Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Κροκοδείλια δάκρυα, κούφια αντικυβερνητική «κλαγγή», λωτοφαγία , ή βοσκηματώδης άγνοια; από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Αναφέρομαι στη στάση  Θηβαίων αντικυβερνητικών παραγόντων   και παραγοντίσκων της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής στη διαβούλευση προς  ένταξη όλων  των υποθηκοφυλακείων Βοιωτίας σε ένα στη Λιβαδειά.
Υποθηκοφυλακείο είναι δημόσια υπηρεσία  στην οποία κατατίθενται και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας καθώς  και όλες οι επιβαρύνσεις  και μεταγραφές.......

Εκτός των λεχθέντων κατωτέρω από τον καθ. ΕΜΠ κ Ρόκο , το πλήθος των   συναρτάται με το «ανάγλυφο» και τη νησιώτικη διασπορά της χώρας μας  Κατατάσσονται  σε:  
Ειδικά άμισθα (239), Μη ειδικά άμισθα (138) , Έμμισθα (15), Κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω - Λέρου (2), «συνέχεια» του ιταλικού κτηματολογίου της Δωδεκανήσου, υπαγόμενα  στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αυτά  συνδέονται με το προ του Κτηματολογίου καθεστώς που  αν και με βήματα χελώνας αλλάζει  .     Όμως το « Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (  Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.)  προκήρυξε  ( 8 Απριλίου 2016) διαγωνισμό για την κτηματογράφηση των υπολειπόμενων περιοχών της χώρας με τίτλο:  «Παράταση προθεσμίας υποβολής προσφορών του διαγωνισμού "Ανάθεση Συμβάσεων Μελετών Κτηματογράφησης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο Υπόλοιπο της Χώρας – KTIMA_16» (κωδικός: ΚΤΙΜΑ_16) προϋπολογισμού περί τα 460 εκατ. (1)
Με την ολοκλήρωσή της  , θα εγγραφούν στο Κτηματολόγιο άλλα 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα , που με διαφάνεια , με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον  και την συνδρομή της σύγχρονης  τεχνολογίας  να ολοκληρωθεί  το μακρόπνοο  έργο  ώστε ο νέος θεσμός σταδιακά να αντικαταστήσει το σύστημα των νύν υποθηκοφυλακείων
 Η ολοκλήρωσή  του  το 2020 εκτός από  «μνημονιακή»υποχρέωση ,είναι και μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές.     Μαζί με τους δασικούς χάρτες , μεταρρυθμίζει , διασφαλίζει σημαντικές χρονίζουσες  δημοσιοδοικητικές εκκρεμότητες  ακίνητης περιουσίας  ,  συνιστά το υπόβαθρο άσκησης  χωρικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος. 
Από την  ταχύτητα  κτηματογράφησης θα εξαρτηθεί:  η  ίδρυση των νέων  υποθηκοφυλακείων (κτηματολογικών γραφείων)    , η κατάργηση  των «παλαιάς κοπής» υποθηκοφυλακείων και  με αδιευκρίνιστη  την τύχη  των υποκείμενων  στη φθορά του χρόνου ιστορικών  αρχείων  εκτός  αν ψηφιοποιηθούν .
Ίσως κάποιοι  έχουν το ελαφρυντικό της άγνοιας  όχι όμως και ο κ. Μπασιάκος, γιατί:
1ον   Ως παλαιός κοινοβουλευτικός  πρέπει να θυμάται ότι ο κοινοτικός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Μπαρνιέ αρμόδιος για το κτηματολόγιο, δήλωσε (5.10. 2001)  ότι:  Μόνο το ¼  της αρχικής έκτασης (8.440 τετρ. χλμ. έναντι 35.000 τετρ. χλμ. του  προγράμματος  1994-1999) βρίσκεται υπό  καταχώρηση  στο Κτηματολόγιο.  Το κόστος των 8.440 τετρ. χλμ. υπερδιπλασιάστηκε  ( 276 εκ αντί των 130 εκ ). Περίπου 100 εκ. των πιστώσεων  που διατέθηκαν πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε  και απέκλεισε τη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων για κάλυψη  του παραπάνω κόστους (276-130)= 146 εκ  καταχώρησης των 8.440 τετρ. χλμ.
 2ον Ως συντηρητικός  μεγαλοαστός,  γαλουχήθηκε μέσα σε πολιτικό οικογενειακό κλίμα από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (2) που (5. 7.2014)  δημοσίευσε : «Αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων από τα κτηματολογικά  γραφεία»
  «Η αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων από τα κτηματολογικά γραφεία θα είναι η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση των τελευταίων 100 ετών», λέει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. (3) «Αφορά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, στην οργάνωση του συστήματος μεταβιβάσεων ιδιοκτησίας στη χώρα μας και θα βοηθήσει στον σχεδιασμό του χώρου».
Για ποιο λόγο έχει αποφασιστεί η μετάβαση από 397 υποθηκοφυλακεία σε μόλις 16 κτηματολογικά γραφεία (ένα ανά Περιφέρεια και από δύο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα νησιά του Αιγαίου);   «Ο μεγάλος αριθμός των υποθηκοφυλακείων σχετίζεται με τις πολιτικές και ιστορικές εξελίξεις στη χώρα μας»,  λέει ο κ. Δημήτρης Ρόκος , διευθυντής προγραμματισμού και επενδυτικών προγραμμάτων στην (Ε.Κ.ΧΑ Α.Ε.). «….. Η μεγάλη διασπορά γραφείων δεν θα είναι απαραίτητη, καθώς το κτηματολόγιο είναι ψηφιακό. Επομένως όλες οι συναλλαγές θα μπορούν να εκτελούνται ηλεκτρονικά, είτε από τον ίδιο τον πολίτη, ή από κάποιον επαγγελματία. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των γραφείων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων».
Δεν ενόχλησε η δήλωση Μπαρνιέ για την καθυστέρηση  και όχι μόνο,  ούτε το ένα γραφείο στη Λαμία -έδρα περιφέρειας- (από τα 16 συνολικά) .
 Αν γίνουν αλλά 41 πέρα των 15 σημερινών εμμίσθων θα εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης για υπετροφία στον δημόσιο τομέα;
Ενοχλεί  όμως το ένα της Βοιωτίας  στη Λιβαδειά (ενώ  ζητείται  δεύτερο στη Θήβα)   «..Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…» … Ο νοών νοείτω….και ουαί τω ανοήτω , θα προσθέσω.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και δεν κατανοώ το πρωθύστερο  και την σπουδή  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της κατάργησης των νυν υποθηκοφυλακείων, που χωρίς αναστάτωση μπορεί να γίνει σταδιακά
  …………………………………..
 (1)  http://www.ktimatologio .gr/Pages/Proclamations. aspx?id=248
 (3) ΠΑΣΟΚ ,  Dr  Α-Τ Μηχανικός - Αν Καθ Παν Πειραιά
* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177 κιν 6997189448   Επαμεινώνδου 71 Θήβα,  theopapaio@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου