Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Θερμή ανταπόκριση στην εκδήλωση του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων προς τιμήν του Μιχάλη Σταφυλά.

Θερμή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην εκδήλωση του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για την επέτειο 80 χρόνων από την πρώτη δημοσίευση του Μιχάλη Σταφυλά, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας......
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο  εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Νικολάου, ο Ευρυτάνας,  Σεραφείμ Ζαφείρης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κ. Βίβιαν Αργύρη,  ο Πρώην Δήμαρχος Λαμίας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, Ο πρώην Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Καρατσίκης Δημήτριος,  η πρώην Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Αθανάσιος Τσαπρούνης, Σχολικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Συλλόγων.
Η κ. Ξανθή Κουτσογιάννη, ποιήτρια, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια παρουσίασε την ογδοντάχρονη προσφορά του Μιχάλη Σταφυλά στα γράμματα.  Κλείνοντας την ομιλία της είπε: «Κείμενά του  μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες, συγγράφονται βιβλία για την προσωπικότητα και το έργο του, βιογραφείται σε ελληνικές και ξένες εγκυκλοπαίδειες, παίρνει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, δίνει εκατοντάδες ομιλίες και αποκτά πολλές τιμητικές διακρίσεις. Για το σύνολο του έργου του βραβεύεται το 2002 από την Ακαδημία Αθηνών. Επάξια λοιπόν ονομάζεται Πρύτανης των Ευρυτανικών Γραμμάτων. Η πένα του όμως, αυτή η πένα που με σημείο αναφοράς την Ευρυτανία, αλλά και ολόκληρη τη Ρούμελη, ταξίδεψε πέρα και πάνω από γεωγραφικά, εθνικά και χρονικά όρια,  το ίδιο το έργο του είναι εκείνο τον καθιστά δικαιωματικά Πρύτανη των Ρουμελιώτικων Γραμμάτων αλλά και πρύτανη των Ελληνικών Γραμμάτων».
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος  εκπαιδευτικός και μέλος του Ομίλου ανάγνωσε την επιστολή που απηύθυνε στην Ακαδημία Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, όταν ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, προτείνοντας τη βράβευση του Μιχάλη Σταφυλά.




Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων

 και στη συνέχεια ο Φιλόλογος και πρώτος πρόεδρος του Ομίλου κ. Δημήτριος Νάτσιος μίλησε για τα περιοδικά του Μιχάλη Σταφυλά «Θεσσαλική Εστία (1973-1987)» και «Πνευματική Ζωή (1988-σήμερα)».


Ακούστηκε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά «Γιάννης Βλαχογιάννης – ο Αρματολός των Νεοελληνικών Γραμμάτων» και στη συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και Δ/ντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, κ. Κλεομένης Κουτσούκης μίλησε  για την προσωπικότητα του Μιχάλη Σταφυλά και τον  κοινωνικό προβληματισμό στο έργο του, που αντικατοπτρίζεται και στο ποίημα «Αγάπη» που απήγγειλε μετά το τέλος της ομιλίας ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος. 

Προβλήθηκε απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Μ. Σταφυλάς στο μέλος του Ομίλου κ. Κώστα Κουβέλη κι στη συνέχεια η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ Φιλολογίας, προϊσταμένη στα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Ευρυτανίας, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Μιχάλης Σταφυλάς των Αρχείων και της Λογοτεχνίας ».
Ακολούθησαν η απονομή  πλακέτας και παπύρου για την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά τη Μιχάλη Σταφυλά στα Γράμματα, από την Προεδρο του Ομίλου κ. Βασιλική Νικοπούλου και την Αντιπρόεδρο κ. Ξανθή Κουτσογιάννη αντίστοιχα, ενώ ο Γ. Γραμματέας κ. Κώστα Τσιαλαφούτα του πρόσφερε τον 29ο- 30ο συλλεκτικό τόμο του περιοδικού του Ομίλου «Φθιωτικός Λόγος» με αφιέρωμα: «Οι Θερμοπύλες στα Γράμματα και τις Τέχνες». Τέλος η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κ. Βίβιαν Αργύρη του πρόσφερε ένα τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου της Φθιωτικής Ιστορίας.


Τον λόγο πήρε ο κ. Μιχάλης Σταφυλάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν νοείται λογοτεχνική και συγγραφική δημιουργία χωρίς κοινωνική προσφορά. Τέλος ευχαρίστησε τον Όμιλο και όλους τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία αποσπασμάτων από τις ποιητικές του συνθέσεις «Μοιρολόι για το δάσκαλο που σκοτώθηκε» και «Ευρυτανία».

Ο Μιχάλης Σταφυλάς . Η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών χαρίζει ένα τόμο των πρακτικών 5ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας στον Μιχάλη Σταφυλά.



Ο εκ/πος του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, η πρώην Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή και
ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Αθανάσιος Τσαπρούνης


Από δεξία: Νικοπούλου Βασιλική, Τσιαλαφούτας Κώστας, Μιχάλης Σταφυλάς, Νάτσιος Δημήτρης και Κουτσογιάννη Ξανθή       

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου