Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Εξαιρούνται τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ


Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για να προλάβει τις αντιδράσεις των φορολογουμένων, και μετά από πιέσεις από το εσωτερικό της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με σημαντικότερη την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ......

Εχοντας διαπιστώσει ότι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος υπέρογκα ποσά για τον φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην εξαίρεσή τους από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε την απόσυρση της διάταξης που έχει κατατεθεί στη  Βουλή (αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη) και προβλέπει απώλεια των εκπτώσεων ή της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο για όσους έχουν τόκους καταθέσεων υψηλότερους των 300 ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να είναι τελικά τον Σεπτέμβριο, αντί του Αυγούστου, και την τελευταία τον Ιανουάριο.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τονίζεται: 
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου