Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ MAURICE BEJART. Μια εκπληκτική χορογραφία με Ελληνικούς χορούς.

Ο Γιώργος  Βιδάκης  μας  έστειλε  και  εμείς  σας  παρουσιάζουμε ένα  εκπληκτικό και  σπάνιο  βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται  Ελληνικοί  χοροί μετά από συνεργασία των  Μίκη  Θεοδωράκη  και του  Γάλλου χορευτή  και  χορογράφου  Μωρίς  Μπεζάρ.....
"ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ" Σουίτα για σόλο μπουζούκι και ορχήστρα 
Από την Παράσταση των «Μπαλέτων του 20 ου Αιώνα» στο Φεστιβάλ των Βερσαλλιών στις 19 Ιουνίου 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά, αφιερωμένο στον μεγάλο χορογράφο.  
                        

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Χοροφραφία : Maurice Bejart 
1. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΝ 
2.ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΟΣ 
3.ΚΛΕΙΣ' ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ .
4.ΠΑΡΑΠΟΝΟ 
5.ΡΟΔΙΑ ΤΕΤΡΑΚΛΩΝΗ
6.ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ 
7.ΝΑ ΄ΧΑΤ'ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ 
8.ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ



Το 1977, ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τους Ελληνικούς Χορούς (Danses Grecques), Σουίτα Μπαλέτου για σόλο μπουζούκι και ορχήστρα, την οποία αφιέρωσε στον Maurice Bejart το 1980. Σ' αυτό το έργο ο Μίκης Θεοδωράκης κατόρθωσε να μας δώσει μια σύνοψη της παραδοσιακής και συγχρόνως λαϊκής ελληνικής μουσικής, συνθέτοντας ένα μουσικό κείμενο, το οποίο έχει συχνά την αυστηρότητα και τη δύναμη του Johann Sebastian Bach. Δέκα εξαιρετικά ορχηστρικά μουσικά θέματα από την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη κατά την διεθνή περιοδεία του 1978 με σολίστ τον Λάκη Καρνέζη. Μέσα από διαφορετικές χορογραφικές μορφές οι Ελληνικοί Χοροί, κατέληξαν να γίνουν ένα λαμπερό μπαλέτο, το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα στην αυστηρότητα μιας καντάτας του Μπαχ και της ανατολίτικης ζεστασιάς της Μεσογείου. «Ο χορός πρέπει να δίνει μηνύματα στο κοινό», έλεγε ο Μορίς Μπεζάρ και την άποψη αυτή υποστήριζε με κάθε τρόπο στη διδασκαλία των χορευτών του, και πολύ περισσότερο στη δημιουργία κάθε νέας χορογραφίας. Ο ανήσυχος κι αισθησιακός Μπεζάρ κατάφερε να συνταιριάξει δύο ανόμοιες κινησιολογικά κατευθύνσεις: ζητούσε από τους χορευτές του να ακολουθούν την πειθαρχεία του κλασικού χορού και ταυτόχρονα την ελαφράδα και τη φυσική κίνηση του σώματος. Και το πέτυχε! Το κοινό αποθέωσε τον ίδιο και τους χορευτές του και άρχισε να βλέπει το χορό με τη ματιά του μεγάλου χορογράφου: ως μια τελετουργία. 
                                        
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης 
Παίζει η Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη
Σολίστ: Λάκης Καρνέζης (μπουζούκι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου