Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ. "Στης γειτονιάς τον ουρανό" που.... "το ψωμί είναι στο τραπέζι" , πες... "δόξα το θεό" και... "στρώσε το στρώμα σου για δυό ", αφού .... "απ' το παράθυρό σου" ...."πέρασε το καλοκαίρι / πέρασε κι η συννεφιά /πέρασε όλη μας η αγάπη / πέρασε όλη μας η πίκρα / πέρασε και η χαρά"


Παρουσιάζουν Γιώργος Βιδάκης και "Γ"
Ο Γιώργος έδωσε το ερέθισμα με το τραγούδι "Από το Παραθυρο σου" που ανέβασε έξοχα περιποιημένο από τη "Γειτονιά των Αγγέλων " του Ιάκωβου Καμπανέλη και του Μίκη Θεοδωράκη και  σας παρουσιάζουμε, λίγα λόγια για  την  υπόθεση και τη μουσική του έργου  και οπτικοακουστικά απόσπασματα, από συναυλία που διευθύνει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης (1975), από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου(2013) παρουσία του Συνθέτη (ιδιαίτερα συγκινημένου) και όλόκληρο το μουσικό μέρος του έργου με σολίστ το Γιώργο Ζαμπέτα (όλα τα τραγούδια). Δείτε τα  και απολαύστε τα..... 

                       ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΟΥ ("Η γειτονιά των αγγέλων" 1963)



ΣΤΙΧΟΙ. Ιάκωβος Καμπανέλης
ΜΟΥΣΙΚΗ. Μίκης Θεοδωράκης
ΕΡΜΗΝΕΙΑ. Τζένη Καρέζη & Νίκος Κούρκουλος



Είμαι ένα παιδί της νύχτας
ένας ίσκιος μοναχός
ένα δάκρυ από φεγγάρι
της αυγής ένας καημός

Σ αγαπώ μα δε θα `ρθω
να σε βρω, γιατί το ξέρω
σ αγαπώ μα δε θα `ρθω
το φαρμάκι θα σου φέρω

Από το παράθυρο σου
πέρασε το καλοκαίρι
πέρασε κι η συννεφιά
πέρασε όλη μας η αγάπη
πέρασε όλη μας η πίκρα
πέρασε και η χαρά

Είμαι μια βροχή στον ήλιο
μια φωτιά μες στη βροχή
μια φωνή μες στον αγέρα
μια σιωπή μες στη σιωπή

Σ αγαπώ μα δε θα `ρθω
να σε βρω, γιατί το ξέρω
σ αγαπώ μα δε θα `ρθω
το φαρμάκι θα σου φέρω



                                                          ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΤΟΥ ΖΑΜΠΕΤΑ [...]
Το 1962, όταν έκανα τη φωνοληψία στο δίσκο Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΩΝ, είχα στο μπουζούκι τον Οι μουσικοί οι δικοί μου ήταν πιο κλασικοί, ο Χιώτης επίσης ήταν πιο αιχμηρός, πιο δεξιοτέχνης. Πιο «ποιητής» στο μπουζούκι ήταν ο Ζαμπέτας, ο οποίος ήταν και γλυκύτατος άνθρωπος, θυμάμαι μάλιστα ότι την ώρα που «ανακάλυψα» εγώ αυτή την εισαγωγή -πού να ήξερα ότι αυτό θα με κυνηγούσε σε όλη τη ζωή μου-, είχα πρόβα με τον Ζαμπέτα και είχα γράψει το Στρώσε το στρώμα σου για δυο για το δίσκο που θα κάναμε και για την παράσταση της Καρέζη στο θέατρο Κοτοπούλη.


Εκεί λοιπόν στο σπίτι μου κάναμε πρόβες. «Παράμ... παράμ..» εγώ το έπαιζα στο πιάνο. Τότε μπήκε ο Ζαμπέτας, εγώ δεν τον κατάλαβα. Του άρεσε αυτό που άκουσε, έβγαλε το μπουζούκι μόνος του και «παράμ... παράμ...» και μου λέει: «Ρε, σακουλεύεσαι τι ωραίο που είναι αυτό...» Καθόμαστε και το κάνουμε πρόβα. Αυτός το έπαιζε πρώτη φορά και κατευθείαν πήγαμε στο στούντιο και κάναμε αυτόν το μαγικό δίσκο. Ζαμπέτα, αυτός παίζει ένα γλυκό μπουζούκι. Μίκης Θεοδωράκης
(Από το βιβλίο του Γ. Μαλούχου ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ, εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα 2003) 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΡΕΞ-ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ. " Η γειτονιά των αγγέλων" γράφτηκε από τον Ιάκωβο Καμπανέλη . Την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Το έργο που  παίχτηκε πρώτη φορά πριν  από 50 χρόνια ανέβασε στις 25/10/ 2013 το Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ Η  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο σημαντικότερος συγγραφέας του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, στήνει το σκηνικό της Γειτονιάς των αγγέλων με φόντο την αυλή μιας ταβέρνας στη Δραπετσώνα. Μπροστά στη «Μυρτιά» ξετυλίγονται τα πάθη και οι έρωτες των απλών ανθρώπων του μόχθου και της προσφυγιάς, αλλά και των ευνοημένων, εκείνων που ανήκουν στον «καλό κόσμο». Ο Αντρέας, ένας εργάτης, γιος προσφύγων, ερωτεύεται την Ξένια, κόρη του εργοστασιάρχη που τους γκρέμισε το σπίτι στο Κερατσίνι. Ο έρωτάς τους, παθιασμένος και έξω από τα καθιερωμένα, θα προκαλέσει την οργή της «γειτονιάς». Οι δύο εραστές θα παλέψουν, πρώτα με τις δικές τους προκαταλήψεις και έπειτα με αυτές της γειτονιάς, που λειτουργεί με τους δικούς της κώδικες. Η δύναμη της αγάπης τους, όμως, θα γεφυρώσει τις διαφορές και θα ζεστάνει τις καρδιές όλων.

Στη Γειτονιά των αγγέλων, ο Καμπανέλλης ζωντανεύει, με τη βοήθεια της ανεπανάληπτης μουσικής και των τραγουδιών του Θεοδωράκη, τη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1960. Μέσα από τις αυλές των προσφυγικών σπιτιών ξεφυτρώνουν οι πολυκατοικίες. Γεννιέται η αντιπαροχή. Η νέα εποχή θεμελιώνεται πάνω σε χαλάσματα, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. Στη γειτονιά των αγγέλων η καινούργια αυτή εποχή θα ανατείλει μέσα από τη συμφιλίωση και την αποδοχή του άλλου.


Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε, πάνω σε στίχους του συγγραφέα, μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Τα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω θεώ», «Απ’ το παράθυρό σου», «Το ψωμί είναι στο τραπέζι», αλλά και πολλά ακόμα τραγούδια του Θεοδωράκη, όπως μεταξύ άλλων τα «Σ αυτή τη γειτονιά», «Δραπετσώνα», «Το παλικάρι έχει καημό», «Απρίλη μου», θα ακουστούν στην παράσταση, με τη συνδρομή ζωντανής μουσικής.



Ο Κώστας Τσιάνος, ένας από τους πιο έμπειρους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, ετοίμασε μια παράσταση που συγκίνησε τον θεατή και τον έκανε να νοσταλγήσει εποχές όπου οι άνθρωποι, μέσα από τεράστιες δυσκολίες, προσπαθούσαν να αντισταθούν και να βρουν το κουράγιο ώστε να δημιουργήσουν ένα κόσμο  καλύτερο και πνευματικότερο.



Σε μια σπάνια θεατρική συνθήκη, ακριβώς 50 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα της παράστασης στην ίδια αίθουσα, η μνήμη, η ιστορία και η μουσική δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, με αποκορύφωμα τη στιγμή που όλος ο θίασος τραγούδησε στον παρόντα εκεί  Μίκη το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο».


H μουσική του Μίκη για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Μπουζούκι παίζει ο Γιώργος Ζαμπέτας.

                      ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ-ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ



01. Στρώσε το στρώμα σου - Νίκος Κούρκουλος, Βαγγέλης Σειληνός, χορωδία
02. Πενιά (ορχηστρικό)
03. Χαρταετοί (ορχηστρικό)
04. Χασαποσέρβικος (ορχηστρικό)
05. Το ψωμί είναι στο τραπέζι - Γιάννης Πουλόπουλος
06. Από το παραθυρό σου - Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρκουλος
07. Στης γειτονιάς τον ουρανό (ορχηστρικό)
08. Ερωτική σκηνή (ορχηστρικό)
09. Ζειμπέκικος (ορχηστρικό)
10. Δόξα τώ θεώ - Γιάννης Πουλόπουλος
....................................................................
11. Δόξα τω Θεώ - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
12. Στρώσε το στρώμα σου - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
13. Το ψωμί είναι στο τραπέζι - Πενιά - Χασαποσέρβικος



Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1975. ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.


Ερμηνεύονται τα  μέρη, "Το ψωμί είναι στο τραπέζι" & "Πενιά" από τη "γειτονιά των αγγέλων" του 1963. Στο "Ψωμί είναι στο τραπέζι" η πρώτη εκτέλεση έγινε από τον Γιάννη Πουλόπουλο,"Χαρταετοί"από τη "Συνοικία το Όνειρο" (1961),  "Χασαποσέρβικος" από τη "γειτονιά των αγγέλων" του 1963.



***********************************


ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΤΟΥ" ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΠΑΡΝΑΣΣΟΥ" ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ" ΕΔΩ...


Γ.Β και "Γ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου