Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

1973. "Επταετία"... Το τηλεγράφημα του Ροζέ Μιλιέξ στον φίλο του Νικηφόρο Βρετάκο από το Ταχυδρομικό Γραφείο Πολυδρόσου, ο Προιστάμενος του Γραφείου και το "λαγωνικό" ο Αστυνόμος τότε του χωριού. Πολύ γέλιο!!!

Ο γνωστός Γάλος διανοούμενος , φιλέλληνας Ροζέ Μιλιέξ και  φίλος  της Σουβάλας, την οποία επισκέφθηκε μάλιστα πολλές φορές και  έκανε  και  ομιλίες εδώ, ήρθε το 1973 στην Πολύδροσο και ανέβηκε στον Παρνασσό  για  εκδρομικό περπάτημα. Κατεβαίνοντας πέρασε από το  Ταχυδρομικό Γραφείο και  έστειλε.....

ένα  τηλεγράφημα. Μόλις έφυγε "μπούκαρε" στο Γραφείο ο Αστυνόμος  του  χωριού και  με  άκρως συνωμοτικό ύφος, σαν  άλλος  "Αστυνόμος Σαίνης"- όχι αυτός δεν φορούσε καπαρντίνα- ζήτησε από τον Προιστάμενο του Γραφείου να  του δείξει το τηλεγράφημα.  Φαίνεται ότι, μαζί με τα άλλα "λαγωνικά"- τους συναδέλφους του της τότε Χωροφυλακής - τον είχαν πάρει από πίσω  τον άνθρωπο εκεί που περπάταγε .
Ο Προιστάμενος  αρνήθηκε  και του απάντησε ότι απαγορεύεται. Τότε  έγινε  το "έλα να δεις". Αρχίσαν οι  φωνές , οι απειλές  και τα  τηλεφωνήματα. Το θέμα  έφτασε στις Κεντρικές Ταχυδρομικές Υπηρεσίες  και  όχι  μόνο. Μπερδεύτηκαν  οι Προιστάμενοι του Αστυνόμου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αθήνα,  αλλά και αυτό ακόμα το Υπουργείο Δημόσιας τάξης.
                                                       

                                 

Τελικά διαβάστηκε το επίμαχο  τηλεγράφημα που απευθυνόταν  στον  φίλο του Μιλιέξ,    Νικηφόρο  Βρετάκο  και  έγραφε τρεις και μόνο...."αντεθνικές" λέξεις.."Παρνασσός χαιρετά Ταύγετο". Τι πιο λογικό,   αφού στον Παρνασσό βρέθηκε ο άνθρωπος  και  ο  φίλος  του  ήταν  στον  Ταύγετο , όπου και το  χωριό του οι Κροκεές.

Ώπα... λέει το "λαγωνικό",  τον τσακώσαμε  τον "αντεπαναστάτη"! Ζήλεψε φαίνεται και τη δόξα  παλιότερου συναδέλφου του που είχε ανακράξει το ..περίφημο  " εωράκαμεν  τους ληστάς".

Δεν  μπορεί σου λέει  ..Συνθηματικό θα  είναι!

Άντε  πάλι τηλεφωνήματα , φωνές , φασαρία με τα  ¨Κεντρικά".. Οι προιστάμενοί του όμως είχαν εντελώς άλλη άποψη.

Τι να κάνει  κι εκείνος , έβαλε το κεφάλι κάτω και έφυγε. Ούτε συγνώμη , ούτε τίποτα. Εξάλλου φαίνεται πώς και τότε οι δυο λέξεις , συγνώμη και φιλότιμο,  ήταν άγνωστες...

Την ιστοριούλα μας διηγήθηκε ο τότε Προιστάμενος  του Ταχυδρομικού Γραφείου Πολυδρόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου