Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας - Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα ή σχολεία «γκέτο» ;

Οι αλληλέγγυοι της Λαμίας κινούμενοι στο πνεύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τους πρόσφυγες αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυτιλήνη, στην Αττική και στην Ειδομένη......  Στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο  Κέντρο Φιλοξενίας Θερμοπυλών παρείχαμε  και παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη με  συλλογή και διανομή τροφίμων , ειδών ένδυσης , υπόδησης , φαρμάκων,  την παροχή ιατρικής περίθαλψης από εθελοντές γιατρούς της περιοχής,  τη διοργάνωση ενημερωτικών  εκδηλώσεων  για το άσυλο. Μαζί τους μέσα από αντιρατσιστικές δράσεις  και κινητοποιήσεις αγωνιζόμαστε  κατά των απελάσεων, των φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της FRONTEX.  Στεκόμαστε διαρκώς στο πλευρό τους και υποστηρίζουμε τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτου φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας.

Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, ότι η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα των πολέμων και των εμφύλιων συρράξεων που προκάλεσαν οι  επεκτατικές  επεμβάσεις του  ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Εχθροί μας, λοιπόν, δεν είναι οι πρόσφυγες.  Εχθροί μας είναι αυτοί που τους έκαναν πρόσφυγες !
Η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης,, γνωρίζετε επίσης, ότι είναι αποτέλεσμα της  φτώχειας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι ισχυροί της γης με τις πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι οικονομικοί πρόσφυγες,  λοιπόν,  δεν είναι εχθροί μας. Εχθροί μας είναι αυτοί που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους !

Παράλληλα με τους αγώνες μας  ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που επιφέρουν ανεργία , φτώχεια και εξαθλίωση σε Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες αλλά και σε κατοίκους των χωρών του τρίτου κόσμου,  παλεύουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των προσφύγων (τη νομιμοποίηση , το άσυλο, τη στέγη , την ιθαγένεια και την εκπαίδευση όλων των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς).
Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας είχαμε αναδείξει έγκαιρα ( Μάης 2016) την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών για τον προγραμματισμό ένταξης  των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ζητήσαμε  σύσκεψη των αρμόδιων τοπικών φορέων, στην οποία καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. 

Προτείναμε :
Την ένταξη των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία.
Τον διορισμό εκπαιδευτικών για  τη λειτουργία τάξεων υποδοχής μέσα στο πρωινό ωράριο των σχολείων. 
Τον έγκαιρο προγραμματισμό των σχολείων στα οποία θα φοιτήσουν οι μαθήτριες/ες πρόσφυγες.
Την άμεση εγγραφή  των παιδιών, ώστε οι σχολικές μονάδες να προχωρήσουν ανάλογα τον προγραμματισμό τους.
-Την εξασφάλιση της μεταφοράς  των μαθητών.
Οι Αλληλέγγυοι καθώς και  οι μαζικοί φορείς των εκπαιδευτικών τονίσαμε την  αντίθεσή μας στη δημιουργία σχολείων «γκέτο» που απομονώνουν τα προσφυγόπουλα από τα υπόλοιπα παιδιά.

Με την υπ΄αριθμόν 131024/Δ1 υπουργική απόφαση  του κ. Φίλη  με θέμα:                   « Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» που δημοσιεύτηκε  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 2687 /29.8.16, ενώ τονίζεται η ανάγκη φοίτησης των παιδιών αυτών στα υπάρχοντα σχολεία, ιδρύονται τάξεις υποδοχής και ρυθμίζεται ο τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το άρθρο 3 , παράγραφος  Δ αποκλείει τα προσφυγόπουλα από τα δημόσια σχολεία την τρέχουσα σχολική χρονιά. Με το συγκεκριμένο άρθρο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσουν, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, ειδικές τάξεις υποδοχής, κατά τις απογευματινές ώρες (2-6 μμ.) σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας, παρόλο που  βασικό υποχρεωτικό σχολείο  είναι το πρωινό ωράριο των σχολείων. Η απόφαση του υπουργού  διαψεύδει τον ίδιο αλλά και  τον Πρωθυπουργό που στο παρελθόν είχε εξαγγείλει την ένταξη των προσφυγόπουλων  στα υπάρχοντα δημόσια σχολεία και όχι στα υπάρχοντα διδακτήρια ! Η κυβέρνηση  μέσω των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι θα ήταν τραγικό λάθος να δημιουργηθούν σχολεία «γκέτο» .

Με τα  απογευματινά σχολεία μόνο για πρόσφυγες, τα προσφυγόπουλα των καταυλισμών και των κέντρων φιλοξενίας απομονώνονται από τα υπόλοιπα παιδιά, στερούνται  τη σχολική ζωή του πρωινού υποχρεωτικού σχολείου και  αποκλείονται  από τις σχολικές δραστηριότητες (γιορτές, περιβαλλοντικά προγράμματα,  προγράμματα υγιεινής,  μαθητικές αθλητικές δραστηριότητες, μορφωτικές επισκέψεις, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.) που σύμφωνα με το Σύνταγμα υποχρεούνται και δικαιούνται να παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές (Έλληνες και αλλοδαποί).  Στα προσφυγόπουλα αυτά, ως παιδιά «ενός κατώτερου θεού», δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συναναστραφούν με  Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές που φοιτούν στα σχολεία μας και μιλούν την ελληνική γλώσσα. Τους στερείται η ευκαιρία της κοινωνικοποίησης,  που θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία μας ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κοινωνία στη συνέχεια. Με την ρύθμιση αυτή τα προσφυγόπουλα των καταυλισμών και των κέντρων φιλοξενίας στερούνται τα δικαιώματα στη μόρφωση που   απολαμβάνουν όλοι οι  άλλοι αλλοδαποί μαθητές.
 
Η υπουργική απόφαση  επιτρέπει  τη φοίτηση στο βασικό πρωινό ωράριο μόνο μιας ελάχιστης μειοψηφίας παιδιών που ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή στέγες καταλήψεων και αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγόπουλων που ζουν σε καταυλισμούς ή Κέντρα Φιλοξενίας. Διαχωρίζει ακόμα και μεταξύ τους τα προσφυγόπουλα σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που έχουν το δικαίωμα να φοιτήσουν φέτος στο δημόσιο σχολείο  και σε εκείνα που δεν το έχουν.
Τα απογευματινά σχολεία μόνο για πρόσφυγες είναι σχολεία γκέτο! Πρόκειται ξεκάθαρα για μια απόφαση αντισυνταγματική που έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλεί ρατσιστικές διακρίσεις.
Η απομόνωση των προσφυγόπουλων από τα σχολεία μας κινείται στα πλαίσια των εκφρασμένων ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων   τις οποίες ενθαρρύνει και  ενισχύει. 
Σήμερα οι πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας  αποκλείουν 20.000 παιδιά από τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση  και όλα τα προσφυγόπουλα άνω των 15 ετών από τα Γενικά Λύκεια της χώρας! Η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να κατανοήσει ότι με τέτοιες πρακτικές ενισχύονται η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός . 
Η πολιτική ηγεσία οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της. 
Καλούμε τα κόμματα  να πάρουν ξεκάθαρη θέση. 
Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Παιδείας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τροποποιήσουν την υπουργική απόφαση και να καταργήσουν το άρθρο της ντροπής (3&Δ)  για να ανοίξει η αγκαλιά των δημόσιων σχολείων σε όλα τα προσφυγόπουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου