Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ληστοκρατίας άρρητα κι απόρρητα


Παναγιώτης Δημάκης
Αναφερόμενος σε προηγούμενη ανάρτηση, σχετική με την Εκτόπιση Χωρικών και τις δίκαιες απορίες, τών αναγνωστών, πού παρακολουθούν την διαπλοκή ληστών, τοπικών αρχών, αλλά και ακόμη υψηλότερα ισταμένων, όπως ο ελέω Θεού, βασιλεύς τών Ελλήνων Όθων, ο οποίος, ασχολούμενος προσωπικά, με το ταξίδι του γνωριμίας στη Φθωτιδοφωκίδα,.....
φροντίζει να αφαιρέσει, ότι ενοχλεί, τούς παραβάτες τού νόμου, δηλαδή να εξευμενίσει ληστές και συνεργάτες, αλλά και να επιτύχει την περιπόθητη λαϊκή αποδοχή, ίσως και την προσωπική ασφάλεια. 

Στο περιοδικό Παρνασσός τεύχος Σεπτεμβρίου τού 1891, έχει δημοσιευθεί βασιλική επιστολή ιδιοχειρος τού Όθωνα πρός τον στρατηγό του Schmalz, μάλιστα γραμμένη Γερμανικά, αυτή ήταν η επίσημη κρατική "γλώσσα" ,πού μεταφράστηκε στα Ελληνικά, να μεταθέσει τον άξιο και δραστήριο διώκτη της ληστείας αξιωματικό μοίραρχον Τζήνο*, (το αναγνωρίζει και ο ίδιος αυτό), ώστε να διευκολυνθούν οι υπήκοοι..! "...Ανακαλέσατε λοιπόν τον ειρημένον μοίραρχον η μάλλον μεταθέσατε αυτόν...." Ταιριάζει εδώ, το Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα και η μελαγχολική διαπίστωση, τών δεινών της Πατρίδας, από την κατάχρηση τής εξουσίας, από ένα μονάρχη προερχόμενο μάλιστα, από τας Ευρώπας, διάδοχο τού πρώτου Κυβερνήτη τής Ελλάδος....Να εξαποστείλει τον ικανό μοίραρχο, για να δύνανται να διευκολυνθούν οι υπήκοοι, προστάτες, εκτελεστικά όργανα και άλλοι παρακρατικοί και μή, απίστευτο αλλά αληθινό.
* Ο μοίραρχος Κ.Τζήνος, από την Σιάτιστα, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Βιέννης, ένθερμος πατριώτης οπαδός του Ρήγα, από τούς λίγους μορφωμένους στρατιωτικούς τότε, αναφέρεται για την δραστηριότητα του, στα Απομνημονεύματα τού Μακρυγιάννη (σελ.423-444 κ.ε), στα Στρατιωτικά Ενθυμήματα τού Κασομούλη και στην παλαιότερη ανάρτησή μου, Αδόμενα εξ Αταλάντης τής 23ης Ιουνίου 2016.
Αδόμενα εξ Αταλάντης το 1835.... 
Η πρωτεύουσα της Λοκρίδας, Αταλάντη, είχε διαταραγμένο κοινωνικό βίο, με την σχηματοποίηση του Νέου Ελληνικού Κράτους,λόγω της ληστοκρατίας,αλλά και των ανυπότακτων παλαιών αγωνιστών, οι οποίοι είχαν συνηθίσει στην βία, κατά την διάρκεια του αγώνα. Παρά το γεγονός, ότι στρατιωτικά σώματα,Οροφυλακή,ακόμη και ο απηνής διώκτης των παρανόμων μοίραρχος Κ.Τζήνος ήταν εκεί, η παράνομη δραστηριότητα εξακολουθούσε, όπως μας πληροφορεί, δημοσίευμα της εποχής. ... Πληροφορούμεθα, ότι εις την οικίαν του Κ. Γόγου Στουρνάρη και τίνος άλλου επονομαζόμενου Ιωάννου Αντωνίου κατοίκων αμφοτέρων Νέας Πέλλης, εντός της πρωτευούσης Λοκρίδος, είς Αταλάντην, ευρέθησαν διάφορα κλεψιμαία πράγματα, ομού και δύο ζευγάρια Αγγλικά πιστόλια, τα οποία κατεγράφησαν από την Δημοτικήν Αστυνομίαν, ακριβώς ευρίσκονται υπό κατάσχεσιν, μεχρις οτου δη(υ)νηθή να αποκαλύψει την αλήθειαν. Η αιτία της οικιακής ταύτης ερεύνης λέγεται ότι εδόθη από τον άξιον και δραστήριον μοιραρχον Κ. Τζήνον και αν τα αδόμενα έχουσι αλήθεια και δίκαιον ή Κυβέρνησις της Α. Μ. να λάβει τα αναγκαία μέτρα, περί της διαγωγής των τοιούτων, δια να μην υποφέρει η κοινωνία. (Εφημερίς Αθηνά Φ. 295 /1835)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου