Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ... Ο καλός φίλος αλλά και ξακουστός ρεμπέτης Αγάθωνας έκοψε το μουστάκι!


Σαν  να  πάθαμε  κάτι σοβαρό  σήμερα  το  πρωί  όταν  είδαμε  το  φίλο  Αγάθωνα Ιακωβίδη (λίγα  λόγια  για  εκείνον και κάποια  τραγούδια  του θα  δείτε  παρακάτω)  με  κομμένο  το  μεγάλο  και  τσιγκελωτό  του   μουστάκι.  Γιατί  ρε  φίλε Αγάθωνα ? Και  μας  βάζεις και  σε  πειρασμό   κάποιους από εμάς?.....

Άλλος άνθρωπος έγινε ο γνωστός ρεμπέτης  ο  φίλος  Αγάθωνας!
Χωρίς το μουστάκι του είναι αγνώριστος που ήταν το σήμα κατατεθέν του.
Ο Αγάθωνας αδυνάτισε πάρα πολύ, έκοψε και το μουστάκι, και όσοι τον συναντούν πλέον, δυσκολεύονται να τον αναγνωρίσουν.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ  Ο  ΑΓΑΘΩΝΑΣ  ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ


Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.




Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1971. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.




Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης το 1973. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Έχει στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).



Το 1977 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.




Το 1981 κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και έχει προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Από το 1987 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, με την οποία έχουν έναν εικοσάχρονο γιο, τον Νίκο, ο οποίος συμμετέχει στις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ 3 για το ρεμπέτικο σε επιμέλεια Πάνου Σαββόπουλου.




Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρετεί από το 1973, αρνούμενος πεισματικά να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη. 

                                   ΚΑΙ ΣΕ  ΕΝΑ  ΣΠΑΝΙΟ  ΒΙΝΤΕΟ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΜΠΑΜΠΗ  ΓΚΟΛΕ.




Σε όλες τις προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές παρουσιάζει συστηματικά το ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τόσο παλιά και άγνωστα ρεμπέτικα (στηριζόμενος, κατά μεγάλο μέρος, στο αρχειακό του υλικό), όσο και γνωστά και πολυτραγουδισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου