με βάση το κατά πόσον ο νεαρός δεκαπεντάχρονος ήταν ή δεν ήταν «επικίνδυνος» αναρχικός.

    Ώστε η κτηνωδία του αστυνομικού να γίνει... νόμιμη άμυνα. Αρκετά. Με αηδία μέσα μου έκλεισε η 12η επέτειος του Πολυτεχνείου.

    Τα γεγονότα εξακολουθούν. Ποιος θα τα επωφεληθεί;"

    Μάνος Χατζιδάκις

    * Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό «Τέταρτο», τευχ. 8, Δεκέμβριος 1985, και συμπεριλήφθηκε αργότερα στη συλλογή κειμένων του Μάνου Χατζιδάκι «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου απαντά στον Μιχαλολιάκο17 Νοεμβρίου 2016 στις 2:11 μ.μ.

    Ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου απαντά στον Μιχαλολιάκο

    Ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου, Α. Σκευοφύλαξ απαντά στο αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο για τα όσα δήλωσε σχετικά με το Πολυτεχνείο. “Δημοκρατία έχουμε! Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Και εγώ μπορώ να πω ότι γ….. την Ορνέλα Μούτι, ποιος θα με απαγορεύσει. Το θέμα είναι ποιος θα με πιστέψει”!, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Pheme.gr “Δεν τα γνωρίζει καλά τα γεγονότα ο κ. Μιχαλολιάκος. Ο Μιχάλης Γουνελάς δεν ήταν ο χειριστής του τανκ, εγώ ήμουν. Ο Γουνελάς ως αξιωματικός, ήταν ο επικεφαλής του άρματος. Μην μπερδεύουμε τα πρόσωπα και τα γεγονότα”, συμπληρώνει. Κληθείς να σχολιάσει όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μιχαλολιάκος για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, για τον “κυρίαρχο μύθο της μεταπολιτευτικής προπαγάνδας”, όπως είπε, “για ένα τανκ που έριξε την πύλη και πλάκωσε κάποιους ανθρώπους”, είπε: “Δεν ξέρω τι εννοεί.. Κανείς δεν είπε ότι το τανκ σκότωσε φοιτητές του Πολυτεχνείου. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ ότι δίχως να το θέλω -ενώ πρόσεχα πάρα πολύ-, τραυμάτισα σοβαρά την τότε φοιτήτρια Πέπη Ρηγοπούλου, η οποία αν δεν κάνω λάθος είναι σήμερα καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Δεν ξέρω τι σκέπτεται ο κ. Μιχαλολιάκος. Εγώ πάντως δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αυτές οι πράξεις, αυτά τα γεγονότα δεν σβήνουν όσα χρόνια κι αν περάσουν”. Παράλληλα, αναφερθείς στην τοποθέτηση του προέδρου της Χρυσής Αυγής ότι δεν υπήρξαν θύματα μέσα στο Πολυτεχνείο, είπε πως” μέσα στο Πολυτεχνείο δεν είδα θύματα. Τι αλλάζει όμως. Τι σημασία έχει αν τα θύματα ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο ή στους γύρω δρόμους! ” Όπως προσθέτει ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου, “αυτό που ξέρω εγώ και έζησα είναι ότι αν δεν ανοίγαμε σειρά για να φυγαδεύσουμε τους φοιτητές από τους αστυνομικούς, θα είχαμε πολλά θύματα. Κι αυτό δεν είναι μύθος”! Τέλος, κληθείς να πει τη γνώμη του για τη Χρυσή Αυγή σημειώνει πως “Δεν ξέρω εγώ από αυτά τα πράγματα. Αυτοί είναι Χιτλερικοί. Δικαίωμα τους είναι. Εγώ ούτε τότε ούτε ποτέ δεν υπήρξα Χιτλερικός. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτό που είναι. Εγώ τις δικές μου τις κουβαλάω στην καμπούρα μου για όλη μου τη ζωή, κι αυτό δεν αλλάζει ό,τι και να γίνει”.

    Πηγη: www.news247.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αστυνομικοί ντύνονταν γιατροί και έμπαιναν στο Πολυτεχνείο για να κάνουν συλλήψεις. Οι μαρτυρίες των αληθινών γιατρών και τα βίντεο της χούντας με τα άδεια φορεία γιατί «δεν υπήρχαν χτυπημένοι»17 Νοεμβρίου 2016 στις 2:14 μ.μ.

    Οι αστυνομικοί ντύνονταν γιατροί και έμπαιναν στο Πολυτεχνείο για να κάνουν συλλήψεις. Οι μαρτυρίες των αληθινών γιατρών και τα βίντεο της χούντας με τα άδεια φορεία γιατί «δεν υπήρχαν χτυπημένοι»ΒΙΝΤΕΟ

    http://www.mixanitouxronou.gr/i-astinomiki-ntinontan-giatri-ke-empenan-sto-politechnio-gia-na-kanoun-sillipsis-i-martiries-ton-alithinon-giatron-ke-ta-vinteo-tis-chountas-me-ta-adia-foria-giati-den-ipirchan-chtipimenivinteo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.17 Νοεμβρίου 2016 στις 4:24 μ.μ.

    «Πάνω από τα τανκς, μέσα στους σκόρπιους πυροβολισμούς πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;»

    Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.
    Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων, Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, - πως μεγαλώνει το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;

    17 Νοεμβρίου

    Βαρειά σιωπή, διάτρητη απ’ τους πυροβολισμούς,
    πικρή πολιτεία,
    αίμα, φωτιά, η πεσμένη πόρτα, ο καπνός, το ξύδι-
    ποιος θα πει : περιμένω απ’ το μέσα μαύρο;
    Μικροί σκοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια
    μ΄ έναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο
    κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί,
    και το μοναχικό σκυλί στ’ αποκλεισμένα προάστια
    ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα πίσω
    απ’ τα καπνισμένα αγάλματα
    κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή διαλυμένη
    στις λεωφόρους.
    Πάνω απ’ τα τανκς, μέσα στους σκόρπιους πυροβολισμούς
    πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;

    Γιάννης Ρίτσος - 16 και 17 Νοέμβρη 1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα δάκρυα του δικαστή στη δίκη του Πολυτεχνείου (ΒΙΝΤΕΟ)18 Νοεμβρίου 2016 στις 12:15 π.μ.

    Τα δάκρυα του δικαστή στη δίκη του Πολυτεχνείου (ΒΙΝΤΕΟ)

    16 Οκτωβρίου 1975. Στον Κορυδαλλό άρχιζε η δίκη για τη σφαγή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Κατηγορούμενοι για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων, κάθισαν στο σκαμνί 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί. Πρόεδρος της έδρας ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και εισαγγελέας ο Νικόλαος Γανώσης.

    «Πολλές φορές δάκρυσα και καλυπτόμουν μην με πάρουν χαμπάρι. 'Άλλο τα δάκρυα όμως και άλλο η απόφαση», έλεγε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του Χρόνου» ο πρόεδρος της δίκης. Θεωρούσε ότι την αρχηγία την είχε ο Ιωαννίδης, παρά το γεγονός ότι, στη δίκη ο Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ακόμη ως ηγέτης. Ο Ιωάννης Κουσουλός πίστευε ότι, «ο Ιωαννίδης ήταν ένας σκοτεινός τύπος που κινούσε τα νήματα από το υπόγειο».

    Κατά τη διάρκεια της δίκης κανένας από τους πραξικοπηματίες δεν παραδέχτηκε το έγκλημα. Ο Παπαδόπουλος έλεγε ότι δεν ήξερε για τους νεκρούς και ο Ιωαννίδης ότι δεν είχε κανένα αξίωμα. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάστηκαν σε ισόβια ενώ ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε 25 χρόνια κάθειρξη.

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Παπαδόπουλος διαολόστειλε τους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν για δήλωση. Ο «αόρατος δικτάτορας» ζητούσε ειρωνικά να τον στήσουν στο απόσπασμα και ότι ήταν δίκη σκοπιμότητας. Πολλά «δεύτερα» ονόματα πάντως, έπεσαν στα μαλακά. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις αρχές του 1977, και αρκετοί αθωώθηκαν.

    Δείτε τη συνέντευξη στη «Μηχανή του Χρόνου»

    https://www.youtube.com/watch?v=0sDwgJ3jgDg

    ΑπάντησηΔιαγραφή