Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Τα τραγικά της Ερατεινής Δήμου Δωρίδας - Το χρονικό της εκδήλωσής της 10ης Αυγούστου

Τα τραγικά της Ερατεινής Δήμου Δωρίδας
Το χρονικό της εκδήλωσής μας την 10η Αυγούστου 
Η πρώτη μας κίνηση ήταν να ενημερώσουμε τον πρόεδρο του χωριού Σταύρο Πολίτη για τις επικείμενες εκδηλώσεις μας καθώς και να μας κατευθύνει στο πώς να ζητήσουμε άδεια για το χώρο της εκδήλωσής μας την 10η Αυγούστου.....
. Μας κατεύθυνε να κάνουμε αίτημα στο δήμο και συγκεκριμένα, στην επιτροπή ποιότητας ζωής στην οποία προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Μπάμπης Φάκος. Πήραμε κι τη γνώμη του αστυνομικού τμήματος Ερατεινής, το οποίο μας έδωσε την ίδια απάντηση, δηλαδή να κάνουμε αίτημα στο Δήμο. Έτσι και κάναμε το οποίο έχει αριθμό πρωτοκόλλου 7014 και ζητάμε το δρόμο ανάμεσα στα καταστήματα 'Γκίκας' και 'Central'. Γνωμοδότησε πρώτα το τοπικό συμβούλιο με τρεις διαφορετικές απόψεις με το πρακτικό 4/2016 και από τότε καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία ο θάνατος του Κώστα Μίχου στις 2 Ιουνίου, φίλου και υποστηρικτή του συλλόγου μας και ότι υπήρχαν 'ηθικοί' ενδοιασμοί για την εκδήλωσή μας στις 10 Αυγούστου. Μάλιστα, μας είχαν ζητήσει προφορικώς να δοθεί γραπτή από τη γυναίκα του Νικολέτα ότι το δέχεται ..... αν είναι δυνατόν!! Εννοείται πως ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι τέτοια αλλά παράλληλα έχουμε και την απορία εάν έδωσαν την ίδια απάντηση στους άλλους συλλόγους για την εκδήλωσή τους στις 5 Αυγούστου. Στην πορεία μας ενημέρωσαν ότι όλα τα θέματα συλλόγων μαζί με την γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και περιμέναμε την απάντησή τους. Προς έκπληξή μας όμως ενώ όλα τα θέματα συλλόγων πέρασαν δημοτικό συμβούλιο, το δικό μας θέμα παρέμεινε ως θέμα συζήτησης στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Από εκεί και πέρα βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μας ενημέρωσαν ότι ο διοικητής τροχαίας δεν επιτρέπει την εκδήλωση και ότι οι ίδιοι έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν. Σκεφτήκαμε να καλέσουμε εμείς τον διοικητή της τροχαίας ο οποίος τελικά μας είπε ότι δεν μπορεί να πάρει μέτρα τροχαίας όπως του ζητάει ο δήμος Δωρίδας γιατί είναι αδύνατον η τροχαία να το κάνει αυτό για κάθε πολιτιστική εκδήλωση, όμως, προτρέπει το δήμο να βάλει τον προβλεπόμενο κώνο για την αλλαγή της κυκλοφορίας με αριθμό πρωτοκόλλου
Άντε ξανά στο δήμο στην επιτροπή ποιότητας ζωής και η 10η Αυγούστου πλησίαζε. Η απάντηση της επιτροπής ποιότητας ζωής με το πρακτικό 7/2016 ήταν αν η τροχαία δεν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα τότε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση στα σημεία που ζητάμε, ανάμεσα στα καταστήματα 'Γκίκας' και 'Central', αλλά χωρίς να γίνει κατάληψη της παραλιακής οδού. Μάλιστα, επισκεφτήκαμε τον κύριο Φάκο στο γραφείο του τρία άτομα από το ΔΣ του συλλόγου και μας δόθηκαν συμβουλές γι το πώς θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την εξέδρα και πάνω στα πεζοδρόμια των εν λόγω καταστημάτων για να κερδίσουμε περισσότερο χώρο. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο πρόεδρος του ΤΣ. Οι απαντήσεις ήταν:
1. Θα υπάρχει αστυνόμος να περιπολεί, αλλά ακόμα και να συμβεί κάτι και να μην υπάρχει ο αστυνόμος τότε θα αναλάβει ο δήμος το κλείσιμο δρόμου (!!!).
2. Να μας φέρουν την εξέδρα από το Γαλαξίδι, την οποία ζητήσαμε με γραπτό αίτημα στο Δήμο Δελφών. Την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσης και να παραμείνει στο φορτηγό του Δήμου μέχρι την επόμενη μέρα.
3. Να στήσουν την εξέδρα εργάτες του δήμου
Όλα αυτά δεν μας δόθηκαν γραπτώς.
Τελικά, δύο μέρες πριν την εκδήλωση ενημερώνομαι τηλεφωνικώς από αρμόδιο πρόσωπο ότι εάν πραγματοποιήσω την εκδήλωση θα πάω αυτόφωρο. Η απάντησή μου ήταν συνεχίζουμε κανονικά. Την ημέρα την εκδήλωσης ενημερώνομαι από άλλο αρμόδιο πρόσωπο ότι αν συνεχίσω το αυτόφωρο είναι δεδομένο. Παράλληλα, παρατήρησα ότι η εξέδρα είχε έρθει, καθώς και κώνοι για την αλλαγή της κυκλοφορίας, όμως, δεν ήταν πάνω στο φορτηγό του δήμου και ούτε καν ξέρουμε ποιος την έφερε τελικά! Εργάτες για το στήσιμο πουθενά... Επιπλέον, δεν θα υπήρχε ούτε αστυνόμος γιατί όπως μας είπαν έφυγε για να περιπολεί κάποιο δημόσιο πρόσωπο στην Γλυφάδα Φωκίδας.
Και τώρα όλα είχαν ξεδιαλύνει! Ήταν όλα και όλοι στη θέση τους και η μόνη γραπτή απάντηση που είχα για να στηριχθώ ήταν αυτή που προανέφερα πρακτικό 7/2016. Δεν κλείσαμε παραλιακή, δεν βάλαμε καρέκλες στο δρόμο και στήσαμε εξέδρα ανάμεσα στα σημεία που μας είχαν υποδείξει.
Στις 7 ήρθαν! Έδειξα την απάντηση της ποιότητας ζωής ... είπαν ότι ο διοικητής τροχαίας δεν είχε ενημερωθεί ότι είχα τέτοιο έγγραφο και μου ζήτησαν να του το στείλουν με φαξ.... Επί μία μιάμιση ώρα περιμέναμε να το ελέγξουν. Τελικά, η εκδήλωση άρχισε με τον όρο να μην μπουν οι καρέκλες στο δρόμο. Έτσι και έγινε. Όμως, λίγο πριν το τέλος ξαναήρθαν λέγοντας ότι υπήρχαν νέα δεδομένα και έπρεπε να πάω αυτόφωρο. Δεν ζήτησαν ποτέ την πρόεδρο του συλλόγου. Ήρθαν συγκεκριμένα ζητώντας εμένα να τους ακολουθήσω. Η Λίτσα Αρβανίτη και η Ειρήνη Μπάκα φώναζαν ότι θα πάμε όλες μαζί. Ο κόσμος δεν άφηνε να κουνηθούμε. Άλλοι μας έλεγαν να κρυφτούμε, τους γιουχάριζαν, φώναζαν αίσχος κτλ! Μετά από κάποια ώρα ήρθε και ο ίδιος ο διοικητής της τροχαίας, ο οποίος με κάλεσε πάλι προσωπικά να τον ακολουθήσω. Στις επίμονες ερωτήσεις μου ποια είναι τα νέα δεδομένα και στην ερώτηση του κόσμου γιατί δεν αναζητούν την πρόεδρο αλλά απευθύνονταν σε εμένα, δεν μας δόθηκε καμιά απάντηση. Όταν κάποια στιγμή μπήκαμε μέσα στα περιπολικά οι 3 γυναίκες, που εξ αρχής δεν είχαμε κανένα θέμα να το κάνουμε, ο κόσμος έγινε έξαλλος ... σε δύο λεπτά ήμασταν πάλι έξω και μάλιστα, κάποιοι είχαν πέσει στις ρόδες του περιπολικού. Στο τέλος έφυγαν.....
Εδώ και 2,5 χρόνια που βρίσκομαι στην Ερατεινή, η μόνιμη κατοικία μου ήταν Αθήνα, ακούω τις γνωστές σαχλαμάρες ότι οι Ερατεινιώτες δεν είναι καλοί, δεν έχουν συγγενικούς δεσμούς να τους κρατάνε ενωμένους κτλ. Εγώ είδα ότι οι Ερατεινιώτες είναι υπέροχοι, ξέρουν να διακρίνουν τις καταστάσεις και να υποστηρίζουν ότι καλό βλέπουν όποιος και να το κάνει. Τους ευχαρίστησα στο προφίλ της ομάδας του συλλόγου στο facebook και θα το κάνω άλλη μια φορά εδώ. Σας ευχαριστώ και προσωπικά που με κάνατε να νιώσω της Ερατεινή σπίτι μου αλλά και εκ μέρους του ΔΣ. Είμαστε καμιά δεκαριά γυναίκες που παλεύουμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο στην ερατεινή. Ο σύλλογός μας είναι μια οικογένεια με στενούς δεσμούς και μακάρι να μεγαλώσει με ανθρώπους της ίδιας πάστας. Αυτό που θα ευχόμαστε από εδώ και πέρα θα είναι τα καλύτερα για όλους τους εχθρούς του συλλόγου μας, να αποκτήσουν ότι ποθούν σε αυτή τη ζωή, γιατί αν αρχίσουν αυτοί να περνάνε καλά, θα περάσουμε και εμείς καλύτερα.
Το τι συνέβη με την εκδήλωσή μας πιστεύω θα διαπιστωθεί στην πορεία. Δεν σκοπεύουμε εμείς να ζητήσουμε ευθύνες από κανένα. Εμείς προάγουμε πολιτισμό, θέλουμε ειρήνη κι ευημερία στην Ερατεινή. Κάποιοι προσπαθούν το ρίξουν το φταίξιμο στους άλλους δύο συλλόγους την Ερατεινής. Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα μας στην Ώρα της Φωκίδας στις 10 Αυγούστου για θέματα που αντιμετωπίζουμε με άλλους συλλόγους. Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε θέση ούτε σε αυτό, απλά, εάν ήμασταν στη θέση τους και μας κατηγορούσαν άδικα θα κάναμε μια δημόσια δήλωση για να δείξουμε την καθαρότητά μας. Εμάς μας ενδιαφέρει ότι η εκδήλωσή μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία όπως και πέρυσι, με πολύ ωραία παρουσία και των χορευτικών τμημάτων ερατεινής αλλά και των υπολοίπων καλεσμένων χορευτικών.
Για το ΔΣ
Συλλόγου Άθληση Τέχνη Πολιτισμός Ερατεινής
Διδάκτωρ Ευθυμία Παναγιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου