Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Εορτή Μάχης Βασιλικών Ελατείας

Παναγιώτης Δημάκης
Ο Δήμος Ελατείας, σχηματίσθηκε με το Β .Δ. της 8ης( 20 ) Απριλίου 1835. Στον νόμο Κ Ε' τής 5ης Δεκεμβρίου 1845, ο οικισμός Βασιλικά περιλαμβάνεται στα όρια του Δήμου Ελατείας ( Χουλιαράκης τόμος Α' σελ.138 )......

 Στά Βασιλικά, υπήρχαν τα σταροχώραφα και τα βοσκοτόπια, του Δραχμανίου, και ακόμη διατηρούνται πολλά από αυτά, όπως τα Σταυρέϊκα στις Τρείς Βρύσες, Γιαννακοπλέϊκα, Δημακίδη, μέχρι τα Ρόγγια, στα ανοίγματα Κατσλέϊκα, Κορομπίλη και άλλα πολλά,πού παρέλκει να αναφερθούν,αφού οι ιδιοκτησίες άλλαξαν μέσα στα χρόνια, άλλα τα ονόματα υπάρχουν στο Υποθηκοφυλακείο Ελάτειας. Ακόμη και μποστάνι έβαζε ο πολυμήχανος Ν. Νικολάου (Τρίγκλας) στην Αρνόβρυση, και η παραγωγή των ορεινών αυτών κηπευτικών, παραμένει στη μνήμη των παλαιών κατοίκων, σαν ποιοτικό παράδειγμα. 

Ο Δήμος Ελατείας τιμούσε κατ έτος την Eπέτειο της ιστορικής Μάχης τών Βασιλικών, κατά τα καθιερωμένα, όπως απεικονίζει και η φωτο 1 τού 1932, πού απεικονίζει, τούς αγρότες με τις τραγιάσκες, ευσταλείς φουστανελλοφόρους και πέρδικες πλουμιστές στο κέντρο, δεξιά οι αστοί πιλοφόροι, με τά ενδύματα εποχής Μεσοπολέμου. Η Ιστορική Μάχη τών Βασιλικών, ανήκει σ όλους τους Έλληνες, ενώ η ανάμνηση της, είναι ζώσα στην περιοχή Ελάτειας, στην χώρα της οποίας υπάγεται και η τοποθεσία αυτή. Βεβαίως η σύγκρουση, έγινε σε ευρύτερο πεδίο και σημεία, λόγω της ιδιομορφίας της αρχαίας Βασιλικής οδού Θερμοπυλών Ελατείας, των πυκνών δασών και των κρημνών, πρό τού Οροπεδίου. Όλα αυτά περιγράφονται στα χειρόγραφα Δυοβουνιώτη*, στην Ιστορία του συμπατριώτη μας Γ. Κρέμου, Τα Απομνημονεύματα τού Μακρυγιάννη κ.λ.π.

*Ο Γ. Δυοβουνιώτης ήταν αρματωλός Τουρκοχωρίου - Μενδενίτζης, από τους πρωταγωνιστές της ιστορικής Μάχης, πού έγινε στο αρματωλίκι του, ήταν δε αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων, άρα και πιό αξιόπιστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου