Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Offtrail Parnassos, ελπιδοφόρο ξεκίνημα!

Το Offtrail Parnassos αποτελεί μία από τις φετινές προσθήκες στο ελληνικό καλεντάρι ορεινού τρεξίματος η οποία άφησε πολλές ελπίδες για το μέλλον. Μία διαδρομή όμορφη και απαιτητική η οποία σε αρκετό ποσοστό της κινείτο εκτός εμφανούς ίχνους μονοπατιού, διέτρεχε πυκνά δάση ελάτης, χάριζε άπλετη θέα στα γύρω βουνά της Ρούμελης και διέτρεχε την εντυπωσιακή Μπαρουτοσπηλιά, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις......
Οι εγκαταστάσεις της Milias Camps αποτελούν το ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους δραστηριότητα στο βουνό όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή αναρρίχηση τόσο για τους γονείς που θέλουν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο κάνοντας την προπόνησή τους όσο και για τα βλαστάρια τους τα οποία με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών θα αθληθούν και θα γνωρίσουν το βουνό και την φύση με ασφάλεια.

Οι εγκαταστάσεις της Milias CampsΟι εγκαταστάσεις της Milias Camps

Τα αδέλφια Μηλιά, Τζώρτζης και Ίωνας, δεκαετίες γνωστοί στον χώρο των αθλημάτων βουνού ήθελαν να κάνουν ευρέως γνωστό στο κοινό τα πανέμορφα μονοπάτια που οι ίδιοι έχουν ανοίξει και περπατήσει σε αυτήν την εντυπωσιακή γωνία του Παρνασσού. Τι καλύτερο λοιπόν από έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος! Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα του Offtrail Parnassos!

Τόσο στις εγκαταστάσεις της Milias Camps όσο και τα γύρω ξέφωτα είναι ιδανικός χώρος κατασκήνωσης έτσι λοιπόν από το απόγευμα του Σαββάτου τα πρώτα αντίσκηνα με αθλητές που ήθελαν να συνδυάσουν τον αγώνα με μία όμορφη εκδρομή δεν άργησαν να φανούν. Ο μεγάλος όγκος βέβαια των αθλητών κατέφθασε την Κυριακή το πρωί τόσο με ιδιωτικά μέσα όσο και με το λεωφορείο που είχε ναυλώσει ο Σύλλογος Δρομέων Αθηνών ειδικά για τον αγώνα.

Η εκκίνηση του αγώναΗ εκκίνηση του αγώνα

Στις 10:00 ακριβώς δόθηκε η εκκίνηση του μεγάλου αγώνα. Έντονη η ανηφόρα από τα πρώτα κιόλας μέτρα ζέστανε αναγκαστικά και αυτούς που δεν είχαν προνοήσει να κάνουν ζέσταμα. Στο 2,5ο χιλιόμετρο η διαδρομή έμπαινε σε καλογραμμένο ανηφορικό χωματόδρομο δίνοντας στου δρομείς την δυνατότητα να πάρουν μία ανάσα αλλά και να απολαύσουν την θέα του κάμπου και του Καλλίδρομου που έστεκε παραπέρα.

Θέα που κόβει την ανάσα στο 4ο χλμ της διαδρομήςΘέα που κόβει την ανάσα στο 4ο χλμ της διαδρομής
O 1ος πλήρης σταθμός στο 5ο χλμ πριν την κόντρα για την κορφή ΑιΛιάςO 1ος πλήρης σταθμός στο 5ο χλμ πριν την κόντρα για την κορφή ΑιΛιάς

Στο 5ο χιλιόμετρο όπου βρισκόταν και ο 1ος πλήρης σταθμός ανεφοδιασμού ξεκινούσε η μεγάλη και δύσκολη ανηφόρα για την κορφή του ΑιΛιά –όπως οι ντόπιοι την ονομάζουν. Μεγάλη η κλίση κατά τόπους μέχρι εκεί όπου το πυκνό δάσος εναλλασσόταν με καταπράσινα ξέφωτα μέχρι την τελική εφόρμηση για το κολωνάκι της κορφής όπου οι εθελοντές του σταθμού ελέγχου περίμεναν υπομονετικά μέχρι και τον τελευταίο αθλητή.

Γερή η κόντρα για την κορφήΓερή η κόντρα για την κορφή
Ευκαιρία για μερικές ανάσες πριν την τελική ανάβαση για τον ΑιΛιάΕυκαιρία για μερικές ανάσες πριν την τελική ανάβαση για τον ΑιΛιά

Ασαφές το ίχνος μέσα στο πυκνό δάσος δικαιολογούσε τον τίτλο Offtrail του αγώνα, αλλά με την υποδειγματική σήμανση δεν υπήρχε περίπτωση χασίματος. Απαιτητική η ανηφόρα μέχρι εκεί αφού ούτε λίγο ούτε πολύ σε 8 χιλιόμετρα είχαμε ήδη μαζέψει 1.100 μέτρα θετικής υψομετρικής ανάβασης.

Στο κολωνάκι της κορφής ΑιΛιάς στο 8ο χλμ σε υψόμετρο 1450μΣτο κολωνάκι της κορφής ΑιΛιάς στο 8ο χλμ σε υψόμετρο 1450μ

Το επόμενο χιλιόμετρο ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της διαδρομής. Μία βράχινη κόψη με πλήρης απουσία μονοπατιού την οποία με μαεστρία είχαν σημαδέψει οι διοργανωτές έτσι ώστε να μην κινδυνέψει κανείς χάριζε σε αρκετά σημεία θέα που έκοβε την ανάσα σε Οίτη, Γκιώνα και Βαρδούσια. Λίγη ακόμη υπομονή και μετά μέχρι το 10ο χιλιόμετρο και τον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού μία έντονη κατωφέρεια σε μαλακό χώμα και ακόμη πιο πυκνό δάσος έδινε την δυνατότητα στα πόδια επιτέλους να λυθούν με την απαραίτητη πάντα προσοχή. Εκεί και ακριβώς πριν τον σταθμό, τα σχοινιά που είχαν φιξαριστεί βοηθούσαν τους λιγότερο έμπειρους δρομείς να κατέβουν με ασφάλεια το τελευταίο έντονο κατηφορικό κομμάτι.

Στην κορυφογραμμή ...Στην κορυφογραμμή ...
Λίγο πριν το 10ο χλμ στο τέλος της έντονης κατηφόρας από τον ΑιΛιάΛίγο πριν το 10ο χλμ στο τέλος της έντονης κατηφόρας από τον ΑιΛιά

Τα επόμενα 4 χιλιόμετρα η διαδρομή κινείτο πάνω σε δασικό χωματόδρομο μέσα στα πυκνά έλατα, ανηφορικό στην αρχή και κατηφορικό μέχρι την επόμενη είσοδο του μονοπατιού έλυσε με τον καλύτερο τρόπο τα σφιγμένα από την ανηφόρα πόδια. Στο 14ο χλμ η διαδρομή άφηνε τον δασικό δρόμο για να μπει στο πιο όμορφο και offtrail ίσως κομμάτι της που οδηγούσε στην περίφημη Μπαρουτοσπηλιά.

Περιμένοντας τις νεράιδες ... Που είναι το μονοπάτι οεο;Περιμένοντας τις νεράιδες ... Που είναι το μονοπάτι οεο;
Κανένα πρόβλημα με την σήμανση!Κανένα πρόβλημα με την σήμανση!
Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να γίνει αυτό!Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να γίνει αυτό!

Πραγματικό offtrail μέσα μία παρθένα ρεματιά όπου από στιγμή σε στιγμή ήσουν σίγουρος ότι νεράιδες θα σου έδειχναν τον σωστό δρόμο. Επειδή όμως νεράιδες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια (ή στο μυαλό αθλητών που έχουν κάνει πάνω από 30 ώρες αγώνα!!) για τον σωστό δρόμο είχαν προνοήσει οι άνθρωποι του αγώνα με την πολύ καλή δουλειά που είχαν κάνει στην σηματοδότηση της διαδρομής. Η έντονη βροχή που είχε προηγηθεί την Παρασκευή είχε μετατρέψει οποιαδήποτε πέτρα σε μια γλιστερή παγίδα οπότε η προσοχή έπρεπε να είναι τεταμένη. Τρία χιλιόμετρα κατεβασιάς στην πανέμορφη αυτή ρεματιά έφερναν τους αθλητές στην περίφημη Μπαρουτοσπηλιά από όπου αναγκαστικά περνούσαν για να συνεχίσουν την διαδρομή του αγώνα. Ένα εντυπωσιακό αναμφισβήτητα highlight!

Μπαρουτοσπηλιά! Το ιδανικό highlight!Μπαρουτοσπηλιά! Το ιδανικό highlight!

Η έξοδος από την Μπαρουτοσπηλιά .. εξίσου ενδιαφέρουσα!Η έξοδος από την Μπαρουτοσπηλιά .. εξίσου ενδιαφέρουσα!
Αγώνας στον Παρνασσό χωρίς σάρα γίνεται; Δεν γίνεται!Αγώνας στον Παρνασσό χωρίς σάρα γίνεται; Δεν γίνεται!

Επειδή όμως αγώνας στον Παρνασσό χωρίς … σάρα θα ήταν λειψός, μία τέτοια αν και μικρότερη από το έτερο «Μονοπάτι», συνάντησαν οι δρομείς στην έξοδο της σπηλιάς κάτι που αποτέλεσε και το κερασάκι στην τούρτα αφού πριν είχαν κατέβει μία κατηφόρα με έντονη κλίση όπου και εκεί σε σημεία η διοργάνωση είχε προνήσει να φιξάρει σχοινιά για ψυχολογικούς περισσότερο λόγους. Η συνέχεια ήταν πιο ομαλή σε ένα ωραίο μονοπάτι που προσφερόταν για μεγάλες ταχύτητες και έφερνε τους δρομείς στο 20ο χιλιόμετρο του αγώνα στις παρυφές του βουνού και το χωριό Μαριολάτα. Τα επόμενα 4 χιλιόμετρα και μέχρι τον τερματισμό ήταν κατά τρόπο «διεκπεραιωτικά» και τα μόνα ίσως αδιάφορα σε ολόκληρη την διαδρομή που έφερναν τους αθλητές στον τερματισμό.

Το κατέβασμα από Μπαρουτοσπηλιά έδινε την ευκαιρία για γρήγορο μονοπατίσιο τρέξιμοΤο κατέβασμα από Μπαρουτοσπηλιά έδινε την ευκαιρία για γρήγορο μονοπατίσιο τρέξιμο
Η θέα κατεβαίνοντας από ΜπαρουτοσπηλιάΗ θέα κατεβαίνοντας από Μπαρουτοσπηλιά


Πολύ καλή στο σύνολό της λοιπόν η διαδρομή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε μία πρώτη προσπάθεια. Αν οι διοργανωτές καταφέρουν να αντικαταστήσουν με μονοπάτι (ή ακόμη καλύτερα με … offtrail) τον πρώτο χωματόδρομο από το 2,5ο έως το 5ο και ακόμη περισσότερο το «άχαρο» τελείωμα από το 20ο έως το 24ο τότε θα έχουν πετύχει το 100% μίας έτσι κι αλλιώς πολύ όμορφης κυκλικής διαδρομής σε αυτή την άγνωστη στους περισσότερους πλευρά του βουνού.

Απαραίτητα πολλές φορές στους αγώνες τα διαλλείματα δασικών δρόμων, εδώ όμως χρειάζεται κάποια βελτίωση η διαδρομή έτσι ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ειδικά στο τελείωμα του αγώναΑπαραίτητα πολλές φορές στους αγώνες τα διαλλείματα δασικών δρόμων, εδώ όμως χρειάζεται κάποια βελτίωση η διαδρομή έτσι ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ειδικά στο τελείωμα του αγώνα

Στο αγωνιστικό σκέλος η ομάδα της Odlo/LaSportiva που ήταν και εκ των βασικών χορηγών του αγώνα είχε σαφώς πρωτανωστικό ρόλο. Στην γενική κατάταξη και ανάμεσα σε 88 εκκινήσαντε, νικητής τερμάτισς ο Ανδρέας Βογιατζής Odlo/LaSportiva/Athletics-Guidance.gr) με 2.34.332ος ο Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος (Odlo/LaSportiva) με 2.35.45 ενώ την κυριαρχία της Odlo/LaSportiva έσπασε ο 3ος Νίκος Πάλλης (Tecnica) με 2.36.35. Στις γυναίκες η Μαρία Μάλαϊ (Odlo / LaSportiva / myAthlete) δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα για την νίκη κάτι το οποίο πέτυχε  σε 3.15.17 ενώ τερμάτισε η Αναστασία Μαρκάτου σε 3.38.33 και  η Χριστίνα Αλεξανδροπούλου (V02Max Exercise Center) σε 3.55.30



Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων «πατούσε» στα πρώτα τρία χιλιόμετρα της μεγάλης διαδρομής και περνούσε από το μοναστήρι της Παντάνασσας. Αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για πιο άπειρους δρομείς να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο σε μία εύκολη διαδρομή η οποία μπορεί αν διανθιστεί με κάποιο ποσοστό μονοπατιού στο κατηφορική της κομμάτι να αποκτήσει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Νικητές* σε αυτόν τον αγώνα οι Γιώργος Βομβολάκης (myAthlete) σε 1.03.15, 2ος οΣτέλιος Χόζος σε 1.04.2 και 3ος ο Φίλιος Κεραμιδάς με 1.05.20. Στις γυναίκες νικήτρια τερμάτισε ηΜαρίνα Τερζή (ΣΔΥ Ελευσίνας / Sky Women Running Team) σε 1.08.18,  η Βίκυ Δεληγιώργη σε 1.09.27 και  η Πέγκυ Παπακωνσταντίνου (Aliartistas) σε 1.16.21.

 Δείτε εδώ τα επίσημα αποτελέσματα του αγώνα των 10 χιλιομέτρων.
*Mετά από επικοινωνία με την οργανωτική επιτροπή του αγώνα, μας έγινε γνωστό ότι ύστερα από αναφορά και καταγγελία από την ομάδα διάσωσης Αττικής που στήριξε με την παρουσία της τον «1st Off trail-Parnassos», ακύρωσε τον Μαρίνο Στέλλα λόγω αντιαθλητικής συμπεριφοράς. 

Οι μικροί μας δρομείς δεν έμειναν άπραγοι αφού μετά τον όχι εύκολο αγώνα του 1,5χλμ στον οποίο σε σημεία χρειάστηκαν σχοινιά για να κατέβουν ένα τεχνικό κομμάτι, απασχολήθηκαν με αναρρίχηση, τοξοβολία, skateboard και όχι μόνο στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις της Milias Camps!

Κανείς παραπονεμένος, ούτε βέβαια και οι μικροί μας φίλοι!Κανείς παραπονεμένος, ούτε βέβαια και οι μικροί μας φίλοι!

Υποδειγματική έως εξαντλητική (σε κάποια σημεία) η σήμανση, οι εθελοντές όπου χρειαζόταν στην θέση τους, το ίδιο και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης η οποία ήταν έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της οποίες ευτυχώς δεν χρειάστηκαν. Με αφθονία οι σταθμοί ανεφοδιασμού, μάλιστα ότι είχε μείνει μοιράστηκε στους αθλητές που παρέμειναν μέχρι το τέλος του αγώνα και τις απονομές, ενώ στο τέλος υπήρχε η δυνατότητα όλοι να προμηθευτούν κάποιο σνακ. Πολύ ιδιαίτερα ήταν επίσης τα έπαθλα που έπαιρναν οι νικητές των κατηγοριών των αγώνων τα οποία ήταν χειροποίητες δημιουργίες από γνήσιο βωξίτη Παρνασσού προσφορά του Vagonneto, του επισκέψιμου μεταλλευτικού πάρκου Φωκίδας ενός εκ των χορηγών του αγώνα.

Τα μοναδικά, χειροποίητα έπαθλα των νικητώνΤα μοναδικά, χειροποίητα έπαθλα των νικητών

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει όσον αφορά την συμπεριφορά των δρομέων σχετικά με την καθαριότητα της διαδρομής του αγώνα. Τρέχοντας σε όλον τον αγώνα σαν «σκούπα» είχαμε την δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι ήταν κάτι παραπάνω από υποδειγματική και αξίζει συγχαρητηρίων καθώς σε όλο το ανάπτυγμα της διαδρομής μαζέψαμε μόλις 2 συσκευασίες από πεταμένα τζελάκια! Δυστυχώς ναι, έχουμε φθάσει στο σημείο να δίνουμε συγχαρητήρια για τα αυτονόητα…

Ευτυχώς, πέρα από τις κορδέλες σηματοδότησης, δεν χρειάστηκε να μαζέψουμε πολλά σκουπίδια από την διαδρομή!Ευτυχώς, πέρα από τις κορδέλες σηματοδότησης, δεν χρειάστηκε να μαζέψουμε πολλά σκουπίδια από την διαδρομή!

Φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι να δημιουργήσει μόνιμη σηματοδότηση στην διαδρομή του αγώνα που θα δώσει την δυνατότητα σε εκδρομείς / επισκέπτες της Milias Camps αλλά και στους δρομείς της περιοχής να κάνουν ωραίες και δύσκολες προπονήσεις. Ιδανικό επίσης ορμητήριο επίσης για οργανωμένες ομάδες που θα ήθελαν να διοργανώσουν κάποιο training camp!


Πολύ ελπιδοφόρο λοιπόν το ξεκίνημα για μία διοργάνωση που ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει θεσμό στο ελληνικό καλεντάρι ορεινού τρεξίματος και βελτιώνοντας κάποια λίγα σημεία έχει όλα τα εχέγγυα για να το καταφέρει! 
Ραντεβού λοιπόν του χρόνου στο 2o Offtrail Parnassos!
advendure.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου