Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«Ο Ζητιάνος» του Α. Καρκαβίτσα – πρώτη προβολή, 8 Σεπτεμβρίου 1982

Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ
Σειρά βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Ανδρ. Καρκαβίτσα  (1897). Ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια ενώ ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Σεπτεμβρίου 1982 από την ΥΕΝΕΔ.....
Πρόκειται για έργο-σπουδή πάνω στα προβλήματα του ανθρώπινου μόχθου με ήρωες, χωρικούς της ελληνικής επαρχίας που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς δική τους γη στο έλεος των μεγαλοτσιφλικάδων. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο θεσσαλικό κάμπο, στο χωριό Νυχτερέμι, λίγα χρόνια μετά την προσάρτησή του στην Ελλάδα. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας αγύρτης επαγγελματίας επαίτης, ο Τζιριτόκωστας, ο οποίος, χωρίς καμιά αναστολή, καταφέρνει να ευνοηθεί εκμεταλλευόμενος την εξαθλίωση, τους φόβους, τις προλήψεις και την αμάθεια των κολίγων του θεσσαλικού κάμπου. Έργο, που αποτυπώνει την ηθική εξαθλίωση και την ποταπότητα της ανθρώπινης φύσης και συνάμα ασκεί κριτική απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία του καιρού του Καρκαβίτσα.
Παίζουν: στο ρόλο του «Ζητιάνου» ο Ανέστης Βλάχος (Τζιριτόκωστας), Χρήστος Ζορμπάς, Λάζος Τερζάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Βασίλης Τσάγκλος, Βαρβάρα Κυρίτση, Λευτέρης Ελευθεριάδης, κ.ά.
Δείτε ένα επεισόδιο:
(video)


Στο πρώτο επεισόδιο ξετυλίγεται η ιστορία του Μουντζούρη, του παραγιού του Τζιριτόκωστα. Η Χαϊδεμένη (Αμαλία Γκιζά) γεννάει δυο υγιέστατα μωρά, τον Μουντζούρη και μια κόρη, αλλά ο πατέρας τους για να κερδίσει περισσότερα χρήματα από την επαιτεία τα παραμορφώνει. Η Χαϊδεμένη τρελαίνεται και ο Μουντζούρης μετά από χρόνια καταλήγει στα χέρια του Τζιριτόκωστα. Ο Ζητιάνος μαζί με τον παραγιό του φτάνουν στο Νυχτερέμι. Οι κάτοικοι του χωριού αγανακτισμένοι από τον ζυγό του Ντεμή Αγά συζητούν στο καφενείο, ενώ ο  Βαλαχάς (Λευτέρης Ελευθεριάδης), ο τελωνοφύλακας του χωριού, ξυλοκοπεί τον Ζητιάνο. Ο παπάς του χωριού, ο Παπαρίζος (Λάζος Τερζάς) σώζει τον Ζητιάνο. Οι κάτοικοι του χωριού βοηθούν τον Ζητιάνο και τον Μουντζούρη να σηκωθούν και τους οδηγούν στον αχυρώνα του Μαγουλά.
Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου