Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ο Προφήτης Ηλίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού στα 2225μ.


Ευλογία και ευχές απ' τον προστάτη των ορέων, τον Προφήτη Ηλία!
Με κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο ξωκκλήσι, στα Κελάρια του Παρνασσού, στα 2225μ......

Η πυκνή ομίχλη, το ψιλόβροχο και το ενισχυμένο ΒΑ ρεύμα που επικρατούσαν με τον υδράργυρο στους 7C, ταίριαζαν με φθινοπωρινό σκηνικό.

Και του χρόνου!



O Προφήτης Ηλίας προστάτης των ορέων και ο Άγιος των μετεωρολόγων
Οι περισσότερες κορφές των ελληνικών, κυρίως, ορέων έχουν ξωκκλήσια που φέρουν το όνομα του Προφήτη Ηλία. Είναι ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Προφήτης Ηλίας είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων, δηλαδή αυτός που ρυθμίζει τη βροχή, τον κεραυνό και τα άλλα φαινόμενα. Ο λαός λέει ότι όταν αστράφτει και βροντά, είναι ο Αι-¬Λιάς που πάνω στο άρμα του καταδιώκει κάποιο δράκο ή το διάβολο με όπλο του τον κεραυνό.

Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης αναφέρει στις Παραδόσεις του ότι «όταν βροντά, ο άγιος Ηλίας με το πύρινο αμάξι του κυνηγά τη λάμια για να τη σκοτώσει ώστε να μην καταστρέφει τα σπαρτά των ανθρώπων. Οι αστραπές είναι σαγίτες πύρινες που ρίχνει τις ρίχνει ο άγιος, και αυτές οι σαγίτες πέφτουν ύστερα στη γη σαν πυρωμένες πέτρες». Πώς, όμως, έγινε η σύνδεση του προφήτη Ηλία με τον καιρό;

Σύμφωνα με τον "πατέρα" της Λαογραφίας στην Ελλάδα, η λατρεία του προφήτη Ηλία πάνω στις κορυφές των βουνών είναι υπόλειμμα της αρχαίας θρησκείας, καθώς ο Άγιος ταυτίστηκε με τον Ήλιο (Ήλιος-¬Ηλίας). Στην αρχαιότητα ο Ήλιος με τη θεϊκή ιδιότητα ταυτιζόταν με το Δία, ο οποίος ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων λατρευόταν πάνω στις βουνοκορφές.
Έτσι, στη θέση των ναών του Ηλίου που βρίσκονταν στις κορυφές των βουνών κτίστηκαν τα εκκλησάκια του προφήτη Ηλία. Όπως αναφέρει Γ. Α. Μέγας στο βιβλίο του Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας: «Με αυτόν τον τρόπο οι εκχριστιανισμένοι Έλληνες αντικατέστησαν τη λατρεία του θεού Ηλίου με τη λατρεία του προφήτη Ηλία». Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι και το γεγονός ότι ο Δίας ως ρυθμιστής των μετεωρολογικών φαινομένων λατρευόταν στην αρχαία Ελλάδα την ίδια εποχή που γιορτάζεται σήμερα ο προφήτης Ηλίας.

Με την ημέρα της γιορτής του (20 Ιουλίου) συνδέονται κι άλλες δοξασίες και έθιμα. Γίνονται νοσταλγικοί περίπατοι και εκδρομές, λαϊκά προσκυνήματα και πανηγύρια.
Ας μας σκέπει όλους ο Προφήτης Ηλίας, και του χρόνου!

Arahovameteo Group 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου