Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Βρετανία επέλεξε Brexit - Τελικό: 51,9% υπέρ του Brexit

Υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισαν οι Βρετανοί, μιας και με την καταμέτρηση των ψήφων να οδεύει προς το τέλος της, όλα δείχνουν ότι το Brexit θα αγγίξει ποσοστό της τάξης του 52%. ....

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Στο δημοψήφισμα έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Βρετανοί με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει το εντυπωσιακό 71,8%, το υψηλότερο μετά τις βρετανικές εκλογές του 1992.
Από αποτελέσματα προκύπτει πως το Λονδίνο και η Σκοτία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ωστόσο το Brexit «σάρωσε» στη Βόρεια Αγγλία διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα.  

Ειδικότερα 
Αγγλία:  Leave 53.4% - Remain 46.6%
Β. Ιρλανδία: Leave 44.2% - Remain 55.8%
Σκοτία: Leave 38.0% - Remain 62.0%
Ουαλία: Leave 52.5% - Remain 47.5%
 

Σημειώνεται πως, παρότι exit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov δημοσιοποίησε έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η οποία έδινε προβάδισμα 52% στο στρατόπεδο του Bremain έναντι 48% υπέρ του Brexit. 
Φεύγει ή μένει ο Κάμερον; 
Πάρα από τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του αποτελέσματος, αβέβαιη είναι η παραμονή ή όχι του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον την θέση του. Ο ίδιος, πριν το δημοψήφισμα, είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός εφαρμόζοντας την απόφαση του βρετανικού λαού. 
Τη θέση αυτή επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε στο Sky News ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει». Την παραίτηση Κάμερον ζήτησε και σήμερα ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.
 Σε πανικό οι διεθνείς αγορές
Η λίρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών, καθώς κυμαίνεται στα 1,36 δολάρια, με πτώση 8,3%. 
Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Λονδίνο υποχωρεί κατά 8,1%, η Φρανκφούρτη κατά 9,1% και το Παρίσι κατά 6,78%. 
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 4,7%, ενώ ο χρυσός κερδίζει 6%, στα 1339 δολάρια η ουγκιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
 Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ομόλογα της περιφέρειας, με την απόδοση του ελληνικού διετούς να ξεπερνά το 11%, ενώ αντίθετα, μεγάλα κέρδη σημειώνουν τα ομόλογα Γερμανίας και ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου